Ett ljus i tunneln

 Jag är så himla glad just nu! Det här har verkligen inte varit någon lätt tid för mig, de senaste månaderna sedan jag fick reda på att skogen närmast vår gård ska avverkas. Idag fick jag ett fantastiskt besked med ett litet men ack så betydelsefullt ljus i tunneln.


För några dagar sedan var jag klar med den inventeringsrapport som jag skrivit över området som de vill avverka. Till min hjälp har jag fått bra stöd från flera i Naturskyddsföreningen Örebros skogsgrupp, där en grupp hjälpt mig att inventera området vidare efter att Sebastian Kirppu var här och två personer har även hjälpt mig att titta på rapporten jag skrivit och kommit med värdefulla kommentarer. Utan all denna hjälp hade jag inte fixat detta. Så TACK alla berörda!

Området har efter vidare inventeringar visat sig vara högintressant ur skyddsvärd synpunkt. Det var alltså inte bara min magkänsla som sa att detta område är något utöver det vanliga och en skog som innehåller så oerhört mycket liv både i form av djur och natur. Det är en kalkrik barrskog som det finns oerhört få av i Sverige idag p.g.a skogsindustrin totalt hänsynslösa framfart under de senaste åren, och som bara ökar takten hela tiden. 

Den här skogen ska bevaras. Ingenting annat är ett alternativ i min värld. 

Det hemska är att skogsbolaget redan har avverkat hårt i området, och jag har fått information av personer som bor i trakten att de skogar de avverkat precis i anslutning till vår gård har på vissa håll varit ÄNNU mer skyddsvärd än skogen jag inventerat. Galenskapen i allt detta är helt obeskrivlig. Hur har de kunnat få avverka en sån fantastisk skog? Kalhygget ser ut som en krigszon. Det är svårt att föreställa sig att det för bara några år sedan var en underbar skog som var helt ordinär, alldeles magiskt vacker. Där fanns bland annat en vandringsled från vår gård och förbi en sevärd gruva som finns beskriven i turistböcker för Örebro län och sedan vidare till bergslagsleden och en hälsokälla som är känd för trakten och ett riktigt turistbesöksmål och kulturminnes-värd plats. Bland annat var det så att en kvinna som bodde i vår gård på tidigt 1900-tal öppnade upp sitt hem som inackordering för "klena och sjuka" personer att kurera sig hos henne. De drack vatten från denna hälsokälla och hon lät en professor från Uppsala komma och analysera vattnet för att få reda på hemligheten till varför det botade så många sjuka. 

Enligt Skogsvårdslagstiftningen ska vandringsleder skyddas och bevaras och eventuellt återställas om de blir förstörda vid en avverkning. Något sånt har inte gjorts här. Vandringsleden är idag borta. Här är helt omöjligt att ta sig fram. Detta som ska vara en turistplats, i en tid då Sverige vill öka sin naturturism så gör man här tvärtom. Att de inte döms för detta brott är för mig en gåta. Det känns som att skogsnäringen står över lagar. Hur kommer det sig att man inte får plocka en fridlyst blomma (vilket jag tycker är helt rätt såklart), men man får avverka hela skogen som den står i? Hur kan detta få hända???

Nu räcker det. Nu får det vara nog. Vi måste stoppa skogsbolagen från att avverka mer. De har redan våldfört sig på skyddsvärd natur så till dem milda grad. Det lilla som finns kvar måste få ett permanent skydd, innan det är försent. Innan de hinner dit med sina skogsmaskiner. 

Det jag upptäckte kort efter att jag började med att försöka rädda skogen närmast vår gård var att skogsbolaget som lämnat in ansökan om avverkning närmast vår gård inte bara tänkt avverka där utan på ytterligare TRE platser i närområdet, som liksom det område jag inventerat innehåller skog som är mycket, mycket gammal. Där planerar de att fortsätta sin skövling av skogen. De vill nu ta det sista som de inte redan hunnit förstöra. När jag upptäckte detta kändes det helt hopplöst, all kraft gick ur mig. Hur ska jag kunna hinna med att rädda all skog de vill avverka? På dessa områden ska istället för underbar natur bildas stora kalhyggen för att så småningom kunna planteras och bli till virkesåkrar och trädplantage. Skogsnäringen vill gärna kalla sina plantager för skog, men det är något HEEEEELT annat än en skog. Det är motsatsen till biologisk mångfald. Det är en monokultur där djur och växter försvinner och endast de träd de planterar växer. Här går inte att ströva fritt och njuta av naturen. Jag har försökt gå igenom ett av trädplantagen närmast vår gård och det går överhuvudtaget inte att ta sig fram för granarna står så tätt. Det är ett övergrepp på vår planet, det är vad det är, inget annat.

I veckan har mitt ärende efter att Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen fick in min inventeringsrapport fått ett diarienummer och en handläggare hos Länsstyrelsen och idag har jag pratat med denna handläggare. Det blev ett riktigt bra samtal och handläggaren berättade att utifrån det jag beskrivit i inventeringsrapporten så finns det ett stort intresse från Länsstyrelsen att undersöka detta område närmare. De vill själva inventera området i höst under marksvamp-säsongen. Länsstyrelsen kommer att kontakta skogsbolaget för att be dem pausa sina avverkningsplaner tills området är ordentligt inventerat. Detta gäller inte bara den närmaste skogen som jag inventerat utan ett mycket större område. 

Än är ingenting klart och det är fortfarande en lång väg att gå innan skogen är skyddad, men beskedet att Länsstyrelsen ser potentialen i detta område och har naturens rätt för ögonen ger mig enormt hopp! Jag är så himla glad. Glädjetårar rullar på mina kinder idag!

Håll gärna era tummar och tår för att detta går hela vägen fram till ett skydd av skogen.

Vill du läsa mer om det som hänt så tipsar jag om att läsa inläggen som jag tidigare skrivit: 

Vill du få mer inspiration kring hur du kan leva mer hållbart? Följ mig på Instagram, där heter jag Saraseviga. Vill du läsa mer om livet på vår gård så följ mig gärna på Instagramkontot @garden.i.bergslagen. Där berättar jag om stort och smått gällande det hållbara livet på vår 1700-talsgård.

Gilla och följ Saras Eviga på Facebook. Där delar jag länkar till alla nya blogginlägg jag skriver så du inte missar dem, men också annat som har med hälsa och en hållbar livsstil att göra. Välkommen!

CONVERSATION

1 kommentarer:

  1. Så fantastiskt roligt!! Vilken känsla det måste vara att ha kämpat för något så viktigt och få det här gensvaret. Underbart!!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.