Göra egen vattenkefir

Jag älskar fermenterad mat. Mat som innehåller de där goda bakterierna som är så bra för tjocktarmen. De som är med och skapar ditt immunförsvar och som påverkar stort som smått i din kropp, men även ditt psykiska mående. Jag har tidigare delat recept på bland annat hur man gör sin egen surkål, syrad rödkål, kefir (mjölkkefir), bakar sitt eget surdegsbröd och tillverkar sin egen kombucha. Klicka på de olika namnen så kommer du direkt till inläggen där jag beskriver hur man går tillväga för att själv tillverka denna typ av mat.

Mjölkkefiren var det som jag startade med och som sedan dess är en ständig följeslagare hemma hos oss. Hela familjen dricker mjölkkefir dagligen. Ofta på morgonen i någon form av smoothie. Hur enkelt och genialt det är med dessa morgon-smoothies som är sprängfyllda med näring och bra fetter och som går att variera i oändlighet ska jag dela med mig av i ett kommande inlägg inom kort. Även om det är mjölk som är basen i den kefir vi använder till våra smoothies så äter de goda bakterierna laktosen vilket gör att många som annars inte tål mjölk ändå kan äta och må bra av att dricka mjölkkefir. Mjölk har ju annars visat sig kunna vara med och bidra till inflammation i kroppen. Men min erfarenhet och känsla är att mjölkkefir är något helt annat och istället stärker hälsan.

Men för de som är veganer, eller som absolut inte vill äta mejerier så måste jag få tipsa om en ny favorit hemma hos oss. Denna sommar har vi gjort massor av vattenkefir. Där är basen istället för mjölk, vatten och socker. Sockret är maten till grynen så när den färdiga vattenkefiren är klar så innehåller den inget eller väldigt lite socker eftersom det är uppätet av vattenkefirgrynen. Tillvägagångssättet för att göra vattenkefir påminner mycket om kombucha, men med den stora skillnaden att det går betydligt fortare att göra vattenkefir. Kombucha ska gärna stå i 10-14 dagar innan den är klar. Med vattenkefir är den istället klar för att smaksättas redan efter 1-2 dygn.

Glädjande har det dykt upp ett svenskt litet företag (ekonomisk förening) som säljer både torkade mjölkkefirgryn men även vattenkefirgryn. Företaget heter Grönt Levande och finns rent fysiskt i Västerås, men har en nätbutik så att du enkelt kan köpa grynen oavsett var du bor. Här kan du beställa torkade vattenkefirgryn. Grynen skickas enkelt med posten och sen aktiverar du dem själv innan du kan börja göra din mjölkkefir eller vattenkefir.

Vattenkefir som smaksätts med hallon och ingefära.


SÅ HÄR GÖR DU DIN EGEN VATTENKEFIR

Allra först måste dina torkade vattenkefirgryn aktiveras. Det beskrivs tydligt i brevet som medföljer när du beställer hur man gör det. Efter tre till fyra dagar är de aktiverade och du kan börja göra din egen vattenkefir.

Steg 1:

Koka upp 2 dl vatten. Häll detta i en glasburk som rymmer minst 1 liter. Häll på 4 matskedar ekologiskt råsocker och blanda tills sockret löst sig. Häll sedan på 8 dl kallt vatten så totala mängden blir 1 liter. På så sätt löses sockret lätt upp och den färdiga vätskan är inte för varm så att du tar död på dina kefirgryn. Lägg sedan i ca 4 matskedar vattenkefirgryn. Täck öppningen av glasburken med en kökshandduk som du fäster med ett gummiband. Låt stå 1-2 dygn. Jag brukar fästa en liten lapp på burken där jag skriver dag och klockslag när jag börjar så jag håller koll på hur länge de stått.

Steg 2:

Sila bort grynen och gör om steg 1 med grynen för att göra en ny sats vattenkefir. Vill du pausa så gör du om steg ett och ställer sedan burken med stängt lock i kylen i upp till en månad.

