April intentions

Sedan förra hösten har jag satt upp månads-intentioner varje månad, samt en intention för hela 2020. Det här sättet att försiktigt och kärleksfullt putta mig själv i den riktning som jag vill leva har verkligen varit helt fantastiskt! Jag får den där lilla extra knuffen i baken att göra förändringar i riktning mot en mer hållbar och hälsosam livsstil som är två väldigt viktiga strävanden i mitt liv för att känna meningsfullhet. Varje månad har jag som oftast satt upp tre intentioner. En intention kan man se som en snäll knuff i rätt riktning. Om du misslyckas med dina intentioner en dag eller två så är det inte hela världen, utan du fortsätter bara upp på banan igen och strävar mot dina intentioner.


För mig har det alltid varit mycket viktigare att ge mig själv en snäll klapp på axeln för allt det bra som jag faktiskt GÖR - för mig själv, för klimatet, för våra barn och så vidare - och att lägga mindre fokus på att fokusera på det som jag inte klarat av. Vi är ofta så oerhört hårda mot oss själva. Hade självkritik varit en OS-gren hade jag förmodligen tagit medalj inte bara en gång utan flera under min uppväxt. Ingen växer av att ständigt få kritik. Ingen inspireras till förändring om man gång på gång får höra att man inte är bra nog. Detta gäller ju såklart även när kritiken kommer från en själv. Den inre kritikern är oftast vår allra största fiende. Men om du väljer att faktiskt lyfta upp och belysa det du gör bra, gång på gång på gång, så kommer din hjärna till slut att börja reagera annorlunda och det är detta som har varit nyckeln till långvarig och bestående positiv förändring för mig personligen.

Väldigt många av intentionerna jag haft sedan förra hösten är nu en självklar del av min vardag. Inte alla, långtifrån. Men många. För att nämna några: Jag har hållit mitt löfte att träna högintensivt (spinning) samt styrketräning minst en gång och max tre gånger varje vecka sedan september förra året. Yoga är just nu en daglig del av min vardag. Jag yogar varje dag! Om ni visste hur många år det tagit mig att nå dit. Jag har velat och försökt i många, många år. Och det är just det: Det är alla dessa försök som tillslut lett mig dit där jag är idag. Så bli inte nedslagen om förändringarna tar tid. Sätt upp dem gång på gång som dina intentioner så kommer det till slut leda till att det blir till verklighet. Att både starta och avsluta dagen med en stunds meditation är också något som numera är en självklar del av min vardag. Suficirklar gör jag om inte varje dag så flera gånger i veckan i alla fall. De djupa knäböj som jag började med till mars intentioner kommer jag definitivt att fortsätta med. 10 djupa knäböj varje morgon (enligt denna modell) stärker mina djupa höftböjare som är oerhört viktiga för en bra hållning och för att undvika att drabbas av smärta och skador i kroppen. Att skriva tacksamhetsdagbok är en annan månadsintention som var helt fantastisk och som jag numera gör ibland, men vill göra oftare. Att skriva ned det du är tacksam över ändrar hela ditt mindset. Den kommer därför med all sannolikhet att komma upp framöver som en av mina intentioner då det är så oerhört kraftfullt för att bli mer tacksam och därmed lyckligare. I november började jag med bullet journal och det har jag fortsatt med sedan dess. Idag är min allra första bullet journal klar (250 sidor). Imorgon när ny månad tar vid startar jag på min andra bullet journal, och fler lär det bli efter den. Jag lovar att återkomma med ett blogginlägg om detta längre fram.


Lite längre ned i detta inlägg ser du en bild på alla mina tidigare intentioner från min bullet journal och ännu längre ned i inlägget finns länk till alla månader så att du enkelt kan klicka dig dit och läsa mer om vad varje intention innebär. Känn dig fri att kopiera rakt av eller inspireras av delar av mina intentioner och gör dem till dina egna!

Okej. Här kommer mina intentioner för april månad:

- 45 minuter yogapass varje dag: Relaxation and releasing fear, inklusive 11 minuter meditation Akal Maha Kal.


Sedan torsdagen den 26 mars går jag en online-kurs som heter Heartful Living - Gå från rädsla till att leva från hjärtat som Yoga med Helén skapat. Där ingår att göra just detta yogapass varje dag i 40 dagar i sträck. Sadhana betyder andlig utövning och daglig disciplin av yoga och meditation. I Kundaliniyoga benämns ofta den dagliga morgonträningen av yogaställningar, meditation och avslappning som Sadhana. 

Jag gör min Sadhana varje morgon efter att jag varit ute på promenad med våran hund. På helgerna blir det ofta någon gång under dagen istället. Nu har jag gjort yogapasset i sex dagar i sträck och har därmed 34 dagar kvar.

