Lev enklare - sortera bland dina intryck

Jag har insett att det för mig finns ett starkt samband mellan att skala bort - både saker och aktiviteter - och en känsla av inre rikedom. Ju mer enkelt jag valt att leva mitt liv desto mer energi har jag fått, desto klarare har jag kunnat se vad jag vill med mitt liv - hur jag verkligen vill leva och vem jag innerst inne är.


Att organisera hemmet enligt KonMari har hjälpt mig enormt på traven till ett enklare liv. Här kan du läsa om min resa med KonMari.

Idag tänkte jag berätta om några andra områden i mitt liv där jag valt att minska inte bara på saker utan även på intryck. Vi blir matade med så otroligt mycket intryck under en enda dag. Vi fullkomligt överöses med inspirerande artiklar, spännande reklambudskap och nyheter m.m. Det är inte konstigt att alla dessa intryck lätt kan göra att du känner en känsla av att drunkna under dem alla, hur inspirerande och bra de än må vara en och en för sig.

När jag börjat plocka bort - både saker och intryck - så har jag fått mycket större handlingsutrymme att fylla livet med det som jag själv faktiskt vill att det ska innehålla. Jag är inte ett offer för intrycken utan kan själv aktivt välja bort en hel del av det som jag annars automatiskt matas med varje dag. 

Jag har börjat skala rejält i vilka intryck som jag tillåter att nå mig. Här är några aktiva val som jag gjort för att minska intrycken jag nås av:


- Det är många år sedan jag gjorde ett aktivt val att sluta titta på nyheterna på tv. För mig blev det bara en jobbig, tung känsla som stannade kvar efter att ha tittat på alla katastrofer och hemska världshändelser som det rapporteras om i nyhetskanalerna. När barnen var små, och även nu, finns en känsla av att vilja skydda dem från världens alla hemskheter. Men faktum är att det är även mig själv som jag vill skydda. Varken jag eller barnen blir mer rustade för livet av att matas med negativa nyheter. Vi blir inte mer empatiska och tar inte ett större ansvar för att vara goda medmänniskor och hjälpa människor i nöd genom att själva må dåligt. Det är istället mycket mindre chans att jag ska orka göra det jag kan för att hjälpa de som behöver om jag är överväldigad av världens elände. De allra största nyhetshändelserna nås jag av ändå trots att jag inte tittar på nyhetssändningar. De sipprar igenom även mitt filter som numera är ganska finmaskigt.

Så här gör du: Sluta titta på nyheter. Byt kanal eller stäng av TV:n.


- Vi har valt bort att få reklam i vår brevlåda för många år sedan.  Det kändes hemskt att bidra  till den miljöbelastning som all pappersreklam innebär, och jag har heller ingen lust att lockas att köpa sånt som jag inte behöver genom att falla för olika typer av reklam.

Så här gör du: Du sätter helt enkelt upp en liten lapp på din brevlåda / brevinkast där det står "Reklam undanbedes".


- Jag anmälde att jag inte längre vill bli uppringd av telefonförsäljare för ett antal år sedan. Detta kan du göra både för hemtelefon och mobiltelefon. 

Så här gör du: Registrera ditt telefonnummer hos NiX telefoni. Det är helt gratis.


- Jag har drastiskt minskat antalet konton som jag följer på Instagram och Facebook. Hur inspirerande ett konto än må vara så måste jag inse att jag kan inte följa för många, för det gör mig endast stressad. Jag bantade i våras ned från att följa ungefär 400 konton på Instagram till drygt 100. Ibland börjar jag följa några nya konton om t ex mat för att jag behöver inspiration till bra recept, men när jag känner att det behovet är fyllt så brukar jag avfölja kontot igen. Jag har även valt att inte längre följa personer som jag inte har en kontakt med i verkliga livet via Facebook och Instagram. Mitt motto har blivit att om jag inte stannar och pratar med en person om jag möter hen i verkliga livet, så behöver jag heller inte följa personen i sociala medier. Hur roligt det än är att se en bild av vad någon som jag gick i samma klass som i årskurs 3 äter till middag, så måste jag välja om detta är ett av de intryck som jag vill att mitt liv ska fyllas med. Här har jag haft mycket hjälp av KonMari - det som glittrar behåller jag, resten sorteras bort. Sen kan en person eller företags konto glittra under en period, men sedan inte göra det och då är det dags att avfölja.

