Daglig meditation.

Idag firar jag att jag mediterat i 200 dagar i sträck. Jag har i många år varit nyfiken på meditation och jag har flera gånger börjat och testat olika kurser och appar, med varierat resultat. Det har dock alltid slutat med att det runnit ut i sanden efter en tid. Kanske har jag inte varit mogen för detta förrän nu. Det var den 27 maj i år då jag från en dag till en annan började domna bort i mitt högra ben. Du kan läsa mer om det HÄR. Det var som att jag insåg att mitt liv inte kommer att vara för alltid och att jag inte vet hur långt, eller kort, mitt liv kommer att bli. Allt ställdes på sin spets och helt plötsligt så var det så självklart att jag skulle meditera. Dagen efter, den 28 maj, som också är min och min kärestas bröllopsdag så började jag min meditationsresa. Redan från dag 1 så bara visste jag att detta kommer jag att ge mig själv dagligen fortsättningsvis. Sedan dess har jag mediterat varje dag och idag har det hunnit bli 200 dagar. Jag kommer att fortsätta meditera dagligen, det här är en alltför underbar vana för att sluta med. Jag har lärt mig så mycket om mig själv och känner en enormt stor ödmjukhet inför livet.


Att meditera är så extremt enkelt och samtidigt det svåraste som finns. Att ödmjukt sitta och vara i nuet, att låta uppmärksamheten följa din andning, är så enkelt och så otroligt svårt på samma gång. Meditation är en ovärderlig gåva som jag vill ge till mig själv. Det är så lätt att i all stress som vi lever i endast kommer ihåg att bry oss om våra nära och kära, men glömmer bort oss själva.

Fördelarna med daglig meditation är många. I dagens samhälle där allt går så fort, där intrycken är så många, så är motpolen - att bara vara utan intryck utifrån och utan att fästa uppmärksamheten på dina tankar - så otroligt viktigt för att vi ska hålla som människor. Det finns fler sätt att bara vara i nuet. Många finner det när de vistas ute i naturen. Andra i relationen till barn (som är fenomenala på att vara i nuet). Andra finner det i konsten, att skapa något med sina händer, eller genom att sjunga. De där stunderna när tankarna får en paus och medvetandet istället är helt och fullt i nuet. Eftersom andningen är ett perfekt ankare och som alltid är närvarande så är uppmärksamhet riktad på andningen ett perfekt sätt att landa i nuet och släppa tankar på det som varit eller ska komma.

Meditation är så långt ifrån prestation som man bara kan komma. Därför är det lite fånigt att räkna dagar och sen skryta om det här. Men att göra det hjälper mig att verkligen få rutinen att sätta sig så att det blir en helt naturlig del av mitt liv.

Från det att jag startade meditera i maj fram till sen höst kunde jag sitta här ute i vårt uterum och meditera. Nu under den kallare delen av året så mediterar jag inomhus. 

Jag använder mig av appen Headspace och den har verkligen varit helt perfekt för mig. En av de två grundarna av appen levde själv som buddistmunk i Asien under 10 år. Sedan återvände han till sitt hemland USA och hade ett mål, och det var att sprida meditationen över hela världen. Idag har de mer än en miljon som prenumererar på deras app. Det finns massor av kurser och andra appar för att lära sig meditation, men Headspace har passat mig helt perfekt. Det går att testa appen gratis under 10 dagar och sedan betalar man för att fortsätta. Jag har för mig att jag betalade runt 600 kronor för ett år. Ett tips är att inte nappa på det första erbjudandet utan vänta en tid så kommer erbjudanden med olika stora rabatter på ursprungspriset. Appen Headspace innehåller olika program och kurserna är mellan 10-30 dagar långa. Det finns också fristående meditationer och något som heter Everyday Headspace, med en ny guidad meditation varje dag. Några favoriter som jag gjort flera gånger är kurserna Acceptance, Relationships och Mindful Eating. Man kan välja längd på varje meditation som ofta är mellan 10-20 minuter. Själv mediterar jag 15 minuter varje morgon. Jag stiger upp före övriga familjemedlemmar och får en lugn start för mig själv innan dagen drar igång. Obs: Jag inte är sponsrad av Headspace.


Man behöver inga redskap eller utrustning för att börja meditera. Men det är några saker som jag alltid har med mig när jag mediterar (om jag inte är på resande fot, då får de stanna hemma). Jag gillar att sitta i lotusställning och då är en meditationskudde skönt för att få en bra och avslappnad sittställning. Jag har köpt min kudde HÄR och den är gjord i ekologisk bomull och stoppad med ekologiskt boveteskal. Man kan ta ut boveteskal så att den blir perfekt höjd. De skal som jag tog ut lät jag sedan en skräddare sy en huvudkudde av som jag har när jag sover. Filten som jag lägger om mina axlar har jag köpt HÄR och den är gjord i 100% GOTS-certifierad ull från Sverige. Den är otroligt skön att lägga om axlarna och är så varm och mjuk. Jag har en tibetansk skål (köpt HÄR) som jag slår i innan jag börjar min meditation. Ljudet från den får mitt inre att lättare komma till ro. Jag brukar även lukta på en eterisk olja (just nu har jag DENNA) eftersom luktsinnet går snabbare till hjärnan och lukten hjälper mig och min kropp att minnas tidigare meditationer så att jag lättare landar här och nu. 

___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.


Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.