Ringar på vattnet för andra skogar

 Detta är en text från Nerikes Allehanda måndag 27 september 2021

Sara Johansson fortsätter slåss för att skogen i Dorvestorp ska bevaras. Förutom de 8,6 hektar som bolaget Häradskog velat avverka sen i våras vill hon nu inkludera fler områden i sitt förslag om ett framtida naturreservat.

- Jag hoppas att min kamp får ringar på vattnet även för andra skogar, säger Sara Johansson.

Avverkningen av skogen i Dorvestorp skulle få stora konsekventer för skyddsvärt växt- och djurliv, menar Sara Johansson. Foto: Privat.

I januari i år lämnade bolaget Häradskog in en ansökan om att avverka ett 8,6 hektar stort skogsområde i Dorvestorp i Lekhyttan. Och sedan Sara Johansson fick reda på planerna några veckor senare har hon dagligen engagerat sig för att göra vad hon kan för att skydda skogen.

- Det handlar om så mycket mer än att vi har en stuga där. Jag tror att min kamp får ringar på vattnet även för andra skogar, säger Sara Johansson och fortsätter:

- Vi har nästan ingen gammal skog kvar i Sverige. Det mesta är plantage odlade av skogsbolagen. Gammal skog består av hela ekosystem och har ofta stått där i sekler. Men det kan avverkas på ett dygn och när den väl gör det, och arter dör ut, så går det inte att ta tillbaka.

Sedan i våras har Örebro Skogsgrupp, som är en del av Naturskyddsföreningen i Örebro, gjort inventeringar i området. Och i slutet av augusti var länsstyrelsen där. 

- De var här en hel dag och koncentrerade sig mycket på olika sorters svampar, men det görs olika inventeringar beroende på årstid. Vi har också ett jätterikt djurliv med bland annat kattuggla, duvhök och lodjur här, säger Sara Johansson.

Hon vill att skogsområdena i Dorvestorp ska bli naturreservat och efter sommaren har hon lämnat in en ny inventeringsrapport till länsstyrelsen och skogsstyrelsen, utöver den hon lämnade in i våras. Rapporten gäller ett område i närheten av det på 8,6 hektar, som bolaget Häradskog velat avverka sedan början av året. 

- Länsstyrelsen har nu inventerat båda områdena som rapporterna tar upp. Och för båda dessa har Häradskog planer på avverkning, säger Sara.

Områdena ska dessutom inventeras av en utomstående part, på begäran av länsstyrelsen. Arbetet ska göras senare i höst. 

- De vill att även en oberoende part ska komma hit och inventera, så det ska göras av företaget Pro Natura. Detta visar att länsstyrelsen anser att området är intressant, säger Sara.

Ett annat projekt är att ta reda på om den fridlysta åkergrodan finns i området, berättar Sara, som samlat vattenprover från fyra vattendrag i området.

- Det kommer att analyseras av forskare på Centrum för genetisk identifiering på Naturhistoriska riksmuseet, som genom dna-prov kan konstatera förekomst av grodan i området.

Men processen att bilda ett naturreservat kräver tålamod och mycket arbete.

- Det kan ta flera år men jag kommer inte att ge upp, säger Sara.

Sara Johansson har tagit vattenprover för att se om det går att spåra förekomst av den fridlysta åkergrodan. Foto: Privat.



Text: Robin Högberg, tel 019-15 53 16


Vill du läsa mer om vad som hänt i "vår" skog, här är alla inläggen:




Vill du få mer inspiration kring hur du kan leva mer hållbart? Följ mig på Instagram, där heter jag Saraseviga. Vill du läsa mer om livet på vår gård så följ mig på Instagramkontot rden i Bergslagen. Där berättar jag om stort och smått gällande det hållbara livet på vår 1700-talsgård.

Gilla och följ Saras Eviga på Facebook. Där delar jag länkar till alla nya blogginlägg jag skriver så du inte missar dem, men också annat som har med hälsa och en hållbar livsstil att göra. Välkommen! 

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.