Tre varianter av ugnsbakad sötpotatis (Paleo)

En härlig klassiker är ugnsbakad sötpotatis. Så enkelt att tillaga, så gott och fylld med en massa näring.  Sötpotatis, som sitt namn till trots inte är släkt med potatisen, den är nämligen inte en rotfrukt utan en ört. Sötpotatis innehåller bland annat kalcium, järn, magnesium, fosfor, kalium och zink samt många vitaminer som t ex C, B6 och folat.

HÄR har jag tidigare delat recept på hur du gör egna sötpotatis pommes. Idag delar jag receptet på ytterligare tre varianter av ugnsbakad sötpotatis; i bitar, klyftor och halvor som bakad potatis. Servera sötpotatisen med en bit kött och kanske en god röra som chimichurri, tapenade, rödbetshummus, egen majonnäs, butternut squash hummus, avokado smash eller hummus. Servera gärna med någon form av fermenterade grönsaker. HÄR hittar du alla olika varianter av fermenterat som jag tidigare delat recept på.RECEPT UGNSBAKAD SÖTPOTATIS I BITAR ELLER KLYFTOR (PALEO) 

Räcker till 4 personer

3 ekologiska sötpotatisar (ca 200-300 gram/styck - totalt 600-900 gram)

3 matskedar ekologisk kallpressad kokosolja

1/2 tesked oraffinerat havssalt (jag använder detta)


Gör så här:

- Sätt ugnen på 200 grader. 

- Skrubba sötpotatisen med en rotborste. Skär sedan i lagom stora kuber, ca 2 - 3 cm i diameter, eller i klyftor om du hellre föredrar det. Det är en smaksak hur stora kuberna görs, men skär dem inte för smått för då är de lättare att de blir vidbrända, ca 2-3 cm i diameter brukar vara lagom. Häll ut på en ugnsplåt. 

- Smält kokosoljan. Det gör du enklast i ett vattenbad på spisen och häll sedan över sötpotatisen. Om du inte gillar smaken av kokos så välj en neutral kokosolja (t ex denna).

- Blanda runt med händerna så alla bitar blir ordentligt insmorda med oljan. Salta. 

- Baka sötpotatisen i ugnen i 30 - 40 minuter. Rör om försiktigt ungefär var 10-15:e minut. De är klara när de blivit lite gyllenbruna. Passa på slutet så de inte bränns vid.

- Ringla gärna över lite kallpressad olivolja efter du tagit ut dem från ugnen samt smaka av med mer salt innan servering om det behövs.

Klart!

Ugnsbakad sötpotatis i bitar.

Ugnsbakad sötpotatis i klyftor.


RECEPT UGNSBAKAD SÖTPOTATIS I HALVOR (PALEO)

Blir fyra halvor

2 ekologiska sötpotatisar, gärna lite större (ca 200-300 gram / styck)

1 - 2 matskedar kallpressad ekologisk kokosolja

oraffinerat havssalt (jag använder detta)


Gör så här:

- Sätt ugnen på 200 grader. 

- Skär sötpotatisen i halvor. Smält kokosoljan (gärna i vattenbad) och ringla över. Salta. 

- Baka sötpotatisen i ca 40 minuter. Känn med en matsticka på slutet, de är klara när de är mjuka och lite lätt gyllenbruna ovanpå. 

- Salta lite extra vid servering om det behövs.

Klart!

Ugnsbakad sötpotatis i halvor.

Ugnsbakad sötpotatis i bitar.
Vill du få mer inspiration kring hur du kan leva mer hållbart? Följ mig på Instagram, där heter jag Saraseviga.

Gilla och följ Saras Eviga på Facebook. Där delar jag länkar till alla nya blogginlägg jag skriver så du inte missar dem, men också annat som har med hälsa och en hållbar livsstil att göra. Välkommen!

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. 

Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.


CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.