Bananbröd (Paleo)

Det här receptet har jag fått av min goa vän Ela (@ekomupp på Instagram). Hon hade fått det från någon annan som jag nu inte minns vem. Jag har gjort om och ändrat en hel del på receptet sådär som jag ofta gör. Jag kan liksom inte låta bli att lägga min egen personliga prägel. Jag gillar också att kunna laga mat och baka enligt Paleo för då mår min kropp som allra bäst så jag modifierar och ändrar för att göra receptet Paleo så ofta jag kan.

Jag tänker att det är så det ska vara, att vi ändrar och anpassar så att det blir på vårt eget personliga sätt. När jag tänker på livet i stort så är det så lätt att vi tar in så mycket från vår omgivning. Vi fullkomligen bombarderas av intryck och hur bra vi än tycker att nåt är så är risken stor att vi förlorar oss själva på vägen. Ett exempel: Du kanske bara följer konton på Instagram som du tycker är riktigt bra och har rensat bort alla de konton som får dig att må dåligt/känna dig sämre då du jämför dig med det du möts av. Ändå så känner du dig vilsen och vingklippt. Jag tror att det inte räcker med att ta bort allt som vi mår dåligt av. Vi måste också komma ihåg att lyssna till vår egen inre röst. Vem är jag och vad behöver jag? För att höra din egen inre röst behöver du stanna upp. Stilla dig. Sakta ned. För mig har Sensing Yoga varit en viktig nyckel som hjälper mig att gång på gång komma tillbaka till mig själv. Jag har sakta börjat lyssna till min egen inre röst som jag förträngt och inte lyssnat till under så, så, så många år. Längst ned i detta inlägg berättar jag mer om Sensing.


Har du bananer som blivit bruna och tråkiga? Ingen fara. Gör ett supergott bananbröd av dem! Bananbröd kan ätas som en sötare variant av bröd, skivad med en klick ghee eller smör på, eller mer som en sötare efterrätt med en klick grädde/kokosgrädde och gärna lite bär till. Eller varför inte som ett mellanmål med en klick mandelsmör för extra mycket energi.

Bikarbonat gör att brödet får en mörkare färg och bananbrödet blir mer smakrikt, men det går också bra att använda bakpulver om du hellre vill det eller inte har bikarbonat hemma. Då får brödet en ljusare färg och en lite annan mildare smak. 


RECEPT BANANBRÖD (PALEO)

2 mogna bananer (gärna övermogna) + en banan till dekorering (kan uteslutas)
4 ekologiska ägg
4 deciliter ekologiskt mandelmjöl (jag använder detta)
1,5 tesked bikarbonat
1 tesked oraffinerat havssalt
100 gram smält ghee (eller smör om du äter det, är dock inte Paleo)

Ekologiska kokosflingor som ströbröd i formen. Du kan också använda mandelmjöl som ströbröd om du vill. 

Gör så här:

- Sätt ugnen på 175 grader.

- Smält ghee/smör.

- Skala två bananer och lägg i bunke. Kläck i äggen. Mixa med en stavmixer.

- Blanda mandelmjöl, bikarbonat och salt i en separat bunke.

- Häll mjölblandningen och smör/ghee i bunken med bananröran och rör om med en sked till allt blandats. 

- Smöra en avlång brödform eller en vanlig rund springform. Bröa med kokosflingor eller mandelmjöl, eller använd bakplåtspapper i formen. 

- Häll i smeten. 

- Dela den tredje bananen på hälften längs bananens längd och lägg höst upp med den skurna sidan uppåt. Det blir en fin dekoration, men kan uteslutas om du vill. 

- Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter.

- Stjälp upp den på ett galler och låt den svalna lite på gallret en stund.Jag går just nu en ettårig utbildning till Sensing Vagus Online 100 timmar som startade i slutet av augusti. Jag är alltså bara i början på min resa. Jag började göra Sensing Yoga regelbundet (dagligen) i somras och det har för mig varit helt revolutionerande. Jag lär mig så mycket och den viktigaste lärdomen av dem alla är att lyssna inåt, till min egen inre röst. 

Så här skriver Mia Elmlund om utbildningen på deras hemsida:

SENSING VAGUS ONLINE 100 H

Den här utbildingen/kursen vänder sig till dig som vill ta tid på dig och utvecklas i din egen takt och på ditt sätt. Den vänder sig till dig som vill ha en förändring, som kanske vill göra en omstart och då behöver man ibland låta det få ta sin tid och göra det på sin kropps och själs villkor. Den vänder sig också till dig som vill kunna gå ut och känna dig säker att undervisa i Sensing Yoga efter avslutat år.

