Mormor Evas glutenfria lasagne

Här kommer ett recept som vanligtvis inte skulle hamna här på bloggen. Det innehåller nämligen både pasta och vissa ingredienser som inte är helt fria från tillsatser (vitt vin och riven mozzarella). Men denna lasagne är en av våra barns absoluta favoriter och jag har gjort justeringar för att göra den så bra som bara är möjligt. Men ingen regel utan undantag. Ser man till det stora hela innehåller lasagnen en hel del riktigt bra råvaror, så som t ex ekologiskt närproducerat gräsbeteskött, massor av färsk spenat och timjan, vitlök och lök. Jag har också ersatt komjölken med havremjölk. Vi använder bästa tänkbara kött från Hammar Säteri! Har du någon som du kan köpa ekologiskt närproducerat kött från? Tipsa gärna i kommentarerna om gårdar och i vilket område så att fler kan hitta.

Receptet på denna lasagne kommer från min mamma och ända sedan hon lagade den första gången till våra barns stora förtjusning så ber de henne att göra den igen varje gång de ses. Jag tror att det bland annat är det vita vinet i ostsåsen som är en av nycklarna till den fantastiska smaken på denna lasagne!

Jag väljer glutenfria lasagneplattor. Vi äter sällan pasta längre då det är snabba kolhydrater utan näring. Snabba kolhydrater, s.k sockerliknande mat, får blodsockret att åka berg-och-dalbana och gör att hungern driver igång snabbt efteråt och ger behov av att äta ofta för att blodsockret inte ska sjunka för lågt. Dessutom är det inte mycket näring i pasta. Men jag är inte absolutist när det gäller något och vill heller inte försöka framstå som det här utan lagar precis som de flesta mat som inte alltid till 100% står bakom min syn på mat, samt köper hämtmat ibland.

Annars är mina grundregler när det gäller mat: Mat lagad på rena och ekologiska råvaror, till största delen sånt som inte ens behöver en innehållsförteckning för att själva råvaran i sig är hela innehållet, d.v.s noll processad mat. Samt inget eller minimalt med vitt socker.


RECEPT MORMOR EVAS LASAGNE

Räcker till 6-8 personer

2 ekologiska gula lökar
4-5 ekologiska vitlöksklyftor
2 matskedar ekologisk kallpressad kokosolja (jag använder denna)
800 gram ekologisk köttfärs (jag köper lokalt från Hammar Säteri)
1 deciliter ekologisk tomatpuré (jag använder denna)
2 paket ekologiska krossade tomater (jag använder dessa, de innehåller inte citronsyra som t ex ICA´s I love eco gör)
120 gram (2 påsar) ekologisk färsk babyspenat
1/2 kruka färsk ekologisk timjan
1/2 tesked oraffinerat havssalt (jag använder detta)
12 ekologiska glutenfria lasagneplattor (jag använder dessa)
12 stycken ekologiska cocktailtomater (ett paket)

OSTSÅSEN:

2 deciliter ekologiskt vitt vin (jag använder detta)
3 deciliter ekologisk äkta grädde 40%
1 deciliter ekologisk havremjölk (jag använder denna)
300 gram mozzarella ekologisk (här finns ekologisk, 2 påsar av den till detta recept)

Gör så här:

- Sätt ugnen på 200 grader.

- Hacka gul lök och vitlök riktigt fint. Stek på medelvärme i kokosolja tills de blir glansiga. Obs; De ska ej få färg. Lägg i köttfärsen i pannan och bryn den på lite högre värme tills den är genomstekt. Salta.

- Tillsätt tomatpuré och krossade tomater och låt allt puttra under lock på låg värme i 10 minuter.

- Strimla babyspenaten och hacka timjan fint. Spara lite timjan till garnering.

- Lägg i spenat och timjan och rör om. Dessa ska ej koka, bara bli varma. Smaka av med salt och peppar.

Ostsåsen:

- Koka upp vitt vin, grädde och havremjölk. När det precis börjar koka lägger du ned mozzarella. Rör om tills osten smält.

- Smörj en större gratängform i glas i storleken 32 x 24 cm med kokosolja. Häll lite av ostsåsen i botten och lägg ett lager lasagneplattor. Sedan köttfärs. Varva ostsås, lasagneplattor och köttfärs och avsluta med ostsåsen. Toppa med cocktailtomater skurna i halvor och lägg dem med snittytan uppåt, alternativt skiva vanlig tomat.

- Gratinera i mitten av ugnen i 35 minuter. Låt gärna lasagnen svalna minst en halvtimme efter att den gräddats. Garnera med lite timjan eller annat grönt. Servera med en god sallad!


___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.