2017 i backspegeln

Hur blev 2017? Vad blev bra, vad blev mindre bra och vad vill jag förändra inför det nya året? För mig dyker alltid dessa typer av frågor upp när ett år närmar sig sitt slut och ett nytt står för dörren. Frågorna har en viktig funktion för mig. Jag behöver utvärdera för att sedan blicka framåt mot det nya året för att se om jag lever i enlighet med den jag vill vara och hur jag vill leva. Genom att prata om dessa frågor eller skriva ned dem så blir de mer verkliga och är lättare att de blir en del av mig och det jag gör. Annars är alternativet att de lätt faller i glömska. Idag gör jag en tillbakablick och utvärderar 2017 och inom kort kommer ett inlägg där jag avslöjar mina utmaningar inför 2018.

Mina mål 2017


I början av 2017 ställde jag upp målsättningar som jag hade för året. Här kan du läsa om dem. Jag lovade mig själv att bli än mer miljömedveten, vilket jag konkretiserade till att bland annat innefatta att jag ville konsumera mindre och när jag konsumerar i första hand köpa saker second hand. Jag hoppades kunna resa mindre och när det var möjligt välja tåg i första hand och flyg i sista hand. Jag ville också börja äta än mer vegetariskt än tidigare, och när jag skulle äta kött så ville jag att det skulle vara kött av god kvalitet, alltid ekologiskt och så ofta det gick närproducerat. Jag ville fortsätta att köpa majoriteten av vår mat ekologisk och om det var möjligt även öka upp andelen ekologiskt ytterligare. Jag önskade också kunna leva mer minimalistiskt då jag i flera år rensat och hade känt den positiva bieffekten med mer tid och mer energi i direkt korrelation med mindre grejer som omger mig. Jag hade läst boken Konsten att städa av Marie Kondo och var taggad att ta mig an hennes metod KonMari för att nå min önskan om en mer minimalistisk livsstil.

Min andra målsättning var att bli mer närvarande i vardagen. Rent konkret ville jag spendera mindre tid med min telefon och andra skärmar (dator, tv) och istället skapa fler tillfällen till möten med mina barn och min fru. Jag ville också få mer tid att läsa böcker samt tid för att laga bra mat från grunden, på rena ekologiska råvaror med så lite tillsatser och tillsatt socker som möjligt.

En önskan som jag hade inför 2017 var att bli mer närvarande för att få möjlighet till fler och längre möten tillsammans med barnen i vardagen. 

En annan målsättning jag hade för 2017 var att handla än mer ekologiskt och att spendera mer tid i köket för att laga bra mat från grunden gjord på rena råvaror utan tillsatser och tillsatt socker.

Ytterligare en målsättning jag hade inför 2017 var att leva än mer minimalistiskt och att våga ge mig i kast med KonMari-metoden för att skapa det hem som jag drömde om.


När det gällde mitt jobb så önskade jag få åka ut och föreläsa i ännu större utsträckning än tidigare för att nå ut med kunskap om hur människor kan kemikaliebanta - både i sin vardag men även ute på landets förskolor och offentliga verksamheter.

Min målsättning var att 2017 skulle bjuda på många föreläsningstillfällen. Att nå ut till så många som möjligt för att inspirera människor till en mer hållbar livsstil och giftminimerad vardag är mitt huvudsakliga syfte med Saras Eviga.

Vad hände 2017? 


(Klicka på mörkare partier för att komma vidare till inläggen där jag berättar mer).

Under 2017 tog jag det stora steget för att följa mitt hjärta, och slutade mitt arbete som massageterapeut och samtalsterapeut efter 16 år för att på heltid kunna ägna mig åt Saras Eviga. Ett steg som kändes både naturligt och helt rätt att göra. Jag är glad och stolt att jag vågade ta steget vilket resulterat i att jag kan lägga allt mitt fokus för detta som jag brinner för så mycket, det vill säga att inspirera människor till en mer hållbar livsstil och giftminimerad vardag.

Jag har även haft den stora förmånen att under 2017 vara ute och hålla många föreläsningar - något av de roligaste jag vet. Att få möta människor face to face där dialogen blir något helt annat än via de sociala medierna (bloggen, Instagram och Facebook) är så otroligt roligt! Jag älskar att nå ut även via sociala medier men inget slår de verkliga mötena med människor. Jag påminner mig själv att om man vill något tillräckligt mycket och är beredd att kämpa för det så går det att nå sina drömmar.

