Göra egen majonnäs (Paleo)

Jag har under flera års tid haft svårt att få till ett riktigt bra recept på majonnäs. Jag gillar ju att laga mat från grunden men har inte riktigt fått till en god majonnäs med bra råvaror. En anledning är att med vanlig ekologisk kallpressad olivolja så får majonnäsen en lite besk bismak som inte är särskilt god, och ska man göra med en mildare olivolja så finns detta inte att köpa ekologisk. Jag värdesätter att använda bra råvaror och i detta fall en olja som är bra för kroppen och som stärker hälsan, men lika viktigt känns att hitta en som inte är besprutad. Så för en tid sedan testade jag att blanda två olika recept och tillsammans blev det en riktig hit! Jag gjorde en mix av Paleoskafferiets majonnäs och 4Health by Anna Sparre´s majonnäs. En liten nackdel med detta recept är att den smakneutrala kokosoljan till viss del är processad för att få bort smaken av kokos, men personligen kan jag leva med det då det verkar vara det som krävs för att kunna göra sin egen goda majonnäs. Mixen av de två recepten visade sig bli otroligt gott så därför bara måste jag dela receptet mer er läsare. Denna majonnäs is to die for!

Vitlök och chilimajonnäs i en skål med guldkant som jag älskar som jag fyndat på loppis för några kronor. 

Att göra egen majonnäs är både enkelt och extremt gott. En annan stor fördel är att då behöver din majonnäs inte innehålla varken tillsatser eller tillsatt socker, något som annars är frekvent använt i de färdiga majonnäser som finns att köpa i våra matvarubutiker. Kolla innehållsförteckningen om du inte tror mig. Du kommer bli förvånad över hur mycket mer än riktiga råvaror som finns i förpackningen hos de färdiga majonnäser som finns att köpa.


RECEPT VITLÖK OCH CHILIMAJONNÄS

Blir ca 3 1/2 dl färdig majonnäs

1 ekologiskt ägg
1 tesked ekologisk dijonsenap
1 matsked ekologisk citron (saften)
1 kryddmått oraffinerat havssalt (jag använder detta)
1/2 dl ekologisk kallpressad olivolja
1 1/2 dl ekologisk neutral kokosolja utan smak
1 ekologisk vitlöksklyfta
1/2 ekologisk chilifrukt
1/2 kruka ekologisk persilja

Ta ut alla ingredienser ur kylskåpet minst en halvtimme innan så de är rumstempererade. För att majonnäsen ska lyckas är det viktigt att temperaturskillnaden inte är för stor mellan ingredienserna.

Värm kokosoljan i ett varmt vattenbad. Låt den sedan svalna lite medan du blandar övriga ingredienser enligt nedan.

Kläck ägget i en hög glasburk som rymmer din mixerstav. Jag använder en glasburk som tidigare innehållit Kung Markattas kallpressade kokosolja 675 ml, för den är i perfekt storlek för detta. Tillsätt dijonsenap, citronsaft samt salt. Häll på olivoljan och låt stå några minuter så att olivoljan lägger sig fint över de övriga ingredienserna som en hinna. Häll sedan försiktigt över den rinnande kokosoljan.

Sätt mixerstaven i botten av glasburken och mixa i ungefär 5 sekunder. Dra sedan mixerstaven långsamt uppåt medan den kör och för sedan mixerstaven upp och ned några gånger tills det blir en tjock krämig majonnäs.

Pressa i vitlöksklyftan. Rensa och hacka chilin fint och tillsätt även denna. Hacka persilja fint och rör ned. Klart!

Självklart kan du utesluta vitlök, chili och persilja och bara göra en "vanlig" majonnäs. Eller varför inte krydda med det just du gillar. Vad sägs om koriander eller basilika. Med en extra vitlöksklyfta så har du världens godaste aioli! Bara din fantasi sätter gränser för vilka smaksättningar du väljer.

Detta är vad du behöver för att göra denna goda majonnäs. Det ska vara en smakneutral kokosolja när du gör majonnäsen för att majonnäsen inte ska få smak av kokos och inte varianten som är med på denna bild.

Om lite drygt en vecka ska jag anta en utmaning att bara äta stenålderskost, s.k Paleo i 30 dagar. Det är Jenny och Magnus som står bakom bloggen Under Vårt Tak som anordnar detta. För en tid sedan köpte jag deras kokbok Ren & Naturlig mat - Med recept från Paleoskafferiet. Jag vet inte vad det var men denna kokbok tilltalar mig enormt och hittills har jag hunnit testa ca 10 olika recept i boken och alla har fallit mig enormt i smaken. Inte bara att de är goda och enkla att göra, utan också att jag känt mig så välmående efter att jag ätit maten. Energifylld och lätt, istället för trött och dåsig som man kan känna sig ibland efter att ha ätit viss mat. Jag är därför väldigt nyfiken att se om Paleo är en kosthållning som jag kan må mitt bästa jag av. Väldigt kort kan man säga att Paleo innebär att man äter ren och naturlig mat vilket vi människor genom evolutionen är anpassade för. Maten är naturligt fri från gluten, vitt mjöl, laktos, mjölkprotein och vitt socker. Det finns många hälsovinster med att äta på det sätt som människan är biologiskt anpassad för (så som människan ätit från miljontals år tillbaka fram till för 10 000 år sedan). Paleo brukar också kallas för stenålderskost, d.v.s så som vi åt fram tills dess att vi började bruka jorden. Om du också är nyfiken att testa paleo i 30 dagar så kan du läsa mer om det här. Den 29 oktober drar det igång. Observera att jag inte är sponsrad utan bara nyfiken och positiv till detta. 


___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.