November intentions

Ny månad betyder nya intentioner. Den här månaden har jag satt följande intentioner:

Genom att skriva ned dina intentioner så blir de mer verkliga. Dela dem gärna med dina vänner, eller i dina sociala kanaler och tagga dem med #månadensintentioner så kan vi inspirera varandra.


Mina intentioner för november månad:


1. Skriva tacksamhetsdagbok.

Jag har väldigt länge velat komma igång med detta. Att varje dag avsluta dagen med att skriva ned tre, eller fler, saker som jag är tacksam över. Jag startade en sväng 2016, men kom av mig redan efter några dagar och har sedan inte tagit upp det igen. Förrän nu. Nu avslutar jag varje dag med att skriva i min bok (samma som jag skriver mina månads-intentioner i faktiskt!).

Att varje dag avsluta dagen med att reflektera tillbaka över dagen som varit och tänka på tre, eller fler saker som man är tacksam över är ett effektivt redskap för att känna mer lycka och tillfredsställelse i livet! Tacksamhet har nämligen i studier visat sig vara en viktig nyckel för att känna lycka och meningsfullhet. Många går runt med inställningen att "bara det här och det här händer så kommer jag att bli lycklig". Vi tänker att lycka föder tacksamhet, medan det i själva verket är tvärtom. 

Hur bedrövligt livet än kan te sig så finns det ALLTID saker att känna tacksamhet inför. Det behöver inte vara stora och extraordinära saker, utan kan handla om väldigt enkla och vid en första anblick obetydliga saker, som t ex att man fick ett leende från någon på bussen, att man äntligen orkade ta tag i veckans tvätt av kläder, eller att barnen kom hem med en teckning till just dig. När livet är svårt tror jag att det är extra värdefullt att stanna upp och reflektera över det man är tacksam över. Men vänta inte på att livet ska gå i moll innan du testar att skriva tacksamhetsdagbok. Alla kan göra det och jag är övertygad om att alla mår bra av det!

Att skriva tacksamhetsdagbok är en enkel men kraftfull metod för att ta kontroll över din egen lycka. Allt du behöver är en anteckningsbok som du kan avvara för att skriva i.

När du skriver ned det du är tacksam över och reflekterar över dina upplevelser skapas ett känslomässigt djup. Några av de positiva effekter som forskning visat är:

- Bättre sömn.
- Mindre stress.
- Mer känsla av lycka i vardagen.
- Nya perspektiv på vad som är viktigt i ditt liv.
- Större självmedvetenhet.
- Insikt i vad man behöver mer eller mindre av i sitt liv.

2. Starta dagen med kundaliniyoga-meditationen "Meditation for a calm heart".

Första gången jag hörde talas om denna meditation var när jag lyssnade till podden Yogiskt - en podd om yoga, meditation och mindfulness som skrivs av Jenny Andersson och Cecilia Humble. Detta är en podd som jag fastnat för och lyssnat på frekvent under det senaste halvåret. Jag gick tillbaka och lyssnade från de allra första avsnitten och där nämnde Jenny och Cecilia ofta meditationen "Lugna hjärtat" eller på engelska "Meditation For A Calm Heart" som de gillade väldigt mycket. Nu har jag äntligen kommit till skott och testat denna meditation och bestämt mig för att göra den varje morgon under november. Man kan välja att göra den i endast 3 minuter eller upp till 11 minuter om man vill. Har du aldrig mediterat tidigare så rekommenderar jag att börja med 3 eller 5 minuter den första månaden.

HÄR beskriver Jenny och Cecilia hur meditationen går till. Där kan du också se en bild hur du sitter under meditationen. Så här går det till:

- Sitt i lätt meditationsställning meditationsställning med hakan lätt indragen så att nacken sträcks ut.

- Blunda.

- Tona in på samma sätt som i Kirtan Kriya, d.v.s gnugga handflatorna mot varandra och lägg dem sedan mot varandra med tummarna vilandes mot bröstbenet och med armbågarna lite lätt utåt så att skulderbladen bakpå ryggen säras lite från varandra. Andas in och säg mantrat "Ong Namo Guru Dev Namo" på utandningen. Gör detta tre gånger.


- Lägg vänster hand mitt på bröstet med fingrarna parallella så de pekar åt höger (handen vågrätt).

