Tapenade (Paleo)

Här kommer ett fantastiskt gott recept på hur du gör egen tapenade. Tapenade är en spansk röra med oliver som är full av fantastiska smaker. Den passar gott som pålägg, eller som tillbehör till t ex kötträtter. Kött kanske du tänker. Hör det hemma i en blogg som ska uppmuntra till att leva mer klimatsmart? Jag har funderat en hel del på detta med kött och börjar mer och mer tvivla på att kött är så dåligt för hälsan och klimatet som vi fått lära oss. Jag börjar mer och mer misstänka att vi i framtiden kommer blicka tillbaka och se att detta var en av vår tids största myter. Självklart ska vi låta bli att köpa och äta kött producerat på massfarmar på andra sidan jordklotet, där korna ätit spannmål och där de ges antibiotika för att hålla sig friska under helt vedervärdiga förhållanden. Men kor här i Sverige som får gå i skog och mark och beta gräs, s.k gräsbeteskött. Jag är inte övertygad om att detta är dåligt för klimatet. Jag börjar mer och mer tro att det kanske till och med är tvärtom. Nu har jag i alla fall förstått att när det gäller hälsan så är kött inte alls hälsoskadligt utan helt tvärtom, det är något av det mest hälsosamma vi kan äta. Få råvaror innehåller så mycket näring. De studier som ligger till grund för påståendet att kött är skadligt för hälsan är dåligt underbyggda och säger egentligen inget alls om hur det påverkar vår hälsa. Lyssna gärna på DETTA avsnitt där Karl Hultén och Anna-Maria Norman berättar mer utförligt om detta (Avsnittet handlar egentligen om Autoimmun kost, men lyssna 50 minuter och 30 sekunder in i avsnittet där de pratar om kött och de studier som hittills gjort gällande kött och dess påverkan på vår hälsa). Så hälsomässigt är kött riktigt bra (förutsatt att det är bra kött som inte är processat, eller där djuren blivit uppfödda på spannmål istället för det de är gjorda för att äta, nämligen gräs, och att djuren haft bra levnadsförhållanden och inte fått antibiotika o.s.v). Visste du att det inte går att leva som vegan utan att förr eller senare få bristsjukdomar (däremot vegetarian verkar fungera bättre). Ur klimatsynpunkt vet jag än så länge inte lika mycket, men några fördelar är att genom att äta en Paleokost där inälvsmat också ingår så innebär det att vi äter hela djuret och därmed äter det som annars skulle slängas, vilket är oerhört klimatsmart. Det bidrar också till en större biologisk mångfald att ha gräsbetande kor till skillnad från stora monokulturer (där man odlar en och samma gröda på jättestora arealer, så som t ex sojabönor, som inte alls bidrar till detta, tvärtom. Ja, detta är något som jag vill lära mig mer om men som jag ändå ville dela med er följare trots att jag inte har något enkelt och rakt svar på varför kött skulle vara bra ur klimatsynpunkt.


Receptet som jag tänkte bjuda på idag är inspirerat från kokboken Autoimmun kokbok - Läkande Paleokost, av Karl Hultén och Cecilia Nisbet Nilsson. Denna kokbok är fantastisk och kan varmt rekommenderas! Även kokboken Den läkande maten - Recept mot autoimmuna sjukdomar, inflammationer och allergier, av Cecilia Nisbet Nilsson är riktigt bra och båda dessa böcker inspirerar min matlagning mycket just nu! Jag vill också tipsa om podden Paleoteket av Karl Hultén och Anna-Maria Norman där jag lärt mig enormt mycket om läkande kost.


RECEPT TAPENADE

1 burk ekologiska Kalamata-oliver, ca 200-300 gram (jag använder dessa eller dessa)
1 matsked ekologisk kapris (jag använder denna)
1/2 deciliter ekologisk kallpressad olivolja (jag använder denna)
1 ekologisk vitlöksklyfta
1/2 - 1 kruka färsk ekologisk persilja (kan ersättas med någon annan färsk krydda, t ex basilika, mynta, salvia eller koriander).

Gör så här:

- Kärna ur oliverna om de har kvar kärnan (dessa är redan urkärnade när man köper dem, ett stort plus) och lägg i en skål. Häll på kapris och olivolja. Mixa med en stavmixer.

- Skala och hacka vitlöken fint, men vänta med att blanda den med oliverna. Om vitlöken mixas så blir smaken väldigt stark så jag blandar alltid i den efter jag mixat övriga ingredienser.

- Hacka en halv till en kruka ekologisk färsk persilja fint (eller annan färsk krydda). Blanda sedan ned persilja och vitlök och rör om med en sked tills allt blandat sig väl.

Klart!

Jag tycker inte att varken salt eller pressad citron behövs men smaka av och salta/pressa citron över om du tycker att det behövs.

Förvara i kylskåp.

Tänk på att oliver väldigt ofta ligger i en lag som innehåller citronsyra. Varken Zetas ekologiska kalamataoliver som är urkärnade eller Kung Markattas oliver gör det, så därför väljer jag någon av dessa.

Kung Markattas kapris innehåller tyvärr citronsyra så därför väljer jag bort den. Zeta har ekologisk kapris som bara innehåller kapris, vinäger, havssalt och vatten så den brukar jag använda.

Börja med att kärna ur oliverna. Jag använder Kung Markattas kalamataoliver för de innehåller inga tillsatser, eller Zetas ekologiska kalamataoliver som redan är urkärnade.

Mixa oliver, kapris och olivolja först och blanda sist i finhackad vitlök och finhackad persilja. Sommartid har vi mynta i vår trädgård så då använder jag det istället för persilja.___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.