March intentions

Att sätta intentioner för varje månad har hjälpt mig att bli mer medveten om vad jag faktiskt vill, innerst inne, och fokusera på det så att det kan växa och bli en större del av mitt liv och min vardag. Jag har märkt att det är oerhört lätt att tappa bort den där riktningen som jag faktiskt vill ha i mitt liv. Vi distraheras av tusentals och åter tusentals intryck som tävlar om att få ta plats i vårt medvetande varje dag, och då är det så lätt att glömma bort vad just jag vill lägga mitt fokus på. Hur just jag vill leva mitt liv. När våra smartphones tävlar om vår uppmärksamhet så är det så lätt att påverkas och gå dit där framförallt marknadskrafter vill att vi ska gå (där styrmedlet är pengar). Vi har så lätt att gå på myten att om vi bara köper det där träningslinnet eller åker på den där resan som flashar förbi i vårt flöde (reklam) så kommer vi att bli lyckliga.


Har du tänkt på att de är dina dagliga rutiner, de små vanorna som du gör varje dag, som är med och formar hur ditt liv faktiskt blir. Genom att successivt lägga till fler och fler goda vanor som du själv varit med och valt så bygger du det liv du vill ha. Om du inte själv medvetet väljer så kommer andra att vara de som påverkar dig i den riktning som de vill genom att du (förmodligen ganska omedvetet) låter dem få välja riktning åt dig. Det innebär att är det någon annan som styr hur ditt liv kommer att bli. De stora företagen som vill få dig att köpa kläder, saker och resor till exempel. Eller dina vänners Instagram-flöde, eller Facebook-flöde blir det som fyller dina tankar och din uppmärksamhet.

Om du inte själv tar dig tiden att reflektera över vad just DU vill få ut av ditt liv så kommer andra att styra riktningen i ditt liv. När jag tänker tillbaka på perioder i mitt liv då jag tappar bort mig själv (för det händer, jag lovar) så brukar jag tänka på mitt liv i en metafor. Perioder då jag bara flyter med och annat än jag själv väljer min riktning, då brukar jag tänka mig att jag blir likt en plastpåse som någon slängt i naturen, som flyger med vinden än hit och än dit, utan egen vilja och utan egen styrning. Till slut kommer den plastpåsen att hamna i naturen och till slut förgifta annat liv här på jorden. Mitt mål och min mening med det här livet går på ett sätt förlorat under dessa perioder.

Ett sätt att medvetandegöra vad som är viktigt, förutom att skriva månadsintentioner, är att meditera och ge dig själv tid för reflektion. I stillhet och närvaro kommer vi i kontakt med vår inre kärna och allt klarnar. Då är det så mycket lättare att se vad som är viktigt för dig, viktigt på riktigt och då kan du aktivt välja att gå i den riktningen. Därför prioriterar jag att meditera. Helst både morgon och kväll. Att starta och avsluta dagen i stillhet och närvaro. Denna månad testar jag två nya meditationer och de får bli en del av mina intentioner. Jag har hört att det är bra att ge en ny vana 40 dagar av daglig praktik för att sen kunna utvärdera. På 40 dagar hinner man ge kropp och sinne en ärlig chans att testa på. Meditationerna jag ska göra denna månad är inte nya för mig, men jag har aldrig gjort den dagligen under så lång tid. Det ska bli spännande!

Mina intentioner för mars är dessa här nedan. Kanske vill även du testa på en eller flera av dem? Känn efter om någon av dem kan vara något som även du vill införliva och testa på under en månad. Du är fri att kopiera den eller de delar du vill!

- Meditation for a rough time.


Detta är en lugnande meditation som är helt underbar att göra. Den passar särskilt bra då du har det svårt eller tufft i livet av olika anledningar. Detta är ren och skär självkärlek och när jag gör denna meditation så blir jag så lugn och trygg. Handen över hjärtat gör att jag landar och kommer i kontakt med mitt innersta.

Så här gör du: Sitt i lätt meditationsställning. Böj högra armen (som om du skulle svära en ed) och håll ned ringfinger och lillfinger med tummen så att endast pek- och långfinger pekar rakt upp. Gör samma mudra med den vänstra handen men placera den handen framför bröstet i höjd med hjärtat. Under meditationen så andas du med långa djupa andetag. När du andas in (genom näsan) så följer du andetaget visuellt upp till tredje ögat. Tredje ögat är en punkt placerad mitt mellan dina ögonbryn. Andas sedan ut (också med näsan) och följ visuellt andetaget ned till hjärtchakrat som sitter i höjd med där du håller din vänsta hand. Andas så och följ andetaget visuellt upp till tredje ögat på inandning och ned till hjärtat på utandning. Håll ögonen slutna under hela meditationen.

