Ekologiska lingonrutor

Dessa Corona-tider innebär mycket mer tid hemma än vanligt. Nu är tiden att stilla sig, reflektera och landa. Vi har stressat till galenskap längre än vad som är mänskligt. Nu bromsar vi in. Det kan kännas ovant och stressande i sig för en redan stressad själ. Vad ska man hitta på med all ledig tid? Mina bästa tips är att ta dig ut i naturen. Packa en enkel matsäck och gå ut i skogen. Det behöver inte vara krångligare än så. Förutom naturen som läker och lugnar så har träning hjälpt mig enormt. Att få köra slut på mig ordentligt. Svettas, lyfta tungt, låta kroppen jobba ordentligt för att rensa ut all stress ur kroppen. Lika viktigt är yoga och meditation för mig. Att hitta stillheten och lugnet. Att bara vara utan tanke på prestation. Bara vara i stillhet.

En sak som vi gjort mer än vi brukar under dessa veckor är att baka. Våra barn älskar att baka. Det är verkligen en kul aktivitet att göra tillsammans med barnen. Dessa kakor passar perfekt att packa med i picknick-korgen när du ger dig ut i naturen!

Här var vi på en utflykt till Tivedens Nationalpark och hade goda lingonrutor med oss som en del av vår matsäck. Mitt favoritte just nu heter Sweet Chai från Yogitea.

Receptet är inspirerat från senaste numret av Coops medlemstidning Mersmak där Olle Göransson och Marica Möller från Torfolk gård delade med sig av ett recept på lingonrutor. Jag har minskat mängden socker till hälften. Det gör jag alltid med alla "vanliga" recept som innehåller socker. Det går nämligen att ta bort hälften och ändå är det en söt smak, helt tillräckligt utan att det för den skull ger avkall på smaken. Testa om du inte redan gjort det. Det är helt och fullt tillräcklig söt smak ändå.

Det är många år sedan nu som vi hade vetemjöl hemma. Vi har medlemmar i vår familj som inte alls mår bra av det. För det mesta använder jag istället Warbro Kvarns virvelmjöl som är ett finmalet mjöl från dinkel. HÄR hittar du återförsäljare för det mjölet. Jag köper mitt i 4 kg-påse på Ekobutiken i Örebro. Finns ingen återförsäljare nära dig så är mitt tips att använda detta mjöl. Vill du att kakan ska vara helt glutenfri ersätter du virvelmjölet med 3,5 deciliter durramjöl (jag använder detta) och 1 deciliter ljust bovetemjöl (jag använder detta) .

Jag använder ekologiska rårörda lingon från märket Björnekulla (dessa). De innehåller nämligen inte någon citronsyra, en tillsats som annars är väldigt vanlig i sylt. Enda ingredienser är lingon, socker och vatten. Jag köper den på Coop. Det ska dock påpekas att de innehåller 49% socker så det innebär att det är närmare 1 deciliter extra socker i detta recept som man kanske inte tänker på. Vill man minska rejält på mängden socker så är det busenkelt att göra egna. Då gör du så här:

RECEPT RÅRÖRDA LINGON

2 deciliter ekologiska eller självplockade lingon (tinade)
1 matsked ekologisk honung.

När lingonen tinat så blanda med honungen. Låt gärna stå en halvtimme. Mosa bären något med en gaffel.

Klart!

RECEPT LINGONRUTOR

Blir ca 24 - 30 rutor (beroende på hur stora du skär dem)

150 gram ekologiskt smör, rumsvarmt
1 ekologiskt ägg
4,5 deciliter ekologiskt virvelmjöl (jag använder detta)
0,75 deciliter ekologiskt rårörsocker (jag använder detta)
1 matsked bakpulver (jag använder detta)

2 deciliter ekologiska rårörda lingon (jag använder dessa, alternativt gör egna enligt receptet här ovan)

Havretopping:

50 gram ekologiskt smör
2 deciliter ekologiska havregryn (jag använder dessa eller dessa glutenfria)
0,75 deciliter ekologiskt rårörsocker
1/2 tesked ekologiskt vaniljpulver (jag använder detta)

Gör så här:

- Ta ut smöret så det är rumsvarmt.

- Sätt ugnen på 200 grader.

- Vispa smöret poröst. Tillsätt ägget och vispa ihop.

- Blanda virvelmjöl (eller durramjöl och bovetemjöl för glutenfritt), 0,75 deciliter socker och 1 matsked bakpulver. Häll blandningen till bunken med smör och ägg och vispa ihop så gott det går och använd sedan händerna för att arbeta ihop till en smidig smördeg.

- Smörj en plåt med smör eller olja in den med kokosolja, alternativt använd bakplåtspapper. Tryck ut degen så den blir ca 1 centimeter tjock. Försök få den att bli rektangulär och tänk på att försöka undvika att kanterna blir tunnare än övriga degen. Hela rektangeln bör vara lika tjock (annars finns risk att kanterna blir lite brända). Rektangeln bör bli ungefär 30 x 25 cm så inte fullt en hel långpanna.

- Bred ut sylten över hela rektangeln.

- Smält 50 gram smör. Blanda sen i 2 deciliter havregryn, 0,75 deciliter socker och 1/2 tesked vaniljpulver. Smula över havreblandningen över hela rektangeln. Ta gärna ett varv med fingrarna och plocka upp det som hamnat utanför kakan så att allt av havreblandningen hamnar på rektangeln.

- Grädda långt ned i ugnen i 20 - 25 minuter.

- Skär upp i rutor av lagom storlek medan kakan är varm. Jag föredrar något mindre rutor. Om du vill så garnera genom att pudra med lite florsocker innan de serveras, när de svalnat.

Klart!

Kakorna går utmärkt att frysa.___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.