Kirtan Kriya-utmaning i 30 dagar

Min fru ställde en fråga till mig för några veckor sedan. Hon undrade om jag inte hade någon ny 30-dagars utmaning på gång. Hon vet att jag gillar att utmana mig själv och ett effektivt sätt som fungerar väldigt bra för mig att skapa nya goda vanor är att lägga upp det hela på så sätt att jag genomför det jag vill få in i min vardag varje dag under 30 dagar. Det blir en utmaning eftersom jag gör något som jag annars inte brukar göra, och genom att regelbundet göra det varje dag i en månad så skapar jag riktigt bra förutsättningar för att sedan fortsätta även efter utmaningen. Men oavsett om jag fortsätter eller inte så ser jag dessa utmaningar som små presenter till mig själv där jag ger mig själv något som jag vet stärker min hälsa och mitt välmående. En investering i min hälsa helt enkelt!

Den här bilden tog jag i våras. Jag valde den för att den symboliserar känslan jag har när jag mediterar regelbundet. En ro och en stillhet som är något väldigt stort, samma känsla jag får när jag vistas i skogen. Både i skogen och i meditationen upplever jag att jag finner min absoluta kraftplats. 

Under årens lopp har jag utmanat mig själv med allt från yoga till meditation, sockerstopp, kaffestopp och äta paleokost under 30 dagar. Ni som följer mig på Instagram vet att det brukar bli åtminstone en yogautmaning varje år och sockerstopp kör jag ungefär tre gånger varje år. Numera mediterar jag dagligen och har förlängt min normala längd från 30 dagar till ett helt år. I slutet av maj når jag det målet.

Men nu är jag redo för en ny utmaning, jag känner att jag är redo för en ny 30 dagars utmaning. Denna gång har jag bestämt mig för att testa en ny form av meditation, nämligen Kirtan Kriya. Det är en meditationsform som är sprungen ur kundaliniyoga.

De fantastiska hälsocoacherna Lotta och Victoria som driver Vitalista samt har podden Hälsosnack med Lotta och Victoria berättade innan nyår att de erbjöd alla som prenumererade på deras nyhetsbrev att testa på deras onlinekurs i Kirtan Kriya helt gratis fram till sista december. Jag var gäst i deras podd innan nyår och det var under inspelningen av det avsnittet som de berättade om detta. Har du inte lyssnat på avsnittet där jag delar med mig av klimatsmarta tips till alla så kan jag varmt rekommendera dig att lyssna. Det gör du HÄR.

Lotta och Victoria har flera gånger pratat så gott om meditationsformen Kirtan Kryia och jag har varit nyfiken att testa. Med deras onlinekurs var det smidigt och skönt att få både bakgrunden till denna meditationsform samt filmer där de dels förklarar meditationen samt en film där de mediterar själva och det bara är att hänga med och göra som dem. Nu har jag redan mediterat tre kvällar i rad så jag är redan på dag 4 av min utmaning. Jag kommer meditera med hjälp av Lotta och Victoria en gång till innan jag testar att meditera helt på egen hand sedan. Kirtan Kriya är en meditationsform som har bevisat förlänga cellernas telomerer, vilket i praktiken innebär att den förlänger livet. Läs mer om telomerer längst ned i detta inlägg.

Jag var ringrostig och det kändes ovant första och andra gången jag testade Kirtan Kriya, men på tredje dagen kände jag verkligen att jag började komma in i meditationen och upplevde en enormt stor avslappning. Jag ser verkligen fram emot att testa denna meditationsform på daglig basis under 30 dagar. Eftersom jag redan mediterar varje morgon (HÄR kan du läsa om det) och gärna vill fortsätta med Headspace åtminstone ett år så har jag valt att göra min Kirtan Kriya på kvällen innan jag går och lägger mig. Meditationen tar 12 minuter. Om du också är nyfiken att testa Kirtan Kriya så kan du för mindre än en hundralapp köpa deras onlinekurs HÄR. Observera att jag inte är sponsrad utan bara tipsar om det som jag tycker är riktigt, riktigt bra.Telomerer är ändarna på våra celler. Man kan likna dem vid “tejpen” i slutet av skosnören, som hindrar snöret från att luckras upp och falla isär. På samma sätt skyddar telomererna våra celler från att skadas och försämras. Förkortade telomerer associeras med förtidigt åldrande och död samt förutser ett flertal hälsorisker och sjukdomar. Elizabeth Blackburn fick Nobelpriset i medicin 2009 för upptäckten av hur kromosomerna skyddas av telomerer. Blackburn har även forskat på meditation Kirtan Kriya och sett att meditationen förlänger våra telomerer.___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.


Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.