Riktig superfood - koka din egen benbuljong

Att koka egen benbuljong är oerhört nyttigt och välgörande för hälsan. Vi köper ofta en hel ekologisk kyckling och efter att ha tillagat den så tar jag numera även alltid tillvara på alla benen och skrovet och kokar min egen benbuljong. Det är väldigt, väldigt enkelt att koka sin egen buljong. Det enda som krävs är tid, då det ska stå och småputtra på spisen i många timmar. Ju längre du kokar desto bättre. Det går numera att köpa färdig benbuljong (då menar jag INTE buljongtärningar som allt som oftast är allt annat än hälsosamma), men inget slår egen tillagad benbuljong både vad gäller smak och näringsinnehåll.

Skrovet och benen från en hel kyckling kokas på svag värme med grönsaker så som t ex morötter, selleri och lök.

Det är i benen och märgen som riktigt fantastisk näring gömmer sig och som vi annars går miste om då vi numera nästan uteslutande äter kött utan ben och brosk kvar. Har du tänkt på att det väldigt sällan säljs kött med benen kvar i butikerna? Ben, leder och senor som innehåller massvis med vitaminer, mineraler, aminosyror och antioxidanter, och inte minst det fantastiska kollagenet. Förutom kollagen så innehåller benbuljong massor av nyttigheter som vår kropp så väl behöver för att fungera optimalt, så som glycin, lysin och gelatin. Förr fick man naturligt i sig allt detta då man alltid tillagade köttet med benen kvar, men som vi numera missar då kött säljs helt utan dessa delar. Att jag fastnade för att börja göra min egen benbuljong är främst för att det är så starkt antiinflammatoriskt för kroppen.

Att koka sin egen buljong är inte svårt alls, men kräver som sagt en hel del tid på spisen. Jag brukar koka över natten. Det viktiga är att det får koka länge och på svag värme. Det ska endast sjuda svagt i kastrullen när du kokar din buljong, för om du kokar för hårt så försvinner mycket av näringen.

Några av alla fördelar med benbuljong är:

- Det är starkt antiinflammatoriskt.

- Det är en dunderkur om du är på väg att bli förkyld, då benbuljong bland annat på grund av sitt höga näringsinnehåll gör att du tillfrisknar mycket snabbare eller undviker att förkylningen bryter ut.

- Det hjälper till att förbättra din tarmflora så att du får en väl fungerande mage och tarm. Glöm inte att hälsan startar i magen så att ha en god tarmflora där de goda bakterierna dominerar över de dåliga är av otroligt stor vikt för att både stärka immunförsvaret och hälsan i stort. Benbuljong kan t ex bidra till att läka s.k läckande tarm.

- Det är bra för din syn.

- Det gör underverk för din hud, som blir mer elastisk.

- Du får starkare tänder och naglar.

- Det stärker dina ben och smörjer dina leder. Vilket bland annat gör att du känner dig mindre stel.


Det är svårt att tro men det är faktiskt väldigt mättande att dricka benbuljong. Det tror jag beror på det höga näringsinnehållet. Jag dricker ofta en kopp benbuljong bara som den är (som jag dricker en kopp te), men det går också utmärkt att använda i grytor, soppor och såser. Jag brukar alltid hälla i benbuljong när jag gör soppor och såser istället för att tillsätta vatten.

Här kommer receptet som jag brukar göra. Det går givetvis utmärkt att variera med andra grönsaker och tillsätta färska kryddor. Man kan också koka buljong på annat kött än kyckling. Tänk dock på att alltid välja kött som är ekologiskt.


RECEPT BENBULJONG PÅ KYCKLING

- Benen och skrovet från en hel kyckling. Det gör inget om lite kött är kvar men ta bort så mycket som du kan. Lägg i en stor kastrull.

- Ta kallt vatten så att det täcker benen i kastrullen (ca 2 liter).

- 2 msk ekologisk äppelcidervinäger eller saften från 1/2 ekologisk citron.

- 2 tsk oraffinerat havssalt.

Låt stå, gärna en timme, så att äppelcidervinägern / citronsaften kan börja göra sitt jobb att dra ut det nyttiga ur benen innan du börjar koka.

Koka sedan upp och sänk sedan så att det endast sjuder svagt. Jag brukar koka på värmereglage 1 eller 2 på spisen. Ta en sked och ta bort brunt skum innan du lägger i grönsakerna, t ex dessa:

- 2 ekologiska morötter skurna i bitar.

- 2 ekologiska selleristjälkar skurna i biter.

-1 ekologisk gul lök, skalad och skuren i klyftor.

- 2 st ekologiska lagerblad.

- 1 msk ghee (jag använder Kung Markattas).

