2020 intentions

Sedan i höst har jag satt upp månads-intentioner och när jag såg i mitt Instagram-flöde att Chopra Center skrivit sina intentioner för nästa år så slog nåt an i mig. Jag satte mig med papper och penna och förvånad blev jag när mina intentioner för 2020 bara flöt ut ur mig. Nu har jag skrivit in dem i min bullet journal.

Att sätta intentioner kan hjälpa dig att nå dit du vill. Genom att skriva ned dem blir de mer verkliga och sannolikheten att du ska leva i enlighet med dina intentioner blir så mycket högre när du skriver ned dem. Även att dela dem med andra gör magi. Så sätt dig med papper och penna och skriv ned vad ditt hjärta är fyllt av och som du vill införliva i ditt liv under året som kommer.

Idag delar jag med mig av mina intentioner för 2020. Ett nytt decennium står för dörren. Jag lider väldigt mycket av klimatångest och bästa sättet för mig att hantera detta är att i allt jag gör försöka ha ett hållbart tänk. Det hjälper mycket för mig. Att också få inspirera och dela vidare mina tankar kring hur man kan leva mer hållbart här på bloggen med alla er som läser ger mitt liv stor mening och fyller mitt liv med lust att fortsätta vidare. Det och mycket annat består mina intentioner av.


Här är mina intentioner för 2020 (utan inbördes ordning):

- I allt jag gör - försöka leva HÅLLBART.

För mig innebär hållbarhet både på det personliga planet och för vår planet.

Personlig hållbarhet: Att jag som människa ska hålla både idag men också på lång sikt. Att investera i min personliga hälsa så att både min kropp och själ kan växa sig starka och må bra. Att leva medvetet där mina handlingar såväl som mina tankar främst syftar till att stärka, inte bryta ned, både mig själv och andra. Där mitt sinne kan få ro.

Global hållbarhet: Att jag lever på ett sätt som gör att världen jag lämnar efter mig är bättre än den vi har nu. Att jag strävar efter att leva på ett sätt som stärker jordens resurser mer än tar från dessa.

För mig innebär det bland annat att jag vill använda min blogg, mitt Instagram och min Facebook-sida för att inspirera andra att leva hållbart. Jag ser det som att jag har privilegiet att ha fötts i ett land där jag i jämförelse med hela vår värld fått växa upp under relativt trygga förhållanden och i ett land som Sverige där vi har stort ekonomiskt överflöd. Extremt överflöd om man ser till övriga världen faktiskt. Jag vill därför göra det jag kan för att ge tillbaka - genom att inspirera många fler att leva hållbart. För vi har ju så extremt mycket att vinna på det - både personligt och globalt!

- Leva mer i NUET.

Att vara närvarande i livet som pågår. Att möta människor där de är och inte där jag önskar eller vill att de ska vara. Detta låter så enkelt men det är ju så svårt. Jag vill i mötet med andra vara så HÄRVARANDE som det bara går. Där mitt fokus är här och nu, inte fladdrande tankar som tar mig bort från här och nu. Min strävan är att jag vill vara mer medvetet närvarande så ofta jag bara kan. Flera av punkterna nedan hjälper mig att vara det.

- SKRATTA mycket och ofta!

Inte ta mig själv på alltför stort allvar. Glädje sprider sig och jag vill både själv vara glad och sprida glädje vidare. Livet är så oerhört mycket roligare då vi ler och skrattar! Och det finns alltid nåt att skratta åt. Det finns alltid nåt att vara tacksam över som kan få en att le inombords! Ett sätt för mig att hitta till det som skänker glädje är att avsluta min dag med att skriva tacksamhetsdagbok. (HÄR berättar jag mer om detta).

- Medvetandegöra MÄNS VÅLD MOT KVINNOR

Jag vill sprida medvetenhet kring hur nuvarande strukturer i vårt samhälle påverkar oss alla på ett negativt sätt. Där de till synes små skillnader som vi gör mellan små pojkar och flickor redan från dag ett då de kommer till denna värld, där dessa faktiskt är grogrunden och fröet som vi sår för att pojkarna sedan växer upp och förminskar och förtrycker kvinnor på olika sätt. Där de värsta avarterna av detta leder till våld och till och med att kvinnor dödas, ofta av män de haft eller har en relation med. Jag vill bland annat kämpa för en förändring mot det faktum att det idag är hemmet som är den farligaste plats en kvinna kan befinna sig på. Det vill jag göra genom att synliggöra dessa strukturer så att de normer vi har idag synliggörs. För när vi ser detta då kan vi förändra. Jag längtar till den dag då patriarkatet faller och vi kan börja leva jämställt - där kvinnor och mäns åsikter och handlingar värderas lika och där ena könets makt inte längre innebär att det andra könet måste tryckas ned. Detta gäller såklart inte bara mäns förtryck av kvinnor utan i allra högsta grad även alla som identifierar sig som icke-binära.