Kursen är tyvärr stängd då den startade förra veckan så det går inte att köpa kursen vilket gör att du inte kan hänga med på denna intention. Kanske kommer den att finnas tillgänglig igen längre fram. Jag vill istället varmt rekommendera Yoga med Heléns youtube-kanal där hon lagt ut massvis med gratis meditationer, yogapass och övningar. HÄR hittar du den. Mitt tips är att du väljer ut hur länge du vill yoga varje dag i 40 dagar. Sen kollar du vilka pass som finns tillgängliga på Heléns Youtube-kanal och väljer ett. Sen kör du på det. Dag efter dag efter dag i 40 dagar. Motståndet kommer att komma, men håll ut. Bestäm dig för att ge dig själv detta och fortsätt att yoga även de dagarna när latmasken vill få dig att tänka annorlunda. Det kommer att löna sig enormt, jag lovar!

- Dricka 2 liter varmt vatten varje dag.


Detta är ett ayurvediskt tips. Vår kropp består av mestadels vatten så att dricka tillräckligt varje dag är av yttersta vikt för att kroppen ska kunna fungera som den ska. Att skölja igenom kroppen genom att dricka ett stort glas vatten direkt på morgonen och minst 45 minuter innan du äter något är något som jag gjort i många, många år nu. Men så berättade Elin (Paleodrottningen) för mig att hon fått lära sig när hon läste Ayurveda en helg på utbildningen hon går till hathayogalärare att det är bra att koka vattnet i 10 minuter innan man dricker det. Jag testade och älskade verkligen att dricka mitt vatten varmt. Dessutom smakar det helt annorlunda och så mycket mer levande när det har fått koka en stund. Så sedan en dryg månad tillbaka numera ställer jag alltid en stor kastrull med drygt 2 liter vatten på spisen innan jag går och lägger mig på kvällen så att den bara är att koka upp nästa morgon. När jag vaknar slår jag på plattan och kokar vattnet i 10 minuter innan jag häller upp det i två termosar samt en stor tekopp som jag sedan dricker ifrån under hela den kommande dagen. På så sätt vet jag också hur mycket jag druckit. Vattnet smakar verkligen helt annorlunda när det fått koka en stund. Rekommendationen är att dricka mellan 1,5 och 2 liter vatten varje dag enligt boken Hälsobalansen av doktor Rangan Chatterjee.

Till hösten kommer även jag att gå utbildningen som Paleodrottningen går, Connective Institutes utbildning till hathayoga-lärare på 100 timmar. Jag är så oerhört glad att jag hittade denna utbildning och ni kommer med all sannolikhet att få höra mig prata en hel del om denna då den verkligen är en utbildning som känns 100% rätt för mig! Det är Mia Elmlund som håller i den och de håller till på Lunakliniken i Kungsbacka utanför Göteborg. Utbildningen pågår under 7 månader och vi kommer träffas en helg i månaden. Om du är nyfiken på att själv utbilda dig i hathayoga så kan du läsa mer om den HÄR . Där står även de aktuella datumen för utbildningen. Obs: Jag är inte sponsrad.

- One Minute Breath.


Denna pranayama (andningsteknik) hade jag som en av mina intentioner i november förra året. Att träna på att ta riktigt, riktigt djupa andetag var som gymnastik för mina lungor. Min förmåga att andas riktigt djupa och långa andetag förbättrades enormt efter att jag tränat på detta en månad. I dessa tider med Corona som verkar sätta sig just på lungorna så känns det extra viktigt att ha starka lungor. Så här går One Minute Breath till:

- Andas in under 20 sekunder, håll andan i 20 sekunder och andas sedan ut under 20 sekunder.

- Fortsätt i 3, 5 eller 11 minuter (för de som är vana yogisar och meditationsutövare så kan man hålla på i 22, 31 eller 62 minuter). 

Har du inte tränat på detta tidigare så kan du förmodligen inte andas så långa djupa andetag utan att först träna några dagar eller veckor. För att veta vart du ska börja så testa att andas in så långsamt du kan tills du inte kan andas in mer och kolla på en timer hur lång tid det tar. Kanske kan du börja med 6, 8 eller 10 sekunder till en början. Fortsätt då att hålla andan lika länge (6, 8 eller 10 sekunder) och andas sedan ut under lika lång tid; 6, 8 eller 10 sekunder. Med övning kommer du att kunna andas mer och mer långsamt tills du gör ett andetag under en minut (20 sekunder in, håll 20 sekunder och andas ut i 20 sekunder).


Här ser du alla mina månads-intentioner sedan jag startade i september förra året. Längst ned i detta inlägg finns direktlänkar till alla intentionerna. Klicka bara på dem så omdirigeras du direkt till det aktuella inlägget.

Klicka på länkarna nedan för att komma direkt till aktuell månads intentioner om du vill läsa mer om vad de olika intentionerna innebär:

September intentions 2019
October intentions 2019
November intentions 2019
December intentions 2019
2020 INTENTIONS - för hela det kommande året!
January intentions 2020
February intentions 2020
March intentions 2020
___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.