David mot Goliat

Dagen efter vi fick beskedet att skogsbolaget planerar att avverka "vår" skog tog jag beslutet att jag kan inte annat än ta kampen för att göra allt jag kan för att rädda denna skog. Då visste jag inte ens hur det skulle gå till och på vägen under den månad som gått har jag lärt mig enormt mycket. Det var, och är en kamp likt David mot Goliat, men jag gör det jag kan för att skogen ska få vara kvar. 

Maffigt träd i "vår" skog. Ett träd som fått åldras och nu är på väg att tappa sin bark. Om skogen får vara orörd så kommer detta träd att få stå upp många år än innan det faller till marken. Där på marken fortsätter det sin livscykel, nu som död ved och plats åt åtskilliga organismer i flera hundra ytterligare år.

Skogsbolaget lämnade in sin avverkningsanmälan den 26 januari och betänketiden gick ut den 9 mars. Vi begärde ut anmälan så fort vi fått beskedet från skogsvaktaren att skogen ska avverkas, men Skogsstyrelsen hade på inga sätt bråttom att skicka den till oss. Jag försökte få den skickad digitalt men fick till svar att det inte gick, trots att det är en offentlig handling. De tog lite mer än en vecka på sig innan de ens postat avverkningsanmälan. Om jag inte visste bättre skulle jag nästan tro att de inte ville vi skulle få den innan tidsfristen på sex veckor skulle löpa ut och därmed våra chanser att kunna påverka att de skulle stoppa avverkningen. När vi väl hade avverkningsanmälan i vår brevlåda var det mindre än två veckor kvar innan perioden löpte ut. 

När en skogsägare vill avverka behöver de skicka in en avverkningsanmälan till Skogsstyrelsen som sedan har 6 veckor på sig att komma med invändningar. Trots att jag ringde och hade samtal med flera olika handläggare på Skogsstyrelsen så hände inget. De åkte inte ut för att inventera området trots att jag påpekade att detta var en gammal skog utifrån det jag kunde se och med väldigt högt naturvärde. Jag fick till svar att som skogsägare har du rätt att hugga ned 90% av din skog, du är bara skyldig att lämna kvar 10% trots att det är en betydligt större areal som t ex är klassad som nyckelbiotop. (Se länk nedan vad en nyckelbiotop innebär om du inte vet det).Detta är inte sant. Eller ska vi säga, det är en sanning med modifikation. För bara några veckor sedan kom en ny EU-dom som knäpper Sverige på näsan, som talar om att Sverige inte följer Artskyddsförordningen så som vi borde. EU-domstolen pekar på allvarliga felaktigheter i Sveriges skydd av arter. Beslutet från domstolen visar att förekomst av skyddade arter alltid måste beaktas vid myndigheternas ärendehantering. Något som inte sker idag. Se källa längst ned.

När vi gick in på Skogsstyrelsens kartor Skogens Pärlor där värdefulla skogsmiljöer och kulturlämningar i svenska skogar redovisas så fann vi att området runt vår gård där de anmält att de vill avverka så finns inget mindre än fyra olika nyckelbiotoper samt ett område märkt med högt naturvärde, och därutöver även två stora områden med forn- och kulturlämningar. Skogsbolaget har tänkt avverka två av nyckelbiotoperna samt områdena med fornlämningar. Hur kan detta ens få ske? 

Vi har varit i kontakt och pratat med både skogsvaktaren och VD:n på det Skogsbolag som förvaltar skogen åt de som äger skogen, en s.k häradsallmänning. Jag har även ringt och pratat med den som är ordförande i häradsallmänningen. Jag har frågat hur de tänker kring allt det skyddsvärda som finns i skogen, utan att nå fram till dem. Vi har bett att få träffa skogsvaktaren på plats så att han kan visa området de vill avverka, men fick till svar att de inte har tid med det. 

Jag erbjöd dem ganska snabbt att köpa skogen som de vill avverka. Jag har verkligen stått på mig om detta både till Skogsbolagets VD och till ordföranden i styrelsen för Häradsallmänningen, men de har meddelat att de inte vill sälja. Detta område har stor potential att bli ett naturreservat.


Detta skogsbolag med samma häradsallmänning har alltså redan gjort kalhyggen åt tre väderstreck runt vår gård. Ett av dessa kalhyggen är bland det hemskaste jag sett. Det ser ut som en krigszon. Allt är helt dött och färgen på kalhygget är grått. Här finns inget levande kvar, inget grönt som växer. Allt som var skog är borta. Kvar finns bara körskador av de fordon som farit fram för att skövla skogen. På det andra kalhygget är det nu granplantage som är helt omöjligt att ta sig fram i. Det är täta planteringar och här finns ingen skönhet, inget utrymme för människor att njuta av någon natur. Här finns ingen biologisk mångfald, endast enfald. Samma träd i samma storlek och samma ålder. Inget övrigt liv.

