Sara slåss för att rädda skogen

 Den 28 mars uppmärksammades "vår" skog i SVTs program Agenda i avsnittet som heter Striden om skogen. Även Rapport riksnyheter uppmärksammade tidigare under kvällen inför det kommande reportaget i Agenda. För att se hela inslaget på Rapport så kolla under höjdpunkten "Media - Vår skog" på mitt Instagram.

Igår, den 6 april, var jag med i Nerikes Allehanda och berättade om min kamp för att bevara skogen. Det blev förstasidan i bilagan för Bergslagen och Sydnärke samt ett heluppslag i tidningen. 

Här nedan kan du klicka dig vidare för att både se reportaget i Agenda samt läsa hela artikeln i Nerikes Allehanda.

Foto: Samuel Borg, Nerikes Allehanda



HÄR kan du kolla på Agenda, avsnittet som heter Striden om skogen. 19 minuter in i programmet börjar delen som handlar om skogen.

Artikeln i NA den 6 april:

Sara slåss för att rädda skogen. 

Avverkningsplaner krockar med naturvärden.


Häradskog vill avverka ett 8,6 hektar stort skogsområdet i Dorvestorp i Lekhyttan.

Sara Johansson, som äger en stuga i närheten, menar att skogen måste bevaras och gör nu allt hon kan för att stoppa avverkningen.

- Hela skogen är fylld av naturvärden som måste bevaras, säger Sara Johansson.


Sara Johansson och hennes familj bor i Örebro. De köpte stugan i Dorvestorp, en bit in i Lekhyttan, i november och har sedan dess varit där de flesta helgerna och gjort sig hemmastadda.

Sara Johansson driver bloggen ”Saras Eviga”, där hon ger tips och inspiration om hur man kan leva mer hållbart och miljövänligt. Bloggen har växt sig stor och i dag har hon 5 000 följare på sitt Instagram med samma namn. Där kan man följa vardagen i stugan och hur Sara har bekantat sig med den omgivande skogen.

Sara Johansson visar ett av fyra områden i skogen, som klassas som nyckelbiotop och därför anses extra skyddsvärd.

Men den nya bekantskapen kan snart vara ett minne blott. Hardemo Häradsallmänning, som äger skogen, vill avverka 8,6 hektar skog i ett område som börjar på andra sidan vägen, mittemot stugan.
– Det finns höga naturvärden här i skogen, berättar Sara Johansson, när hon stegar in bland granar, tallar, aspar och askar.

- Det är som ett sagolandskap. Helt magnifikt, säger Sara Johansson om de gamla träden på marken nära hennes stuga.


– Det som gjorde att vi ville köpa gården var bland annat närheten till skogen och att det finns ett oerhört rikt djurliv här, fortsätter hon.
Hon har sett kattuggla på gården och i söndags upptäckte hon tjäderspillning i skogen. Även spillkråka ska finnas i området.
– Det är helt katastrofalt att de vill ta bort all skog! Vi kommer inte att ha mycket djurliv kvar då.
Hon pekar också på artrikedomen och den biologiska mångfalden när det gäller lavar, mossor, svampar och annan växtlighet. Det finns fyra nyckelbiotoper i skogen, alltså områden som anses extra skyddsvärda och som därför inte ska avverkas. Enligt Sara är två av dem i området som Häradskog ansökt om att få avverka.

Sara Johansson.

Där finns naturskog och flera träd är över hundra år gamla. Det äldsta lär vara minst 250 år gammalt, enligt inventeringarna som gjorts i skogen.
– Den döda veden är otroligt viktig för skogen. Den är boplats för mycket levande.
Hon visar gamla gruvhål, små gruvor, stenrösen och murar. Fornlämningar som vittnar om boplatser och verksamhet från 1700-talet.
I söndags visade SVT:s ”Agenda” ett inslag om intressekonflikterna kring Sveriges naturskogar, där man bland annat gjorde ett nedslag i just Dorvestorp.
Genom skogen rinner en bäck. Den lär inte överleva om träden ska avverkas, befarar Sara Johansson som har en stuga intill området som Häradskog planerar att avverka.