- YOGA varje dag.

Jag önskar ta steget att verkligen träna yoga varje dag. Jag tänker främst på hathayoga som är den yogaform jag utövat längst, där jag jobbar mycket med min kropp tillsammans med min andning - där dessa kroppspositioner, asanas, påverkar mig på alla plan, både fysiskt och psykiskt. Där jag lär mig att lyssna på min kropp. Jag vill också fortsätta med yinyoga som verkligen slår an en ton av harmoni i mig. Sista året har jag börjat testa på kundaliniyoga. Alla dessa yogaformer är ett sätt för mig att må bra både fysiskt, psykiskt och själsligt.

- Fortsätta att GÅ MINST 10 000 STEG varje dag.

Jag startade med detta i juli 2018 och har än så länge inga planer på att sluta med denna fantastiska dagliga vana som jag mår oerhört bra av! Sedan dess har jag gått minst 10 000 steg varje dag i 1,5 år vilket blir minst 5 475 000 steg. Det motsvarar ungefär 395 mil!!!

Så här räknar du ut hur långt 10 000 steg är för just dig. Multiplicera 0,413 med din längd i centimeter. För mig som är 175 cm lång blir det ca 7,2 km. Jag använder mig av min smartphones egen stegräkare, Samsung Health, för att räkna mina steg då jag ogärna vill skaffa mig ännu en pryl bara för att räkna mina steg. Att gå ut och promenera i dagsljus hjälper till att din dygnsrytm fungerar som den ska, att du sover gott på natten och att du har tillräckliga nivåer av må-bra-hormonet serotonin.

- MEDITERA morgon och kväll.

Att både börja och avsluta dagen med en stunds stillhet är som att hälla guld i mig. Detta är verkligen en investering i mig själv (på tal om att leva hållbart). Sedan januari i år avslutar jag oftast dagen med Kirtan Kriya i 16 minuter och sedan början av november så gör jag en meditation som heter Meditation For a Calm Heart 11 minuter varje morgon. Att meditera är numera en mycket viktig del av min dagliga rutin som jag inte vill vara utan.

- TRÄNA högintensivt/styrketräna 1-3 gånger varje vecka.

Spinning och styrketräning. Jag startade med utmaningen att gå på spinning minst en gång och max tre varje vecka under 52 veckor på rad i september i år. Oj, så oerhört bra jag mår av detta!!! Jag blir mer kreativ, har så mycket mer energi. Jag har fått bättre självförtroende och är helt enkelt mycket, mycket gladare när jag får träna. HÄR berättar jag hur jag tänker kring träning och motivation. Läs gärna och inspireras att börja du med!

ALLA vet att träning i lagom mängd är oerhört viktigt för en god hälsa. Men ändå är det oerhört många som inte ser till att få denna viktiga ingrediens i sitt liv. Om du är en av dem kanske du ska göra som jag gjorde: Sätt upp ett mål att träna minst en gång, och max tre gånger, i veckan i ett helt år. Alla veckor hela året. Skryt om det till alla du känner, för det hjälper dig att det faktiskt blir av, att du känner dig stolt och vill fortsätta. Kanske kan du göra det tillsammans med din partner eller en vän så kan ni peppa varandra. Vi är genetiskt förprogrammerade för rörelse så detta är oerhört viktigt för att kropp och psyke ska må bra!

- Laga GOD OCH NÄRINGSFULL MAT till mig själv och min familj.

Även detta försöker jag inspirera fler till att göra genom att dela med mig av mina favoritrecept här på bloggen. Mat utan tillsatser och tillsatt socker som vi är genetiskt programmerade för att äta är min filosofi. Kolla in fliken RECEPT på min hemsida så hittar du mina favoritrecept som jag mer än gärna delar med er läsare så att fler kan göra dem. Mat ska vara gott och göra gott för kropp och själ. Den ska ge energi och stärka dig. Jag ÄLSKAR att investera i min och min familjs hälsa genom att äta riktigt, riktigt god och näringsfull mat!

- Umgås mer IRL (In Real Life) med de jag tycker om - min familj och mina vänner.

Sedan smartphones kom in i mitt liv så har det sociala umgänget minskat så oerhört mycket. Jag mår bra av att träffa människor "på riktigt" och det vill jag prioritera att göra mer av under 2020.

- Vistas ofta i NATUREN.

Jag vill göra utflykter till skogen under årets alla årstider. I naturen finns min kraftkälla och där får jag ett inre lugn och jag hittar till min kärna.

- Läsa mycket BÖCKER.

Jag älskar att läsa, både faktaböcker och skönlitteratur, och vill fortsätta att avsätta tid för att göra detta under kommande år. Att läsa berikar mitt liv så mycket! Jag lånar 99% av alla böcker jag läser på biblioteket.

- LÄGGA BORT TELEFONEN ofta.