Ställ en timer på antingen 3, 5 eller 11 minuter. När timern ringer så avslutar du med att ta två djupa andetag där du håller andan lite längre efter varje inandning innan du andas ut. Sänk sedan armarna och lägg i ditt knä. Omfamna känslan och sitt en stund och landa innan du öppnar dina ögon.

Jag lärde mig denna meditation HÄR när jag följde Yoga med Hélens julkalender nu i december. Kolla gärna in denna video för att se hur du meditation for a rough time går till. Hélen Kåselöv har för övrigt en helt fantastisk Youtube-kanal där hon så fint delar med sig av meditationer och övningar som bygger på Kundaliniyoga och Mediyoga.

Jag kommer att satsa på att göra meditationen 11 minuter varje morgon. Men om jag av någon anledning har kort med tid eller annat som gör att jag har svårt att avsätta 11 minuter så går det bra att göra den i endast 3 minuter eller 5 minuter. Kom ihåg att det är bättre att göra meditationen kort än att inte göra den alls.

Ett annat tips för att landa och hitta tröst och ro är att helt enkelt lägga dina händer på bröstet i höjd med hjärtat. För mig känns det som en stor varm omfamnande kram och bara att lägga händerna så över hjärtat kan verkligen hjälpa mig när jag behöver en kram och inte har någon annan som jag håller kär att be om en kram.

- Bumblebee meditation.


Den här meditationen heter egentligen från början Bhramari som är sanskrit och betyder humla. På svenska kan man översätta den till humle-meditation. Namnet kommer från att man låter som en humla när man gör den. Den är oerhört bra att göra för att få en bättre sömn. Det är en lugnande meditation som du förutom att ta till för att förbättra din sömn kan använda dig av för att få ned stress och bli av med ilska som du bär på.

Så här gör du:

Bestäm hur länge du vill meditera och ställ en timer. Jag tänkte göra den i 11 minuter varje kväll, men om jag av någon anledning inte kan sitta så länge så går den även att göra i 3 eller 5 minuter. Det har man alltid tid med oavsett hur mycket man har att göra.

Sitt i lätt meditationsställning. Handposition (mudra): Lägg dina händer på dina knän med handflatan uppåt och låt pekfingerspets möta tumspets (gyan mudra). Andas med långa djupa andetag. Andas in genom näsan och när du sedan andas ut så brummar du som ett bi. Ljudet ska komma ganska långt bak i munnen eller från halsen. Vill du förstärka effekten ytterligare kan du efter några minuter täppa till öronen med dina tummar och hålla övriga fingrar över pannan. När din timer ringer tar du ned dina händer och lägger dem på knäna igen. Sitt en stund och bara landa och låt meditationen få integreras i din kropp och i ditt sinne samt i ditt nervsystem.

Även denna meditation lärde jag mig via den yogiska adventskalendern som Hélen Kåselöv hade nu i december. HÄR kan du se Hélens korta film där hon beskriver meditationen utförligt.

- Djupa knäböj för att stärka de djupa höftböjarna / iliopsoas. 


Jag har blivit väldigt intresserad av postural träning och postural terapi under det senaste halvåret. Det är främst efter att ha lyssnat till kunniga Markus Greus som ligger bakom Optimum-metoden där man ser kroppen som en helhet och behandlar skador och obalanser i kroppen genom att stabilisera och stärka de posturala musklerna i kroppen. De som ska hålla oss upprätt. Detta är såååå spännande! Att röra oss på det sätt som vi genetiskt är programmerade för att göra innebär att du slipper värk och skador och kan få en kropp som mår oerhört bra.

Jag har sedan en tid gjort djupa knäböj (DESSA) för att stärka de djupa höftböjarna. Jag gör dem direkt på morgonen. 10 stycken varje morgon. Under mars månad fortsätter jag att göra 10 djupa knäböj varje morgon.

Förutom knäböj så har jag även börjat testa på dessa övningar:
- Runners stretch (HÄR får du den förklarad).
- Liggande fotcirklar (HÄR får du den förklarad).
- Sido-utfall (HÄR får du den förklarad).

Om du liksom jag tycker att detta verkar oerhört spännande så kan jag rekommendera att lyssna till följande avsnitt från podden 4Health med Anna Sparre där hon intervjuar Markus Greus:

- Avsnitt 176: Postural träning. Smärtfri och rörlig från dag 1.
- Avsnitt 184: Balans.
- Avsnitt 189: Styrketräning/gymträning.
- Avsnitt 190: Huvudvärk.
- Avsnitt 195: Värk i nacke och axlar.
- Avsnitt 229: Värk i höfter och bäcken.
- Avsnitt 198: Ryggvärk och ryggskott.
- Avsnitt 245: Knän och fötter.
Vill du läsa om mina tidigare intentioner så kan du läsa dem här:

September 2019 intentions
October 2019 intentions
November 2019 intentions
December 2019 intentions
2020 INTENTIONS - för hela det kommande året!
January 2020 intentions
February 2020 intentions


___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.