Under det gångna året har jag även utbildat en lång rad förskolor i Operation Giftfri Förskola, vilket är något som ligger mig extra varmt om hjärtat. Barnen är vår framtid och de ska inte behöva vistas i miljöer som exponerar dem för skadliga kemikalier som kan påverka deras framtida hälsa negativt.

Jag har under det gångna året blivit intervjuad av TT Nyhetsbyrån vid två olika tillfällen som resulterade i tidningsartiklar i ett stort antal lokala nyhetstidningar runt om i hela Sverige. Första tillfället handlade om hur och varför det är en god idé att plastbanta, och vid andra tillfället gav jag mina tips på hur man kan gifta sig miljövänligt.

Under 2017 gästade jag inte mindre än två stora hälsopoddar under totalt fyra avsnitt, Hälsosnack med Lotta och Victoria samt 4Health med Anna Sparre (här, här och här hittar du avsnitten) där jag delade med mig av mina kunskaper kring skadliga kemikalier i vår vardag och vad man som privatperson kan göra för att minska ned på dessa.

Något som förändrat mitt liv till fantastiskt mycket bättre är att jag under 2017 både startade och avslutade projektet att organisera vårt hem enligt KonMari. En resa som verkligen kom att bli livsomvälvande för mig och som är bland det bästa jag gjort. Det var stundvis enormt hårt arbete men så otroligt värt det och resulterade i att jag idag har enormt mycket mer energi och betydligt mera tid till förfogande sedan vårt hem inte längre innehåller en massa onödiga prylar utan endast sånt som "glittrar". Att leva minimalistiskt för mig innebar både att omge mig med mindre prylar, men lika mycket om att minska ned på alla de onödiga intryck som vi vanligtvis överöses med dagligen om vi inte själva gör ett aktivt val att skala bort. Här berättar jag om min resa med KonMari och i detta populära inlägg berättade jag om hur jag valt att leva enklare, tack vare att jag skalat bort intryck så som nyheter, reklam och konton jag följer på Instagram m.m. Att leva livet enkelt har för mig varit en stor del av min nyckel till inre rikedom.

Jag gjorde flera yogautmaningar och en meditationsutmaning under 2017, vilket tränat mig i medveten närvaro och genom yogan har jag både fått en fysisk och psykisk styrka. Genom att anta dessa utmaningar så får jag den kick som jag ibland behöver för att starta igång en god vana. Jag gjorde även mitt första sockerstopp i 30 dagar i början av året och det blev totalt tre stycken under 2017, varav en även var ett kaffestopp. Även dessa utmaningar har stärkt mig både fysiskt och psykiskt.

I september lanserade jag min nya hemsida med helt ny layout. Detta var något som växt och grott i mig i flera år. Jag blev otroligt nöjd med resultatet. Numera går det enkelt att hitta recept och i menyn finns inte bara alla recept samlade på ett ställe utan också annan värdefull information, t ex hur man bokar mig som föreläsare. Det jag personligen gillar allra bäst med den nya layouten är att recepten är så lätt tillgänliga och det är enkelt att navigera tack vare underkategorierna för att hitta t ex middagsmat, sötsaker eller fermenterat.

Några av de mest populära inläggen på bloggen under 2017 har varit:

- Skippa sköljmedlet (detta inlägg blev en viral succé och har lästs av mer än 520 000 personer!)
- Plastbanta köket - så kommer du igång
- Låt barnen slajma giftfritt
- Behandla löss giftfritt
- Tvätta med tvättnötter
- Putsa fönster giftfritt
- Test av miljövänliga och kemikaliesnälla diskmedel

Jag har även delat med mig av en lång rad härliga recept, varav många av dem lagas regelbundet här hemma. Jag delar endast recept som jag själv verkligen gillar och som jag lagat många gånger innan de hamnar här på bloggen. Här är ett axplock av recepten som jag delade 2017 (klicka på respektive namn så kommer du till receptet):

