Julbordets favoriter gör du enkelt själv

Jag tycker att julbordet ska domineras av kvalitet framför kvantitet. Istället för att slentrianmässigt gå och köpa alla julbordets läckerheter som hel- och halvfabrikat i matvarubutiken vill jag uppmuntra dig att våga göra några rätter från grunden på egen hand. För vet du vad, du får du inte bara ett godare julbord. Maten kommer dessutom även att innehålla så otroligt mycket mer näring och du slipper alla de tillsatser som finns i mängder i den färdiga julmaten du köper i matvarubutiken. Du kanske tänker att det har du inte tid med när så mycket ska hinnas med i december. Faktum är att det faktiskt inte tar särskilt mycket mer tid i anspråk. Det enda som krävs är planering och kanske några extra minuter för att göra dina egna favoriter till julbordet.

För dig som absolut inte känner att du hinner med att laga någon mat från grunden i jul, så kom ihåg att om du väljer att äta helfabrikat för hela slanten under julhelgerna så är ingen skada skedd. Det som har betydelse är vad du äter de övriga av årets 365 dagar.

Nu tänkte jag dela med mig av vad som kommer att finnas på vårt julbort i år. Mina egna personliga favoriter och några nykomlingar. Genom att klicka på de olika namnen så kommer du direkt till recepten.

På vårt julbord kommer vi bland annat att ha min egen inlagda senapssill och lax som jag gravat själv (som hovmästarsås använder jag samma som till den inlagda senapssillen). Min egen syrade rödkål blir en bra motvikt till övriga julmaten och fyller på med de hälsosamma goda bakterierna för mage och tarm vilket gör magen glad. Jag kommer även att göra ekologisk äggsallad samt testa Hälsotuggs rödbetssallad i år som verkar supergod. Även denna rödkålssallad med pepparrot är riktigt god att ha på julbordet. Jag kommer också att köpa Lokal´s Ekologiskt Surdegsbröd julvört som jag köpte förra året då det var fantastiskt gott. Deras bröd har samma fantastiska innehåll som om jag skulle bakat brödet själv och jag är oerhört tacksam att vi har ett sånt fint bageri i närheten av Örebro där jag bor. Jag tänkte även testa att göra dessa julköttbullar som verkade supergoda. Här är annars mitt eget personliga favoritrecept på köttbullar som barnen älskar. Vi skippar julskinkan i år då ingen av oss är särskilt förtjust i skinka, men skulle vi ha en på julbordet så skulle jag definitivt välja en KRAV-märkt som är utan nitrit. Jag har även gjort en julvariant av min kombucha som jag fermenterat med lite bär men även kryddat med ekologisk nejlika, äkta kanel och ingefära. Den är klar lagom till julafton så då får vi se hur den smakar. Jag hoppas att den blir lika god som jag tror.

Jag kommer även att göra en stor härlig sallad på grönkål till julbordet. Här kommer receptet på en grönkålssallad som är riktigt god: Jag börjar med att lägga ekologiska durra-korn i blöt kvällen innan, ungefär 1 dl. På julafton kokar jag detta och låter det sedan svalna. Jag masserar grönkål med kallpressad ekologisk olivolja så att de mjuknar, hackar lite ekologisk salladslök eller rödlök, saltar med oraffinerat havssalt över allt och häller på lite ekologiskt vitvinsvinäger och rikligt med olivolja. Sedan skär jag en eko apelsin i bitar, smular i lite ekologisk fetaost och häll över 1/2 - 1 dl ekologiska russin. Salladen blir allra godast om den får stå och dra en timme innan den ska ätas. Riktigt, riktigt gott! Ett annat riktigt gott alternativ på julbordet är min variant av tabbouleh. Vill man få en extra julig touch på den kan man blanda i ett paket saffran med durrakornen innan man blandar dessa med övriga ingredienser.

Som sött och sånt kommer vi att äta dessa gudomligt goda glutenfria saffransmuffins som blivit en klassiker här hemma sedan några år tillbaka. Även dessa fyllda choklad & lakritspralier is to die for.

Maten är min medicin och allt som jag stoppar i mig kan antingen stärka min hälsa eller försvaga den. God jul på er alla!

Egen gravad lax

Egen inlagd senapssill

Min syrade rödkål kommer finnas med på julbordet. Den blir en bra motvikt till julbordets ofta feta rätter där grönsaker ofta lyser med sin frånvaro. Magen kommer att tacka dig med denna på julbordet!

Denna gudomligt goda äggsallad kommer finnas med på årets julbord. 

Egen kombucha kommer finnas på vårt julbord, kryddad med julens kryddor.

Dessa glutenfria saffransmuffins är numera en klassiker hemma hos oss vid jul. 

Fyllda choklad & lakritspraliner. Här hittar du receptet på dessa godingar.

Choklad & lakritspraliner.

Choklad & lakritspraliner.

Ett annat juligt recept som är rikigt gott är min saffransgranola som jag inte kommer göra innan julafton men väl under jullovet.

Denna goda saffransgranola är perfekt för dig som älskar saffran. Riktigt, riktigt god!___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.