2018 - ett flygfritt år för mig

Min utmaning för 2018.


Jag brukar aldrig ge nyårslöften. Men i år blev det ett. Jag har lovat mig själv att 2018 ska få bli ett flygfritt år. Inga flygresor, varken inrikes eller utrikes. Flygresor är en stor bidragande orsak till den klimatkris som vi står inför och jag kan inte blunda för det. Jag vill göra det jag kan för att sätta fokus på den klimatkris som står för dörren om vi inte genast ändrar våra nuvarande vanor och beteenden.


Vad ger mig rätten att resa till jordens alla hörn på bekostnad av dem som redan idag upplever klimatkrisen i form av extrema väderförhållanden? Jag hatar att komma med pekpinnar och tänker inte göra det denna gång heller. Jag lägger ingen värdering i hur andra väljer att göra och hoppas och tror att alla gör det de kan för att häva klimatkrisen som vi står inför. Jag blir såklart jätteglad om jag lyckas inspirera fler att gå emot normen att flyga och som väljer mer klimatsnälla alternativ då de reser. Eller som väljer att stanna hemma och njuta av livet i närområdet där man bor.

Jag kan dock bli uppriktigt förundrad över den stora masspsykos som råder när det kommer till att flyga. Alla VET att det är miljövidrigt, men hela samhället väljer att blunda och låtsas som att problemet inte finns. Jag tror till och med att flygandet har ÖKAT sedan vi fått denna kunskap. Detta är en gåta för mig och något som skrämmer mig enormt.

Jag hoppas att mitt flygfria år förutom att bidra med det jag kan genom att leva så hållbart jag kan även ska kunna inspirera fler att tänka till en extra gång innan de flyger. Jag är övertygad om att vi alla kan leva ett gott liv på denna planet utan att för den skull tära enormt på dess resurser. Jag vet att det går att leva ett rikt och meningsfullt liv även utan att flyga. Precis som likt våra konsumtionsmönster så måste vi sluta tro att det bättre livet alltid ligger lite längre bort,:"Om jag bara hade den där prylen eller den där, eller om jag fick resa till den delen av världen, då skulle mitt liv vara komplett". Våga stanna upp och titta på det du har. Träna dig i tacksamhet och du kommer upptäcka att du har så otroligt mycket bra i ditt liv. Det behöver inte fixas eller bli bättre genom resor till exotiska platser. Lyckan finns inom dig.

Det finns också andra sätt att resa på. Vi brukar resa i Europa på sommaren och kommer att göra så även denna sommar. Enda skillnaden blir att vi reser med tåg istället för med flyg. Då får själva resan i sig bli en del av upplevelsen och jag är övertygad om att det kommer bli ett spännande äventyr.

För dig som undrar varför du ska bry dig om klimatkrisen så vill jag bara klargöra en grej. Vår kära planet kommer att överleva. Det finns inga tvivel på det. Den är stark och gör det som krävs för att fortsätta att finnas till. Det är istället vi människor som inte kommer att kunna överleva på planeten Jorden om vi fortsätter den livsstil vi har idag, där flygresor görs inte bara en gång, utan två, tre, fyra och kanske fem gånger per år. Det är dags för en förändring.

Operasångerskan Malena Ernman gjorde ett aktivt ställningstagande där hon valde bort att flyga för några år sedan och hon har varit och är en stor inspirationskälla för mig. Så här skriver hon på sitt Instagramkonto:

En balanserad, fungerande atmosfär är en begränsad naturtillgång, en ändlig resurs som tillhör alla lika mycket. Och om 19 år med dagens utsläppstakt så är den resursen slut. Den rikaste 10% står för 50% av världens utsläpp av koldioxid. När det gäller ekologiskt fotavtryck så ligger Sverige topp 10 i världen. Och över 90% av världens befolkning har aldrig satt sin fot ombord på ett flygplan.

I förra veckan gjorde jag en tillbakablick till 2017 för att se hur året blev i förhållande till hur jag i början av 2017 hade önskningar om hur det skulle bli. Nu blickar jag framåt.

Förutom att låta 2018 bli ett flygfritt år så kommer jag att fortsätta sträva efter de utmaningar som jag satte upp för 2017, d.v.s:

- Låta min livsstil genomsyras av att leva hållbart.
- Fortsätta handla på second hand.
- Hålla kvar samma höga andel av ekologisk mat när jag handlar mat.
- Prioritera vegetariskt och när vi äter kött alltid välja bra kött, ekologiskt och gärna närproducerat från gräsbetande djur.
- Fortsätta laga god och hälsosam mat från grunden, utan tillsatser och tillsatt socker.
- Mer närvaro med barnen men också i övriga livet.

Att leva hållbart och giftminimerat är inte bara något jag vill inspirera till här på bloggen utan för mig är det en mycket viktig del av mitt eget liv.


Har du satt upp några nyårlöften eller har tankar kring hur du vill leva 2018? Berätta gärna genom att lämna en kommentar. Är det någon som vågar anta utmaningen tillsammans med mig och vill göra 2018 till ett flygfritt år?

Läs också gärna min recension av Malena Ernmans bok Scener ur hjärtat.

