Hummus

Den här klassiska kikärtsröran är perfekt som pålägg på smörgåsen. Hummus är gott att äta både på hårt och mjukt bröd. Det går även att servera som "röra" till middagen, när du grillar eller närhelst annars som du är sugen på detta.

När det gäller pålägg så tycker jag ibland att det kan vara svårt att hitta bra pålägg, framförallt pålägg som är nyttigt och samtidigt bra mat som stärker kroppen istället för motsatsen.

Hummus har allt, det är både väldigt gott och innehåller bara nyttigheter. På grund av sin höga proteinhalt är det ett ypperligt frukostpålägg, då det ger en bra grund och mättnad inför den kommande dagen. Det är verkligen ett av mina absoluta favoritpålägg.RECEPT HUMMUS

250 gram egenkokta ekologiska kikärtor, eller ett paket färdigkokta eko kikärtor
1 dl ekologisk kallpressad olivolja
2 matsked ekologisk tahini (sesampasta)
1 tesked mald ekologisk spiskummin
1/2 tesked ekologisk gurkmeja
saft av 1 ekologisk citron
1 kryddmått ekologisk cayennepeppar
1/2 tesked ekologiskt paprikapulver
1/2 vitlöksklyfta, fint hackad - kan uteslutas

Gör så här:

- Koka kikärtor enligt förpackningen. Ett tips är att koka ett stort gäng och frysa in i lagom stora förpackningar på ca 250 gram / glasburk. Om du använder färdigkokta så skölj först kikärtorna noga och låt de rinna av ordentligt. Ett tips är att spara kikärtsspadet och göra denna goda kladdkaka med det.

- Om du väljer att ha i vitlök, så hacka denna fint men vänta med att blanda i den tills du mixat allt. Jag brukar ofta hoppa över vitlöken då den smaken inte går hem hos barnen.

- Häll kikärtor, olivolja, tahini, spiskummin, gurkmeja och saften från en pressad citron i en stor bunke och mixa med en stavmixer. Smaka av med cayennepeppar och paprikapulver. Avsluta med att blanda i finhackad vitlök (om du vill ha det). Blanda allt väl. 


Vitlökssmaken kan bli ganska stark om man pressar vitlöken så jag brukar hacka den fint med kniv istället. Beroende på hur mycket man gillar vitlök så kan man prova sig fram vilken som är lagom mängd för ens eget tycke och smak. Eller helt avstå om man vill det.

Förvara din hummus i en återbrukad glasburk med lock. Den håller minst en till två veckor i kylskåp.Ljuvligt gott pålägg fyllt med nyttigheter. En perfekt start på dagen då det innehåller mycket protein och ger en bra mättnad inför den stundande dagen.  Förvara gärna i en återbrukad glasburk. Här kan du läsä mer om hur jag återbrukar glasburkar.


___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag föreläser även om en hälsosam livsstil i stort, samt en hållbar livsstil i stort. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.