Så här gör du: På Instagram klickar du på knappen "Följer" i din profil. Där kan du sedan se alla konton du följer och för var och en av dem välja att gå in och trycka "Sluta följa". På Facebook: Gå in under "Vänner". Listan på alla dina vänner kommer upp och där kan du för var och en av dem trycka på knappen "Vänner" och sedan välja "Ta bort vän".  Får du meddelanden om olika saker som händer i grupper som du följer via Facebook? Då kan du gå in i gruppen som du får dessa s.k push-meddelande ifrån. Klicka på ikonen "Info" och sedan under "Aviseringsinställningar". Där kan du sedan klicka på "Av" för att sluta få meddelanden när något uppdateras i gruppen. Har du kommenterat ett inlägg på Facebook och vill undvika att få meddelande varje gång någon ny person kommenterar inlägget så klicka på de tre prickarna längst upp till höger på inlägget och klicka på "Slå av aviseringar för det här inlägget".


- Jag har KonMariat min inbox på min e-post. Hur gör man för att slippa alla dessa e-post som man inte vill ha? Hur får du en inbox som "sparks joy"? Givetvis kan man inte KonMaria bort räkningar och liknande, men all typ av reklam kan du avregistrera dig ifrån. Det tar några månader om du är konsekvent, men jag lovar att det är mödan värd. Jag tycker att det är oerhört skönt att inte inboxen svämmar över av e-post längre. Jag behöver heller inte följa de företag som jag handlar ifrån. Jag har istället valt att själv aktivt gå in och söka det jag behöver när jag behöver något. Visst, det innebär med all sannolikhet att jag missar både ett och två erbjudanden och diverse rabatter. Men om jag ser till den totala kostnaden som jag betalar för det jag köper idag så lägger jag ned mindre pengar idag när jag inte längre blir utsatt för lockelser om än den ena än den andra rabatten och därmed köper saker som jag egentligen inte behöver, trots att jag med all sannolikhet missar några bra erbjudanden som hade passat för mig.

Så här gör du: Genom att direkt när du får ett e-post som är reklam och liknande gå in och avregistrera dig från fortsatta utskick. Längst ned i varje mail från företag finns alltid en knapp där du kan avregistrera dig. Gör det mot förmodan inte det så kan du maila företaget direkt och be dem ta bort dig från sin mail-lista. Om du gör detta konsekvent så kommer du efter några månader garanterat ha rensat bort alla reklamutskick så att du endast får e-post som du vill ha.


- Jag detoxar från mobilen vissa tider under veckan. Jag har sedan drygt ett år valt att låta min mobil ligga på hyllan största delen av tiden då jag inte arbetar. Det är lätt som egen företagare, och för alla andra med för den delen, att aldrig stänga av vår telefon, att aldrig riktigt vara ledig eftersom vi alltid är nåbara via mail och telefon. Jag började märka på mig själv att jag tappade fokus väldigt mycket när jag var med barnen. Jag var lite "borta" inte bara när jag satt med min telefon utan även en lång stund efteråt. Du har säkert själv uppmärksammat  hur det tar ett tag innan man är tillbaka i "verkliga livet" igen efter att du suttit en stund och tittat i telefonen. Ju längre stund du suttit desto längre tid tar det för hjärnan att ställa om. Jag kände hur jag blev mindre och mindre medvetet närvarande i vad som faktiskt pågick runtomkring mig. När jag upptäckte att jag började bli irriterad på barnen utan egentlig orsak när de sökte min uppmärksamhet då jag satt och läste något intressant på mobilen så fattade jag att jag måste göra något. Jag insåg att jag måste detoxa från min mobil för att inte missa själva livet som pågår här och nu. Är du van att alltid ha din mobil nära och åker den upp ur fickan eller väskan så fort du har en ledig stund? Våra smartphones är starkt beroendeframkallande och risken är att du aldrig kopplar ifrån och stoppar alla intryck som mobilen översköljer oss med. Faktum är att det är enormt stressande för våra hjärnor med det blåa ljuset från våra mobiler och jag tror att vi betalar ett enormt högt pris när vi på grund av mobilerna aldrig loggar ut och lägger mobilen på hyllan. Att kunna ha långtråkigt är superviktigt. Det är i de stunderna som vi blir som mest kreativa, och det missar vi helt om vi alltid har mobilen tillhands.