Kursen ligger på nästan ett år för att du ska kunna hinna landa och låta kroppens alla delar få följa med i den tranformation som startar när man är tillåtande mot sig själv. Att vara tillåtande och ge sig själv utrymme och tid är en stor del i processen av att starta upp en självläkning och att få må så bra som man faktiskt kan. För inunder alla de där lager som vi går runt med så finns vi där och genom rörelser när kroppen får röra sig på sina alldeles egna villkor så händer det saker - bra saker.

På den här ettåriga kursen kommer vi alltså att lägga vårt fokus på vår längsta och viktigaste nerv i kroppen - Vår vagusnerv som är ansvarig för vår hälsa, hur vi mår och som är den magiska kopplingen mellan kropp, sinne & själ. Vi kommer även koppla samman förståelsen för hur rörelser på kroppens villkor kan tona din vagus och vad specifikt det är som gör det genom fascian.

Vi kommer att ses en söndag i månaden (den sista) och en onsdagskväll i månaden (den andra) i ett år. Mellan tillfällena så kommer det att finnas en möjlighet att delta i en chattgrupp och dela smått och stort i vardagen och på mattan.

Vi kommer att blanda teori med praktik och lära oss allt om vagus, som är vårt inre kommunikationssystem och en del i vårt autonoma nervsystem. Vi kommer att ha praktiska övningar och klasser alla gånger vi ses och även gå igenom olika tekniker för att höja tonen i vår vagus. Vi kommer att göra de flesta övningarna sittandes eller liggandes. Vi kommer även att prova lite på stol och lära oss ett kort stående flöde.

Efter vårt år tillsammans har du fått lära dig så pass mycket så du själv kan gå ut och undervisa i Sensing Yoga och ha klasser live och online om du vill. Du kommer att fått lära dig 25+ sekvenser och positioner och kunna sätta ihop de till harmoniska Sensing Yoga klasser.

VEM PASSAR VÅR VAGUSKURS ONLINE FÖR:

 • ALLA som vill komma vidare med sig själva, sitt sinne och sin fysiska kropp
 • För dig som på djupet vill förstå din Vagusnerv och vad den gör för dig
 • För dig som ser eller vill se helheten mer och mer och hur allt hänger ihop
 • För dig som har smärta och värk och inte kommer ur den (ex Fibromyalgi)
 • Skadeproblematik som kan vara svår att hitta lättnad för
 • Personer med stress, oro/ångest, utmattning och PTSD
 • Personer som upplever sig avstängda och eller dissocierade
 • Personer som vill bidra till andra med läkning efter avslutat år
 • För dig som på allvar vill göra något annat när det du gjort förut & som funkar mer beständigt
 • För dig som lätt vill kunna gå från kamp & flykt till lugn, ro & harmoni
 • För dig som vill ta det i din egen takt och känna den tryggheten
 • För dig som längtar efter att få förstå vad som pågår både inom och utom dig
 • För dig som bara vet att det du läst hittils är rätt!

VAD KOMMER VI ATT LÄRA OSS UNDER DETTA ÅRET:

 • Hur bindväven är allt i våra fysiska kroppar och hur vagus kopplar med den
 • Hur vagusnerven är den som vi vill hålla koll på och lära oss att reglera
 • De olika delarna av vagus - Polyvagal Theory av Stephen Porges
 • Gäspen & kroppsgäspens (pandikulation) betydelse för att frigöra olika goda hormoner
 • Det naturliga sättet att se på hur trauman kan hjälpa oss att komma vidare
 • Många olika tekniker för vagus att använda för att komma till ro och känna sig som sig själv igen
 • Hur Sensing rörelserna kan få ditt mående att skifta väldigt snabbt från kamp & flykt till lugn, ro & harmoni
 • En grundlig genomgång av de olika rörelserna/positionerna som finns i manualen
 • En HAVENING sekvens
 • Yoga Nidra och att kunna lära ut vidare

VAD FÅR DU PÅ KURSEN:

 • En varm, hållande och tillåtande guidning utan krav på prestige eller diciplin
 • Stort fokus på den läkande delen för kropp & själ när vi rör oss på kroppens villkor
 • Alla Sensingyogans grunder för at kunna undervisa själv
 • Powerpoints om vagus, bindväven, nervsystemet, vår biokemi
 • En stark grund i att kunna gå ut och undervisa andra
 • 20+ klasser inspelade som du kan titta på så länge du vill
 • Manual på PDF
 • Allt inspelat material med klasser, föreläsningar och powerpoints att behålla för evigt på en plattform. 
Vill du få mer inspiration kring hur du kan leva mer hållbart? Följ mig på Instagram, där heter jag Saraseviga. Vill du läsa mer om livet på vår gård så följ mig på Instagramkontot rden i Bergslagen. Där berättar jag om stort och smått gällande det hållbara livet på vår 1700-talsgård.

Gilla och följ Saras Eviga på Facebook. Där delar jag länkar till alla nya blogginlägg jag skriver så du inte missar dem, men också annat som har med hälsa och en hållbar livsstil att göra. Välkommen! 

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.