Paleo 30 dagar

Jag testar just nu Paleo i 30 dagar för att se om jag kan maximera min hälsa till att bli ännu bättre. Bland annat lider jag av återkommande eksem på mina händer som dyker upp varje vinter och jag vill bland annat se om det är så att gluten, mjölk eller socker (som man utesluter i Paleo) kan ligga bakom mina hudproblem.

Ren naturlig mat på ekologiska råvaror och bra fetter. Här är gårdagens lunch bestående av kyckling, blåbär, surkål, avokado och grönkål. Enkelt men väldigt, väldigt gott!


Paleokost, eller stenålderskost som det också kallas, innebär att man äter ren och naturlig mat på liknande sätt som människan åt på stenåldern när vi levde som jägare och samlare, innan jordbruket gjorde sitt intåg för ungefär 10 000 år sedan. Förespråkarna för Paleo menar att det finns stora hälsovinster av att äta och leva på detta sätt. Paleokosten tillsammans med dess livsstil programmerar om kroppens celler till sitt ursprung så att cellerna kan arbeta och fungera korrekt som de enligt evolutionen är utvecklade för att fungera. Våra gener har nämligen inte förändrats särskilt mycket sedan stenåldern, men det har verkligen vår kosthållning gjort då merparten av de livsmedel som finns att köpa i matvarubutikerna är hårt processade och innehåller mycket kemiska tillsatser.

Några av fördelarna med att äta enligt Paleo sägs vara att man blir piggare och får mer energi. Man får också ett jämnare blodsocker och denna kost stärker immunförsvaret och förebygger sjukdomar. Paleokost är antiinflammatorisk. Jag tycker det är viktigt att poängtera att Paleo INTE är en diet, utan att det är mer av en livsstil.

Paleo handlar inte bara om maten man äter utan även om vikten av god sömn och daglig rörelse för att vi ska må bra och hålla oss friska. För mig innebär rörelse att jag försöker promenera mina 10 000 steg varje dag och att jag varje kväll försöker avsluta dagen med ett kortare eller längre yogapass innan jag går och lägger mig. Jag har märkt att min sömn blir som allra bäst om jag lägger mig senast 22.30. Sedan jag började med meditation i maj i år så har min sömn blivit så otroligt mycket bättre. Jag stiger upp kl 06.00 varje vardag och startar dagen med 15 minuters meditation. Nu har jag mediterat dagligen i drygt 150 dagar. Det är nog den bästa hälsoinvesteringen jag gjort på många, många år. Jag använder mig av appen Headspace som passar mig perfekt. Nu har turen kommit till att även förbättra min kost så att hälsan kan optimeras ännu mer.

Paleokosten är den kost som vi människor är biologiskt anpassade för. Jag har märkt att det är lätt att man hamnar i diskussioner om vad man INTE äter när man äter enligt Paleo - man utesluter gluten och andra spannmål, mjölkprodukter, socker samt baljväxter så som linser och bönor. Men man undviker också hårt processad mat och tillsatser samt alkohol. Men det är betydligt roligare att vända på det och titta på VAD det är som man faktiskt äter: Ren och naturlig mat – ekologiskt kött, fågel, fisk, skaldjur, ägg, grönsaker, rotfrukter, frukt, bär, nötter, fröer och bra fetter så som kallpressad kokosolja och olivolja.

Paleo är en typ av kost som jag verkligen älskar och jag har så länge velat testa äta än mer naturligt än jag gjort de senaste åren, men haft svårt att fullfölja detta totalt. Därför känns det så bra att få göra detta program där jag får både hjälp och guidning och en total meny för en hel månad för att verkligen få en chans att testa Paleo fullt ut under en månad. Det ingår även en råvaruguide så att man själv kan komponera egna måltider om man hellre vill det. Eftersom väldigt många lider av stress ingår även ett paket med stresshantering som jag gillar väldigt mycket, med korta och informativa filmer med massa bra information och övningar för att minska sin stress av min fina bloggkollega Kristin som skriver bloggen Hälsotugg.

Jag har stora förhoppningar om att må mitt allra bästa jag av att göra denna utmaning!

Idag är jag på dag 11 så jag har klarat av ungefär en tredjedel av utmaningen hittills. Meningen är att kroppen ska gå från sockerdrift till fettdrift. Min största förhoppning är att denna kost ska råda bot på mitt sötsug som ständigt finns närvarande i bakgrunden. Ibland dundrar det på och tar upp mycket av min uppmärksamhet och ibland är det mer smygande. Men jag är trött på att lägga fokus på detta och hoppas så innerligt att Paleokosten ska råda bukt på detta. Vill du veta mer om Paleo 30 dagar så kan du läsa mer om det här. Det är Jenny och Magnus som skriver bloggen Under vårt tak som är grundare av Paleo 30 dagar. Obs: Jag inte är sponsrad.___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.