Så här gör du: Bestäm när du vill koppla bort och logga ut. För mig har det varit bäst att göra det på vardagarna från det att jag hämtar barnen på skolan fram tills att de lägger sig på kvällarna, samt under helgen (lördag och söndag) under dagtid fram tills barnen somnat. Är du van att alltid ha mobilen till hands så börja med att lägga bort den en halv dag i veckan. Sedan kan du utöka till så mycket tid som passar just dig. Ett tips är att ha ett papper framme där du kan skriva upp sånt som du vill kolla upp på mobilen sen. Då behöver du inte bli stressad över att du ska missa viktiga saker. Jag ramlar dit emellanåt och använder telefonen även de tider då jag bestämt mig för att inte göra det, och då får jag ta nya tag och påminna mig själv om varför detta är så viktigt för mig. Döm inte dig själv för hårt om du misslyckas i början utan ta bara ett nytt tag och ge dig själv den där tiden utan telefonen som du hade bestämt dig för. 

Att lägga mobilen på hyllan vissa tider under dagen är superviktigt för mig. Ibland är det väldigt svårt och jag misslyckas med mina intentioner. Då gäller det att påminna mig själv återigen om varför jag gör detta.

Genom att sålla bland allt det brus som jag utsätts för varje dag så har det blivit enklare att se mitt liv mer klart. Det gör det lättare för mig att veta vad jag vill att mitt liv ska vara fyllt av. Jag upplever livet så mycket mer vackert nu. Jag ser detaljer på ett helt annat sätt än jag gjorde tidigare. Det har blivit enklare att leva här och nu.

När man tar bort en stor del av allt det där bruset i ens liv så blir det enklare att se klarare på tillvaron. Hur vill du leva DITT liv? Vad är värdefullt och viktigt för just dig? Det blir lättare att tacka nej till sånt som inte står i linje med dina livsvärden.

Genom att skala bort intryck så kan du istället fylla ditt liv med det som du verkligen vill.


Jag tror att orsaken bakom att vi har ett motstånd mot att välja bort intryck beror på den grundläggande mekanismen att det är en av människans största rädslor att bli utesluten ur gruppen. Att inte vara med. Att inte tillhöra. Detta gör att vi lätt lurar oss själva att tro att vi måste hänga med i allt, ha koll på det senaste och titta på nyheter o.s.v. Men faktum är att oavsett hur mycket du än följer och läser och lyssnar till så kommer du aldrig att kunna hänga med i allt. Och vad gör det om du missar en hel del? Det är viktigt att ställa sig den frågan tycker jag. Jag tror att det är denna grundläggande mänskliga rädsla att bli utesluten ur gruppen som gör att vi många gånger stannar kvar och följer vissa personer och företag via sociala medier o.s.v. Men blir du utesluten om du inte hänger med överallt och har koll på de senaste tv-showerna eller klädtrenderna?

För mig har yoga och meditation varit kraftfulla redskap för att verkligen träna på att vara i nuet, vilket ytterligare hjälper mig att leva så som jag vill. Genom att fokusera på andningen kan jag landa här och nu och jag ser allt så mycket klarare. Andningen har jag alltid med mig. Den blir mitt ankare till nuet. Jag har varit med i en meditationsutmaning nu under november. 30 dagars meditation där varje dag innehållit minst 5 minuters meditation. I nästa inlägg kommer jag att berätta mer om hur det gått och vad dessa 30 dagar fått mig att inse. Vi ses snart igen!!!

___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.