Fattiga riddare - så tar du hand om bröd som börjar bli gammalt

Sedan drygt ett år tillbaka så bakar jag eget surdegsbröd (här berättar jag hur man gör). Det är fantastiskt gott och något HELT annat än köpebröd och bröd bakat på jäst. Till skillnad från bröd bakat på jäst så håller äkta surdegsbröd utan problem upp till en vecka att stå framme i rumstemeratur utan att bli torrt och tråkigt. Jag bakar alltid två bröd i taget och när det börjar bli en vecka efter jag bakat brödet så kan det börja kännas lite torrt och tråktigt. Men med tanke på all tid och kärlek jag lagt ned på baket av brödet så är det uteslutet att slänga något. Då är jag så glad att det finns saker man kan göra för att göra brödet ljuvligt gott igen. Favoriten här hemma är att vi gör fattiga riddare som förvandlar vilket torrt och tråkigt bröd som helst till något riktigt, riktigt gott. Andra goda sätt att ta vara på torrt bröd är att göra varma mackor i ugn, eller att göra bruschetta av dem.

Fattiga riddare. Här med en klick guaqamole och lite basilika. 

Så här gör jag mina fattiga riddare, som självklart kan göras även på bröd bakat på jäst:


RECEPT FATTIGA RIDDARE

1 ekologiskt ägg.
1 krm oraffinerat havssalt.
1 1/2 dl ekologisk lantmjölk (havremjölk går också bra om man vill undvika komjölk).
1/2 dl ekologiskt mjöl (jag brukar ta Enkorn, men dinkelmjöl funkar också bra).
Äkta kanel efter smak.

Blanda mjöl och salt. Vispa i hälften av mjölken tills allt blandats väl. Sedan i med resten av mjölken samt ägget. Värm en stekpanna med mycket smör. Doppa brödskivorna i smeten och stek dem sedan på båda sidor tills de får en gyllenbrun färg. Jag brukar ställa in de bröd jag stekt på en tallrik i ugnen (50 grader) för att hålla dem varma tills jag stekt alla bröd. Servera med t ex med lite ekologisk lönnsirap och du har förvandlat de mest tråkiga torra brödskivor till en riktigt lyxig frukost!


Fattiga riddare förvandlar torrt och tråkigt bröd till ljuvligt gott bröd. Här med en klick guaqamole. Skålen med vindruvor samt den med guacamole har jag fyndat second hand.

Ett berg av fattiga riddare kan bli en del av den lyxig helgfrukost.

Kemikaliebantartips:

- Använd ekologiska råvaror och gärna ett fullkornsmjöl. Själv älskar jag mjölerna från Warbro Kvarn som jag köper på Ekobutiken i Örebro. Enkorn är favoriten, följt av Virvelmjölet på dinkel. Båda är 100% fullkornsmjöl och är riktigt goda att använda till att göra fattiga riddare.

- Använd redskap i rostfritt stål, trä, glas eller porslin och undvik plast då detta kan läcka tillsatsämnen som kan vara hormonstörande. 

- Använd en stekpanna i gjutgärn. Skippa stekpannan i teflon / non-stick-beläggning då dessa innehåller perfluorerade ämnen (PFAS). ___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.