- Sätt ihop tumme och pekfinger med höger hand (gyan mudra). Låt höger hand vara vid sidan av kroppen ungefär som att du ska svära en ed. Handflatan är riktad framåt och fingrarna som inte är i gyan mudra pekar upp mot taket eller himlen. Slappna av i armbågarna och sänk axlarna.

Andas långsamt in genom näsan så att du verkligen fyller hela bröstet maximalt så bröstet lyfts lite uppåt. Håll andan så länge du kan utan att det blir obehagligt och vila i mellanrummet som uppstår. Andas sedan ut långt och långsamt till du tömt lungorna helt. Vila i det lite mindre mellanrummet som uppstår innan nästa inandning föds.

- Fortsätt att andas på detta sätt (djupt in - håll andan - djupt andas ut - håll andan) i 3, 5 eller 11 minuter. Sätt en timer innan så behöver du inte hålla koll på tiden.

- Avsluta med att andas in och andas ut kraftfullt tre gånger. Sänk ned armarna och lägg händerna i knät.

- Gnugga till sist händerna så som du gjorde under intoningen och sätt sedan handflatorna mot varandra och håll händerna mot varandra. Låt tummarna vila mot bröstbenet och tona ut: Andas in och ljuda mantrat "Sat Nam" på utandningen. Upprepa tre gånger.

3. "One Minute Breath".

Även detta kommer från kundaliniyogan och är en form av meditation där man använder sig av medveten andning. Genom att andas långsamt så sänker man på ett väldigt kraftfullt sätt stressnivån i kroppen och du kommer känna dig helt annorlunda efter du andats på detta sätt än du gjorde innan.

Så här går det till:

- Andas in under 20 sekunder, håll andan i 20 sekunder och andas sedan ut under 20 sekunder.

- Fortsätt i 3 eller 11 minuter (för de som är vana yogisar och meditationsutövare så kan man hålla på i 22, 31 eller 62 minuter). Jag kommer att testa 3 minuter varje dag den här första månaden.

Det kan vara väldigt svårt att andas så här långsamt om man inte är van sedan tidigare. För att veta vart du ska börja så testa att andas in så långsamt du kan tills du inte kan andas in mer och kolla på en timer hur lång tid det tar. Kanske kan du börja med 6, 8 eller 10 sekunder till en början. Fortsätt då att hålla andan lika länge (6, 8 eller 10 sekunder) och andas sedan ut under lika lång tid; 6, 8 eller 10 sekunder. Med övning kommer du att kunna andas mer och mer långsamt tills du gör ett andetag under en minut (20 sekunder in, håll 20 sekunder och andas ut i 20 sekunder).

Jag har precis startat och kunde börja med 15 sekunder på varje del av andetaget, d.v.s ett helt andetag på totalt 45 sekunder. Jag hoppas kunna klara en minut innan november är slut. Kom ihåg att det inte är en tävling om vem som kan andas mest långsamt utan börja där du är och träna dig successivt att andas mer och mer långsamt tills du kommer upp i en minut.

Jag kommer att testa One Minute Breath dagligen under november antingen på morgonen i samband med min Meditation For A Calm Heart, eller på kvällen innan jag ska somna, i samband med att jag skriver i min tacksamhetsdagbok.

Vill du testa på så kolla gärna in DENNA video där hon förklarar hur One Minute Breath går till.

Ett annat tips på hur du kan lugna kroppen och sinnet är att andas genom vänster näsborre under några minuter. Håll helt enkelt för höger näsborre med höger pekfinger och andas lugna, djupa andetag via vänster näsborre. Forskning visar att andas genom vänster näsborre ger en lång rad hälsofördelar, bland annat förbättrar din sömn.


Har du testat att sätta månads-intentioner? Dela gärna med dig genom att lämna en kommentar till detta inlägg. Tillsammans kan vi peppa och inspirera varandra till att ta nya kliv mot en mer hälsosam livsstil och ett härligare liv helt enkelt! Dela gärna med dig i sociala kanaler och tagga #månadensintentioner så kan vi hitta varandra och läsa om varandras intentioner månad för månad.

Månadens intentioner kan handla om stort och smått. Om sånt som rent faktiskt går att mäta, men också mjukare värden. Intentioner är snällare än mål. Vi ser det inte som ett misslyckande om vi inte lever upp till våra intentioner en dag eller ens en månad. Istället är det som snälla puffar som vill hjälpa oss att hitta rätt riktning i livet. 

Vill du läsa mina intentioner för september och oktober så hittar du dem HÄR och HÄR.


___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.