Telefonen är som ett gift, som en drog, som är så oerhört svår att lägga ifrån sig när man väl tagit den i sin hand. Jag tror att alla kan skriva under på det. Det räcker med att ta upp den för att göra en enkel sak, som att kolla vädret för morgondagen eller svara på ett sms, så fortsätter man att göra en massa, massa annat som kräver att du fortsätter hålla din blick och din uppmärksamhet ned i den där dumma telefonen. Samtidigt är ju smartphones helt ovärderliga. Jag skulle inte kunna jobba med det jag gör utan den, och den hjälper mig med massor, allt från att tracka mina steg när jag är ute och promenerar till att tillhandahålla en massa superbra poddar som jag kan lyssna till. Men här krävs verkligen balans för att inte "överkonsumera". Jag är glad att årets julklapp blev en mobillåda där man kan parkera sin mobiltelefon när man kommer hem från jobbet. Må många använda sig av dessa för min uppfattning är att vi är många som skulle må bra av lite mindre tid vid våra telefoner. Observera att du inte behöver köpa en låda för detta ändamål. Bäst att koppla bort från våra telefoner är om vi inte kan se dem med blotta ögat, så ställ din telefon på ljudlöst och lägg i en låda under några timmar. Bestäm innan hur länge och håll dig till din plan. Ju oftare du gör detta desto lättare blir det.

- Dricka ett stort glas ljummet VATTEN varje morgon.

Jag gillar att starta min dag genom att värma en liten mängd vatten i en kastrull på plattan och häller ca 1/4 kokande vatten i ett stort glas som jag fyllt med 3/4 rumstempererat vatten som jag har i en tillbringare på köksbänken. Jag väntar sedan minst 45 minuter, gärna längre, innan jag äter något. Detta är en sån enkel men oerhört välgörande rutin.

En människa består av c.a 60% vatten. Att starta dagen med ett stort glas kroppstempererat vatten är ett superenkelt sätt att se till att få i sig tillräckligt med vätska efter en natts sömn.

- TORRBORSTA kroppen för att boosta mitt lymfsystem ofta.

Detta är en sån oerhört bra morgon-, eller kvälls-rutin. Att främja flödet i lymfsystemet är så välgörande för hälsan. HÄR berättar jag vad lymfsystemet är, varför det är så viktigt att främja flödet i detta system samt hur du går tillväga när du torrborstar kroppen. Jag ger också en rad andra tips på hur du boostar ditt lymfsystem.

Jag torrborstar kroppen i perioder. Nu var det ett tag sedan sist så nu är det dags att lägga till den vanan till min dagliga rutin igen.

- ANDAS MEDVETET.

Andningen är så otroligt basal för vårt välmående. Att kunna andas djupt och lugnt är så viktigt för att ha en god hälsa!!! Det är så självklart så de flesta faktiskt glömmer bort detta. Lika viktig som att prioritera SÖMN, VILA och ÅTERHÄMTNING är faktiskt att andas rätt.

- DANSA!

Jag dansar ibland framför spegeln. Och ler samtidigt! För vår hjärna har ingen koll på att det är jag själv som ler utan tolkar det som att någon ler mot oss - och det gör oss glada. En positiv spiral bildas! Att röra sig till musik ger så mycket glädje. Det spelar ingen roll hur vi ser ut. Släpp kroppen fri och rör dig till toner som gör dig glad. HÄR har jag skrivit om detta tidigare.

- Våga TESTA PÅ NYA SAKER.

Det är så välgörande att prova på sånt som man inte gjort tidigare. Vi växer av att lära oss nya förmågor och det stärker självkänslan. Jag har ett gäng nya saker som jag tänker testa på under kommande år som jag inte gjort tidigare. Jag vill inte låta rädslan för att misslyckas hindra mig, utan vill kasta mig ut i det okända med jämna mellanrum för det vet jag att jag växer av.

- FASTA minst 12 timmar varje dygn.

Genom att låta kroppen få vila från att behöva ta hand om mat som vi ätit så ger vi den möjlighet att fungera så otroligt mycket bättre. När vi fastar 12 timmar eller mer, upp till 24 timmar, händer fantastiska saker med vår kropp. Enkelt sätt kan man förklara det som att det blir som en storstädning av ditt inre under timmarna då kroppen får vila från födointag. HÄR berättar jag mer om alla fördelar med periodisk fasta och ger tips på hur du kommer igång. Jag startade med 12-timmars-fasta i början av april 2019 och har inga avsikter att sluta med detta då jag mår oerhört bra - så jag vill fortsätta med det under hela 2020! Ibland fastar jag längre, några gånger i veckan blir det upp till 16 timmar och någon enstaka gång fastar jag upp till 24 timmar.


Vad är dina intentioner för 2020? Dela gärna med dig genom att lämna en kommentar till detta inlägg.
___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.