Kalhygget norr om vår gård. Det är som en gigantisk krigszon. Inget liv. Allt är grått. Något "hänsynsträd" har de lämnat. Skulle allt det liv som fanns i skogen som de skövlat få plats vid dessa högstubbar och hänsynsträd? Det är som ett skämt. Ett riktigt, riktigt dåligt skämt.

Allt handlar såklart om pengar. Skogsnäringen har de senaste åren satsat över 150 miljoner kronor på lobby och pr-kampanjer om ökat skogsbruk för att det skulle vara bra för klimatet, när sanningen är att det är precis tvärtom (se källa längst ned). De försöker alltså övertyga oss svenskar att det de håller på med är klimatvänligt. Greenwashing i sin fulaste form. På hemsidan till skogsbolaget som jag inte vill nämna vid namn, än, kan man se bilder på gröna vackra skogar med texten "Skogen - Arvet - Framtiden" och vackra ord om att deras verksamhet är miljövänlig. Så här ser det ut på de flesta skogsbolags hemsidor. Bild och text som får en att tro att det de sysslar med värnar om skogen och är något som är bra för vårt klimat. Gå gärna in på mitt Instagramkonto @saraseviga och klicka på höjdpunkten SKOGEN ÄR HOTAD för att läsa alla artiklar jag delat de senaste månaderna. 

För att bygga om hemma, låt säga ta upp en vägg för att sätta in ett till fönster i ditt hus så behöver du söka bygglov och för de får du betala många tusenlappar. Dina grannar måste dessutom tillfrågas och få komma till tals innan bygglovet kan godkännas. Men äger du en skog så kan du hugga ned hela skogen utan att varken betala någon avgift för det och än mindre fråga dina grannar om lov. Vår gård är närmsta granne med skogen de vill avverka. Vi har absolut inget att säga till om. Jag har börjat förstå att enda sättet att kunna säkert veta att du ska få bo vid en skog är att köpa en gård som ligger granne med ett naturreservat.

Det är olagligt att plocka en fridlyst blomma. Men det är okej att hugga ned hela skogen som den står i. Detta är ett sånt galenskap att jag är helt förbluffad att den ens händer på riktigt. Men pengar styr, money talks. Och pengar, de har skogsägarna - och därmed makten. Men de ska inte få stå oemotsagda. Vi måste protestera mot denna galenskap. Detta är ett hot inte bara mot alla de 4746 arter i Sverige som nu är rödlistade, som är på väg att dö ut. Det är ett hot även mot hela mänskligheten. Om vi tror att vi står över allt levande på denna planet, då är vi verkligen vilsna och väldigt illa ute.

I nästa inlägg kommer fortsättningen på vår kamp för att rädda "vår" skog. Då ska jag berätta om hur jag fick en stark känsla av att Universum är med mig i denna kamp och det finns de som liksom jag vill rädda de sista skogarna som finns kvar i Sverige idag. Jag ska berätta hur jag fick ny kraft att orka kämpa i känslan av att jag inte är ensam. Att känna gemenskap med människor som jag egentligen inte känner men som jag vet strävar mot en bättre värld. Som liksom jag ser allvaret i klimatkrisen och som kämpar. Tillsammans - det är ett starkt ord. Tillsammans. 

Meningen med livet är att göra denna värld till en bättre plats. Det är det som får mig att gå upp på morgonen, när hopplösheten vill äta upp mig över allt elände som vi människor ställt till med på denna planet. Då måste jag påminna mig själv att jag måste göra det jag kan. Det må vara en droppe i havet, men att göra gott och sträva mot att göra världen bättre, det är det livet går ut på. En god vän till mig har sagt att det vi gör, de handlingar vi gör och inte gör, det ger ringar på vattnet. Det ger mig hopp.Källor:

Svenskt artskydd får underkänt av EU-domstolen.

Nyckelbiotoper - vad är det och varför är de viktiga?

https://www.dn.se/sverige/skogsbolagens-berattelse-om-skogen-lobby-for-150-miljoner/


Läs gärna gårdagens inlägg, del 1 i denna serie. HÄR hittar du det inlägget.


Vill du få mer inspiration kring hur du kan leva mer hållbart? Följ mig på Instagram, där heter jag Saraseviga. Vill du läsa mer om livet på vår gård så följ mig gärna på Instagramkontot @garden.i.bergslagen. Där berättar jag om stort och smått gällande det hållbara livet på vår 1700-talsgård.

Gilla och följ Saras Eviga på Facebook. Där delar jag länkar till alla nya blogginlägg jag skriver så du inte missar dem, men också annat som har med hälsa och en hållbar livsstil att göra. Välkommen!

CONVERSATION

2 kommentarer:

  1. En så stark berättelse! Ni (och tex Naturskyddsföreningen) som orkar fightas för "er" o vår allas skog gör en så viktig insats. Det värmer mig att ni har den kämparglöden!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, vad glad jag blir att höra det! Tack. :-)

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.