Sjud sedan på svag värme, minst 6 timmar men gärna så länge som 24 timmar. Har du ben från nötkött kan du koka upp till 48 timmar. Se bara till att fylla på med mer vatten om nivån sjunker, så att benen hela tiden ligger under vattenytan. Efter någon timme på spisen så är det dags att plocka upp benen med en sked och dela dem med en kniv på en skärbräda och sedan lägga tillbaka dem i grytan. Detta för att ytterligare frisätta det nyttiga kollagetet som finns inuti benen. Benen är dock för hårda för att dela innan de kokat någon timme.

- 1/2 kruka ekologisk persilja. Hacka och lägg i sista halvtimmen.

Låt sedan kastrullen stå och svalna på spisen innan du silar bort alla ben och grönsaker. Häll upp den färdiga benbuljongen i glasburkar. Buljongen håller sig 5-7 dagar i kylskåp och 6 månader i frysen. Jag sparar det vi vill använda närmaste vecka och resten fryser jag in och tar upp vid behov.

Nu har benen, skrovet och grönsakerna gjort sitt och fått koka ur all deras näring till benbuljongen. Detta som blir kvar slängs direkt i komposten och får bli till jord.

Idag är det måndag och ny vecka. Jag vill passa på att önska er alla en fin sådan. Kom ihåg att ge dig själv tid för återhämtning och vila. Ta några djupa andetag varje dag och landa i här och nu.

Flera härliga inlägg är på gång just nu här på bloggen. Ett kommer att handla om det viktiga saltet och varför det är sån enormt stor skillnad på salt och salt. Ett annat inlägg kommer att handla om att lägga till goda vanor i sin vardag och hur jag motiverar mig själv till goda vanor. Ytterligare ett är på gång om hur jag bakar surdegsbröd då jag nu testat på att baka bröd med surdeg i nio månader och känner mig redo att dela alla erfarenheter med er. Sist men inte minst så väntar ett inlägg om min resa att hitta ett riktigt bra handdiskmedel utan skadliga kemikalier och tillsatt citronsyra (varför citronsyra kan vara problematiskt har jag skrivit tidigare om här).

Allt gott så länge!
___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

6 kommentarer:

 1. Excellent post to prepare for our long winter.

  SvaraRadera
 2. Hej. Jag såg just dokumentären "The True Cost" på Netflix och blev mkt illa berörd av den. Kanske du skulle kunna samla lite klokskaper i ett inlägg om ekologiska, rättvisa, svensktillverkade kläder? Typ tishor, tröjor, byxor, underkläder? Jaktkläder, finns det ens? Jag hittar så lite, kan så lite, och vill inte gå på konglomeratets "snäll-kollektion"... Hjälp?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jessica.

   Ja, filmen The True Cost lämnar ingen oberörd. Jag köper det allra mesta av mina och barnens kläder second hand (80-90%). Vissa saker kan dock vara svåra att hitta begagnat, så som skor. Jag har köpt skor från Kavat som är vegetabiliskt garvade. Det är nåt man kan kolla efter om man köper produkter i läder, att de inte är garvade med krom. När det gäller vanliga tröjor, t-shirts mm så vet jag att Lindex har en hel del som är GOTS-märkt. Jaktkläder har jag dålig koll på, men gå in och fråga på t ex Naturkompaniet efter kläder utan perfluorerade ämnen. Jeans har jag köpt nya av märket Nudie Jeans som tar ett stort socialt ansvar och där bomullen är ekologiskt odlad. Jag vet att det ska komma Svanen-märkta jeans nu under våren men minns tyvärr inte märket eller vem som skulle sälja dem. Jag har tipsat om vissa saker här på bloggen så sök i sök-funkionen och se om jag skrivit om det du letar efter. Men GOTS är ju en märkning som är mycket bra och som är bästa miljömärkningen mig veterligen, där både materialet är ekologiskt och även färgning mm, samt att de i produktionskedjan haft drägliga arbetsförhållanden mm. Det var ett långt och lite spretigt svar på dina funderingar. Jag tar med mig dina önskemål och ser om det kan bli ett kommande inlägg på bloggen i framtiden. Tack!

   Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 3. Hej Sara! En fråga. Är kyckligen rå när du lägger ner den för att kokas? Eller har du tillagat och tagit vara på köttet först? Om rå, skär du bort köttet eller läggs allt i vattnet?
  Jag har en hel kyckling här hemma och vet inte hur jag ska gå till väga för både kött och buljong ;-). Tack!!!! ☺

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Annika. Jag brukar tillaga kycklingen först, ofta i lergryta. På så sätt får vi mer mat av kyckligen då man annars förmodlien skulle behöva slänga köttet efter att det har kokats så länge. Men och andra sidan om du kokar på hela kycklingen när den är rå så får du förmodligen ut ännu mer av det hälsosamma gelatinet. Jag brukar dock vara noga med att ta tillvara på det geleliknande (gelatin) som blir när vi lagar kycklingen i lergryta och se till att vi äter det så det inte hamnar i soporna. Det gör dock inget och är bara en fördel om det finns lite kött kvar på benen och skrovet när du kokar din buljong.

   Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.