Den 26 januari lämnade Häradskog in en anmälan om att få avverka 8,6 hektar skog i området. Därefter har berörda haft fram till och med den nionde mars på sig att komma med synpunkter.
Den 17 februari fick Sara reda på det och sedan dess har hon haft all fokus på att stoppa planerna.
Hon har varit i kontakt med både Hardemo Häradallmännings ordförande, Mikael Niordson, och Häradskogs vd, Martin Strandberg.
– Jag frågade om jag kunde få köpa skogen för att kunna skydda den, men de hävdar att de inte vill sälja, säger Sara.
Hon har kontaktat Skogsstyrelsen och frågat om de kan göra en inventering i skogen.
– Jag fick till svar att de varken har tid eller resurser att göra det.
Sara tog kontakt med Örebro Skogsgrupp och kom genom dem i kontakt med Sebastian Kirppu, som arbetat i många år med att inventera skogar.
– Han hittade närmare tio skyddsvärda arter på en och en halv timme, som han var här, säger Sara.
Örebro Skogsgrupp, som hon blivit medlem i, ska fortsätta att inventera skogen. Alla ”fynd” rapporteras till Artportalen, som SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, ansvarar för.

- Känslan jag får är att det ser ut som en krigszon, säger Sara Johansson om det avverkade området ett 50-tal meter bortom hennes stuga.

Hon visar avverkningar som gjorts på andra områden i närheten av stugan. På väg tillbaka till säger hon målmedvetet:
– Jag ska göra allt jag kan för att rädda den här delen av skogen iallafall. Det handlar om att skydda naturvärden, den biologiska mångfalden och den svenska skogsturismen.
Hon är i färd med att skicka en ny skrivelse till häradsallmänningen, skogsbolaget samt Skogsstyrelsen och planerar även att göra en ansökan till Länsstyrelsen om att det berörda området ska bli ett naturreservat.
Hon tycker inte att markägarna och skogsförvaltarna tar tillräckligt stor hänsyn till klimatet och den biologiska mångfalden. På sin blogg beskriver hon situationen som Davids kamp mot Goliat.
– Det är pengarna som styr!

Martin Strandberg är vd för Häradskog. Han berättar att en avverkningsanmälan för området gjordes redan för fem år sedan, men då arbetet med att hantera angrepp från granbarkborre på andra fastigheter upptagit så pass mycket tid lades de planerna på is. Nu är alltså avverkningsanmälan förnyad.
- Vi gör en anmälan när vi anser att skogen är gammal och mogen att avverkas, säger Martin Strandberg.
Det finns ingen tidsplan för det här området bestämt.
- När det gäller frågan om att köpa skogen får hon inte det. Man kan inte stycka av en skogsareal som är mindre än 30 hektar. Det tillåter inte Lantmäteriet. Dessutom får vi inte sälja heller, enligt våra relger och reglementen, säger Strandberg.

Vad säger du om Sara Johanssons argument mot att avverka?
- Hon har sagt att det finns höga naturvärden och djur som trivs i skogen. Vi har ett ansvar i vår verksamhet och vi gör naturvärdesbedömningar när vi gör en anmälan, säger Strandberg.
- Bollen ligger hos Skogsstyrelsen. Säger de till oss att vi inte får avverka så gör vi inte det. Och ska det bli naturreservat i skogen kommer Länsstyrelsen till oss, fortsätter han.

Han berättar att det pågår tre processer för att bilda naturreservat i skogar som bolaget förvaltar och i den aktuella häradsallmänningen skapas ett naturreservat inte långt ifrån skogen Sara Johansson vill skydda.
- Utifrån det jag såg i Agenda tror jag inte att Länsstyrelsen går vidare, om Sara Johansson ansöker om att ett naturreservat ska bildas där. Men det ligger inte hos mig att bedöma.

Enligt Strandberg finns endast en nyckelbiotop inom det aktuella området vilken inte ska avverkas.

I Agenda lyftes frågan om huruvida för mycket naturskog avverkas i det svenska skogsbruket.
- Fem procent av våra arealer avverkar inte vi. Vi tar ett stort ansvar. Jag tror lösningen ligger i att kunna kombinera skogsbruk med att bevara naturvärden och spara områden, säger Martin Strandberg.

Text & Foto
Samuel Borg
019-15 54 44
samuel.borg@na.se 



Vill du få mer inspiration kring hur du kan leva mer hållbart? Följ mig på Instagram, där heter jag Saraseviga. Vill du läsa mer om livet på vår gård så följ mig gärna på Instagramkontot @garden.i.bergslagen. Där berättar jag om stort och smått gällande det hållbara livet på vår 1700-talsgård.

Gilla och följ Saras Eviga på Facebook. Där delar jag länkar till alla nya blogginlägg jag skriver så du inte missar dem, men också annat som har med hälsa och en hållbar livsstil att göra. Välkommen!

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.