Sömnens betydelse

I helgen läste jag boken "Sömn, sömn, sömn - Hur minne, immunförsvar, vikt, koncentration och dina känslor hör ihop med sömn", av sömnforskaren Christian Benedict och journalisten Minna Tunberger.

Att sömnen är oerhört viktig och grundläggande för hälsan tror jag att de flesta vet. Men gör vi det vi kan för att få en god kvalitet på vår sömn? Och HUR viktig är sömnen egentligen. Efter att ha läst boken inser jag att den är ÄNNU viktigare än jag tidigare trodde. Vi har allt att vinna på att prioritera att ge vår sömn de bästa av förutsättningar för att bli så bra som möjligt. 


Visste du t ex att sömn kan ge dig ett visst skydd mot allt från förkylningar till cancer? Sömnen gör dig smartare, mer kreativ och att du bli mer empatisk. Författarna tar bland annat upp varför våra kära mobiltelefoner många gånger ett hot mot vår sömn, men ger tips på vad kan vi göra för att undvika att hamna i perioder med dålig sömn. 

Men kom också ihåg att det inte är någon fara på taket om du sover dåligt en natt här och där, eller i vissa perioder i livet. Alla som haft småbarn (de flesta i alla fall) vet att nattsömn är något oerhört eftersträvansvärt men som sällan infinner sig under de första åren som förälder. Eftersom stress påverkar sömnen negativt så är det bäst att ta det hela med ro. Gör det du kan för att sova så bra som är möjligt och stressa inte över om sömnen inte är optimal. 

Här är några tips på hur du kan få bättre sömn: 

-  Gå ut i dagsljuset! Ju tidigare på dagen desto bättre. Det stärker din inre klocka som är avgörande för hur din sömn sedan blir natten efter. Att promenera och röra på dig förbättrar din sömn ytterligare, så att prioritera en morgonpromenad när solen gått upp eller under lunchen är guld värt för din sömn.

-  Filtrera bort det blå ljuset från tv, dator och mobil under kvällstimmarna. Allra bäst är det att skippa skärmar två timmar innan du ska sova. Ett tips är annars att använda så kallade blue blockers, d.v.s glasögon som filtrerar bort det blåa ljuset.

- Träning hjälper sömnen. Men bäst är att vara fysiskt aktiv på förmiddagen. Tränar vi för sent på kvällen, kan det istället störa vår sömn. Undvik träning 3-4 timmar före sänggåendet. 

- Sänk temperaturen i sovrummet. Själv sover jag med fönstret lite öppet. Även när det är så kallt ute som nu i januari så funkar det om jag endast lämnar öppet en liten springa. 

- Det spelar roll när på dygnet du äter. Regelbundna mattider är bra. Ät frukost som en kung, lunch som en prins och middag som en fattigman. Äter du stora och tunga måltider sent på dygnet får tarmarna jobba under natten när de egentligen behöver vila och återhämta sig inför nästa dag. Så försök att undvika att äta på kvällen och låt din lunch bli dagens största mål.

-  Dricker du kaffe är det bäst att dricka det på morgonen eller förmiddagen. Då är kaffet din bästa kompis. På kvällen blir det istället din sömnfiende. 

- Se till att du har mörkt i sovrummet när du sover. Det är inga större problem denna tid på året, men ordna gärna så att du sommartid har någon form av mörkläggningsgardin.

- Låt inte mobilen eller annan elektronik finnas i sovrummet. Själv lägger jag min mobil i ett angränsande rum och ställt på flygplansläge under natten. När den sedan ringer på morgonen får jag gå upp för att stänga av den. Det ger mig dessutom den där extra knuffen för att ta mig upp ur sängen. 

Sänk belysningen på kvällarna. Lampornas sken säger till hjärnan att det är dag vilket gör att det inte bildas lika mycket melatonin (vårt sömnhormon) som behövs för natten så ha lite mer dämpad belysning timmarna innan du ska sova. 

- Sömnen mår bra av rutiner. Att lägga sig ungefär samma tid varje dag och stiga upp ungefär samma tid påverkar sömnen positivt. Jag mår bäst om jag lägger mig senast 22 eller 22.30 nu på vintern och stiger upp klockan 06.00. På sommaren är jag ofta vaken något längre och upplever att jag behöver mindre sömn på grund av fler soltimmar. 

Tänk på sköldpaddan Skalman i Bamse som styrs av sin mat- och sovklocka. Det bor en Skalman i oss alla och vår dygnsrytm mår bra av fasta tider för mat och sömn. Även om det är svårt att slaviskt följa klockan när vi ska äta och sova så är det ändå en bra bild att försöka sträva efter så gott det går.




___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.


Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.