___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

10 kommentarer:

 1. Med tanke på den livsstil vi valt -jobba deltid, vara hemma länge med barn osv så har vi inte råd att göra några flygresor. Jag har knappt flugit alls när jag tänker efter. En resa till England med skolan i åk 9, en resa till Spanien med skolan i gymnasiet, en resa till Spanien med en kompis på Universitet samt en resa ner till Skåne till kompisar. Sedan har jag och maken rest med flyg tillsammans utomlands fyra gånger sedan vi träffades för 11 år sedan (öar i Grekland/Spanien).
  Vi började spara pengar för något år sedan att ta med barnen på solsemester, men sedan vi börjat prylbanta och leva enklare så har suget helt försvunnit. Åker vi iväg i framtiden är det för att uppleva natur eller kultur och då får väl flygresa bli ett undantag då. Skottland, Kanada och Nya Zeeland skulle vara häftigt att uppleva och kanske inga resmål att ta alternativa färdmedel till.. Med barnen skulle vi vilja ta tåget eller bilen ut i Europa när de blir äldre.
  Vi skrev ner mål för året på nyårsafton. De handlade om att spendera mer tid tillsammans med barnen och göra gemensamma upplevelser, att träna för fysiskt/psykiskt välmående, välbehövlig egentid samt att smitta barnen med rörelseglädje och att fortsätta sträva mot minimalism (utifrån vår egen tolkning).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Först och främst: Vilka fina mål ni satt upp!!! Mer tid tillsammans, att röra sig och inspirera barnen till detta är en superbra investering för både er och barnen. Den där egentiden kan vara guld värd under de intensivaste småbarnsåren och att få en stund där man kan landa lite själv ger energi att orka det annars så ofta ganska energikrävande "arbetet" med att ta hand om barnen.

   Visst är det så att vissa resmål är otroligt svåra att besöka om man inte flyger, och jag tror inte att vi alla behöver sluta flyga helt. Det jag däremot tror är nödvändigt är att vi alla hjälps åt med det vi kan och klarar av. Det finns många som flyger mer än 4-5 gånger per år och det kanske framförallt är dessa som måste börja tänka lite nytt och antingen dra ned på sitt resande eller välja tåget fler gånger.

   Allt gott och jag hoppas att 2018 blir ett riktigt fint år för er hela familjen!

   Mvh /Sara

   Radera
  2. Tack för fina ord! Ja precis, alla kan göra något :) Tack detsamma! Hoppas vi Ses igen (mig du hjälpte med eltandborstarna till Stockholm).

   Radera
  3. Klart jag minns! Är också så otroligt tacksam för boken du skickade innan jul :-) Önskar dig en fin dag! Kram /Sara

   Radera
 2. Hej! Så mycket intressant att läsa, kul att jag har hittat hit. I somras tågluffande jag med mina två döttrar och en svärson, 27-32 år. Med på resan var också min 80 åriga mamma. Resan gick till Florens och tog lite mer än ett dygn och då ingick sovkupé och några byten. Vi bokade tågresan genom en telefontjänst och hotellet i Florens via nätet i närheten av tågstationen. Väl på plats utnyttjades lokaltrafiken, men mest vandrade vi runt och upplevde och njöt av all kultur, mat och vin. Hela resan var en upplevelse från dörr till dörr! Rekommenderar verkligen att resa med tåg. Hälsningar Ingela

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men så kul att höra. Vi ska själva ta tåget ned till Italien i sommar. Vilket äventyr att se fram emot. Har du kvar kontaktuppgifter till dem som hjälpe er med bokningen av tågresan? Tar tacksamt emot alla tips :-) Önskar dig en fin dag. Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
  2. Hej igen! Vi bokade vår resa genom tågbokningen, www.tagbokningen.se För en sån lång resa ner igenom Europa till Florens tur/retur fick man ringa för personlig service. Du hittar telefonnummer på deras hemsida. Att få en personlig kontakt och få hjälp med olika resvägar och alternativ underlättade verkligen.Vi åkte på interrailkort och kompletterade med platsbiljetter där så behövdes. Biljetterna kom sedan på posten i god tid. Att tänka på är att inte ha för snäva tågbyten om det skulle uppstå förseningar, speciellt om det är en stor tågstation. Det fick vi erfara på hemresan då den startade med 15 minuters försening i Florens och vid nästa byte i Bologna skulle vi ha 17 minuter på oss! Vi hann att få lätt panik och tänka på många nya lösningar för hemresan, men vi beslutade oss för att det andra tåget kanske är försenat också. Det var länge sedan jag sprang så fort och jag bad min 80 åriga mamma att hoppa i rulltrappan... men vi hann med! Det är en helupplevelse att resa på detta sättet. Den pirriga känslan när resan startar mot något man längtar till och att det får lov att ta tid. Sedan att stiga av på en ny station med myller av människor och nya dofter. Men också slitsamt. Väskor av och på, hitta rätt tåg och kupé, gilla läget på ibland snuskiga toaletter, hålla sams när det blir stressigt... Ha det så bra på er resa! Ingela

   Radera
  3. Tusen, tusen tack för ditt utförliga svar. Så värdefullt för oss som mest troligt kommer att testa på att resa med tåg ner i Europa till sommaren. Guld värt! Tack. Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 3. Hej Sara!
  Tack för all matnyttig info du delar med dig av. Vi försöker äta, städa mm på ett hållbart ekologiskt vis men när det kommer till flyget har vi problem! Vår ena dotter med familj, våra första två älskade barnbarn, bor i Norge. För att hälsa på blir det flyg. När vi blir pensionärer om några år planerar vi att ta tåg alternativt köra med vår elbil. Innan dess tar det för många semesterdagar. Tyvärr! Tågresan till Italien lät spännande!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mimmi!

   Man får göra det man kan och prioritera vad som är möjligt i just ens eget liv. Härligt att ni ändå planerar för att resa mer med tåg så småningom. Jag tror att om man har ett miljövänligt tänk så kan man som du skriver göra så otroligt mycket. Ingen kan göra allt men alla kan göra något - ganska mycket ändå.

   Att resa med tåg är ett otroligt kul sätt att resa där resan blir en upplevelse i sig.

   Allt gott! Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.