- Smoothies på kefir - bästa frukosten
- Två gröna röror (grön ärthummus och guacamole)
- Pesto - en ljuvlig smaksensation
- Koka din egen benbuljong
- Fattiga riddare - så tar du hand om bröd som börjar bli gammalt
- Fläskpannkaka - konsten att göra mindre hälsosam mat mer hälsosam
- Shepherds pie
- Sötpotatis pommes
- Riktigt god matpaj (går att variera i oändlighet)
- Magiskt god grönkålspaj
- Göra sin egen kombucha (fermenterat)
- Göra sin egen vattenkefir (fermenterat)
- Göra sin egen mjölksyrade gurka (fermenterat)
- Baka eget surdegsbröd
- Gulmjölk på mitt sätt
- Frozen hot chocolate
- Chiapudding med chokladcreme
- Naturlig och hälsosam chokladmousse

Jag skrev också ett uppskattat inlägg om kokosolja där jag berättade om alla fantastiska fördelar med detta fett som ibland misstas för att vara ohälsosamt på grund av att det är ett mättat fett.


Hur gick det med mina utmaningar?


Jag kan positivt konstatera att jag levt upp till en stor del av alla de utmaningar som jag ställde upp i början av förra året:

- Jag HAR konsumerat mindre än vanligt och till största delen har jag handlat på second hand. När något behöver köpas skriver vi upp det på en lapp som hänger på kylskåpet som får följa med när jag besöker en second hand-butik. Självklart går inte allt att köpa second hand och jag är av uppfattningen att det inte får bli för krångligt, så är det något vi behöver omgående så blir det ibland nykonsumtion ändå.

- Jag KonMariade vårt hem och det är nog det som jag är allra mest glad över att jag orkade mig igenom. Det har verkligen förändrat mitt liv till så mycket bättre.

- Vi har rest mindre än tidigare år och faktiskt inte en enda resa med flyg vilket var bättre än jag hade förväntat mig. Betyder det då att vårt liv blivit tråkigare? Absolut inte!

- Huvuddelen av vår kost är vegetarisk och det kött vi huvudsakligen äter är ekologiskt från gräsbetande kor i närheten av där vi bor (här köper vi vårt kött). Min uppskattning är att mellan 90 - 95% av allt vi köper i matvarubutiken är ekologiskt.

- Jag har lagt en betydligt större mängd tid i köket under 2017. Att laga mat har blivit roligare och jag njuter av att få laga mat med mycket näring. Från att tidigare tyckt att det är ett nödvändigt ont att laga mat så ser jag det idag som nåt kul och jag spenderar gärna min tid i köket. Jag har upptäckt att det är enklare att vara medvetet närvarande när jag lagar mat eller bakar då det alltid händer grejer som jag kan lägga min uppmärksamhet på. Ibland är jag inte på det humöret och då passar det perfekt att lyssna på en bra podd medan jag lagar mat.

- Både jag och barnen har läst jättemycket under det gångna året och det är något som jag verkligen vill fortsätta med. Jag läser egna böcker men också högt för barnen. Nyligen har vår 6-åring börjat läsa själv och det är så roligt att se hur hon utvecklas från dag till dag. Hon ser hur storasyster njuter av att läsa en bok och vill själv också kunna göra det.

- Det område där jag inte riktigt känner att jag lyckats fullt ut är att jag fortfarande tycker att jag spenderar mer tid vid min telefon än jag egentligen vill. Med en smartphone så blir man överöst med intryck från alla möjliga håll och kanter och jag upplever att det är svårt att vara fokuserad och att tiden ofta rinner iväg och jag spenderar mer tid än jag tänkt vid telefonen. Ett typexempel är på kvällen efter att vi lagt barnen och jag är väldigt trött. Då är det så lätt att ta upp telefonen och slösurfa och förutom att tiden rinner iväg så blir hjärnan endast ÄNNU tröttare av att titta in i en skärm. Jag tycker att det är oerhört svårt att behålla fokus med en telefon i handen eller i närheten av mig. Den kortsiktiga kicken av att slösurfa förtas nästan alltid av en långsiktig negativ effekt där jag känner att jag både blivit tröttare och att jag slösat bort värdefull tid som jag egentligen skulle vilja spendera på annat. Hur gör ni som lyckas med detta? Kommentera gärna och ge era bästa tips på hur inte telefonen tar kontrollen över era liv.

I nästa inlägg ska jag berätta om mina nya mål inför 2018. Vi ses snart igen!
___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.