Lösningen på alla konflikter börjar med en utsträckt hand

 Igår var en speciell dag. Inte speciell på det sättet att det var en dag värd att fira, men speciell på så sätt att ett stort och mycket viktigt steg i kampen för skogen togs. 

Jag och David från Örebro skogsgrupp hade tagit initiativ till att bjuda in vd:n för det skogsbolag som förvaltar skogen som jag kämpar för att rädda. Det var ett oerhört svårt steg. Jag kämpade i dagar med vånda och oro ifall jag skulle orka och klara av mötet. Var det rätt väg att gå? Skulle jag palla att ses utan att gå sönder då det deras syfte är att hugga ned det som betyder så oerhört mycket för mig? 

Tidigare hade skogsbolaget gjort klart för mig att de inte kommer att kommunicera med mig, med privatpersoner eller miljöorganisationer, utan enbart med skogsstyrelsen och till viss del länsstyrelsen. Så det var oerhört glädjande när David på ett officiellt skogsmöte som skogsstyrelsen höll häromveckan sträckte ut handen och bjöd in Martin för att ses på plats och prata om framtiden för skogen i området som jag kämpar för att rädda och Martin tackade ja. Jag tycker att det var stort av honom att komma och vet att han är en väldigt upptagen person. Jag tror att vårt möte som varade i nästan 1,5 timme resulterade i att vi alla gick därifrån med lite större förståelse för varandra.

Här satt vi för att prata om skogens framtid i Dorvestorp. Vi pratade bland annat om olika scenarion och möjliga alternativ och vad de får för konsekvenser. Tibbi höll oss sällskap under hela mötet.

Alla konflikter som ska lösas, både stora och små, börjar med att en eller båda parter beslutar sig för att tillsammans hitta en lösning. Då man inser att den man ligger i konflikt med inte kommer att lyssna så länge man pekar på varandras fel och brister, utan att vägen framåt är att börja lyssna på varandra. Alla konflikter kan enbart lösas när man beslutar sig för att lägga ned stridsyxan. Det är då saker kan börja hända på riktigt. Denna regel gäller vid allt från stora konflikter så som ett krig, men också konflikter på individnivå så som ett bråk med ens partner eller en vän. För att hitta en lösning på alla typer av konflikter så behöver man börja titta på vad som förenar en och inte fortsätta att slå med argument som visar på olikheterna mellan parterna. Det var denna övertygelse som gjorde att jag till sist kände att det var rätt och att jag skulle klara av att ha mötet.

Även om jag och skogsbolaget på många plan har väldigt olika uppfattning om hur skogsbruk ska bedrivas så var fokuset för vårt möte att istället för konflikterna oss emellan titta på det som förenar oss och där samsyn råder. När vi kan se och förstå varandra så kan vi börja blicka framåt mot en lösning. För i grund och botten är vi människor så mycket mer lika än vad vi är olika. 

Efter vårt möte så forsade adrenalinet i kroppen och jag var speedad, för att sen krascha på kvällen, vilket var helt väntat. Jag känner mig själv tillräckligt bra för att veta att det skulle hända. Jag hade inte kunnat äta dygnet innan och vaknade redan klockan 03 natten innan vårt möte. Men jag har bra tekniker för att landa och lyssna till den där inre rösten som vi alla har som bär på alla svar. Jag gjorde min Sensing Yoga på morgonen, med rörelser som lugnar och jordar mig. Det var även Sensing som fick alla känslor att på kvällen komma upp till ytan och få lämna mig. Tårarna rann och det var så oerhört skönt att få låta allt det svåra komma ut. All sorg. All oro för hur det ska bli. All rädsla för att det jag kämpar för ska gå förlorat. Om det är nåt viktigt som Sensing har lärt mig (Sensing har lärt mig massor!!!) så är det att våga stanna kvar i jobbiga känslor utan reflexmässigt vilja fly från det som gör ont. Vill du få mer inspiration kring hur du kan leva mer hållbart? Följ mig på Instagram, där heter jag Saraseviga. Vill du läsa mer om livet på vår gård så följ mig på Instagramkontot rden i Bergslagen. Där berättar jag om stort och smått gällande det hållbara livet på vår 1700-talsgård.

Gilla och följ Saras Eviga på Facebook. Där delar jag länkar till alla nya blogginlägg jag skriver så du inte missar dem, men också annat som har med hälsa och en hållbar livsstil att göra. Välkommen!

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.