Denna röra kommer ursprungligen från Argentina och Uruguay, men har spridit sig och är en riktig klassiker numera i Mexico där den ofta äts tillsammans med grillat kött.
Det finns ett antal olika förklaringar till ordets uppkomst. En teori är att ordet kommer från Jimmi McCurry, en irländsk man som skall ha varit den första att tillaga såsen. Han marscherade med trupper under 1800-talet för självständigheten i Argentina. Såsen blev populär och receptet spreds. Hur som helst var namnet Jimmi McCurry svårt att säga för urinvånarna, vilket enligt vissa källor då ändrades till chimichurri, medan andra påstår att det ändrades till hans ära.
Originalet görs på finhackad persilja, hackad vitlök, olivolja och vit- eller rödvinäger samt chili. Idag delar jag min variant av chimichurri.
RECEPT CHIMICHURRI
2 krukor ekologisk färsk persilja
2 klyftor ekologisk vitlök
1 ekologisk schalottenlök
1 deciliter ekologisk kallpressad olivolja
1/2 - 1 ekologisk färsk röd chili (eller 1/2 - 1 tesked chiliflakes)
1 matsked torkad oregano (jag använder denna)
1/2 pressad ekologisk citron
2 matskedar ekologisk vitvinsvinäger
0,5 teskedar oraffinerat havssalt
Gör så här:
Hacka persiljan fint, liksom vitlök och schalottenlök. Lägg i skål och häll över olivoljan. Hacka chilin fint och blanda ned. Pressa över citron och tillsätt vitvinsvinägern och blanda sist i salt. Smaka av och tillsätt eventuellt mer citron eller salt om det behövs.
Scharlottenlöken kan ersättas med t ex salladslök eller 1/2 gul lök. Välj mängd chili beroende på hur stark röra du vill ha.
Dessa ingredienser använder jag när jag gör chimichurri. |
Ät din chimichurri som tillbehör till maten. Passar superbra till kött och gärna grillat kött nu i sommartider. |
Källa: Wikipedia.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.