Nu är det dags att smaksätta vattenkefiren (den är nämligen inte god att dricka enbart som den är). Detta kallas för en s.k andra fermentering. Ta frukt, grönsaker eller bär för att smaksätta. Även kryddor kan fungera bra. Ungefär 60 gram är lagom, men det är inte så jättenoga. Det blir ofta gott att alltid lägga till ingefära till det du väljer att smaksätta med. Förslagsvis 60 gram hallon och ca 25 gram skalad och skivad ingefära. En annan smaksättning som kommit att bli min personliga favorit är att skiva en ekologisk citron med skal och allt samt 25 gram skalad ingefära. Lägg smaksättningen i en ny glasburk och häll sedan på det silade kefirvattnet. Låt stå i ytterligare ett dygn.

Steg 3:

Sila bort smaksättaren och häll upp vätskan i en glasflaska med snäpplock. Låt stå mörkt i rumstemperatur (ett skafferi fungerar utmärkt) i 1-3 dygn. Pys flaskan en gång per dygn. När det börjat bildas kolsyra är drycken klar och du ställer in den i kylskåpet.

Beroende på vad smaksättaren är så kan du sedan äta upp den. Bär blir jättegoda att äta som de är eller med en klick grädde. De funkar också utmärkt att lägga i en smoothie. De fermenterade bären är superbra för hälsan så släng inte bort dem. Om jag smaksatt med citron och ingefära så sparar jag detta i en skål i kylskåpet och använder i smoothies eller matlagningen de närmaste dagarna.

Nu är vattenkefiren klar. Låt den bli kall i kylskåp innan du serverar den. Den håller sedan länge i kylskåpet.

Lycka till!!!

Täck det sockrade vattnet som innehåller kefirgrynen med en kökshandduk som du fäster med ett gummiband.

Jag skriver alltid dag och tid på en lapp som jag fäster på glasburken. Det gör jag både i steg 1 och steg 2. På så sätt har jag koll på hur lång tid som förflutit så att jag kan hålla reda på när det är dags att sila och när vattenkefiren är klar.

Min absoluta favorit av smaksättning är citron och ingefära. Detta blir en otroligt läskande lemonad som varit helt underbar att svalka sig med i sommar under de varma dagarna.

Vattenkefirgrynen förökar sig fort. Du får efter bara någon vecka så pass mycket att du kan börja dela med dig till andra som också vill börja göra sin egen vattenkefir. Det går också utmärkt att äta upp de gryn som du inte längre behöver. De ser ut som små geléklumpar och smakar nästan inget. Jag brukar lägga ned de kefirgryn vi inte längre behöver i mixern när jag gör våra smoothies.

___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

16 kommentarer:

 1. Jag har precis fått klar min första vattenkrig. Hur många dl kan man dricka per dag? Ett glad till varje måltid? Rädd att magen får en chock 🤣

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Testa dig fram. Börja med lite och se hur magen reagerar. Jag själv dricker inte mer än kanske 1-2 dl per dag men det är en smaksak. Trevlig helg! Mvh /Sara

   Radera
  2. Tack för snabbt svar😀 Såg att det gick lite snabbt när jag skrev, vattenkrig=vattenkefir och glad=glas😂

   Radera
  3. Ha ha. Så kan det bli när mobilen har autokorrigering 😂. /Sara

   Radera
  4. Ha ha. Så kan det bli när mobilen har autokorrigering 😂. /Sara

   Radera
 2. Hej jag undrar över kefiren som växer är det den som kommer i flaskorna med lock på och det är den gelén man kan använda igen Mvh Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gunilla! Kefirgrynen ligger i glasburkarna, som du sedan silar innan man häller upp på flaska. Vattenkefirgrynen ser ut ungefär som genomskinkliga gelébitar. Dessa använder du igen och igen och de förökar sig ganska fort så du kan antingen dela med dig till fler som vill göra egen vattenkefir eller äta upp dem (jag brukar lägga med dem i mina smoothies). Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 3. Jag gör allt du har skrivit det blir skrogga och gaser men kefir grynen förökar sig ej vad är problemet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gunilla. Vad märkligt. Testa att lägga till ett torkat fikon och se om det hjälper. Mina gryn försökade sig så mycket att jag knappt hann med. Annars är mitt tips att ringa och prata med Grönt Levande som säljer vattenkefirgryn. De är experter och kan allt som har med både vatten- och mjölkkefirgryn att göra. Du hittar dem på Grontlevande.se. Stort lycka till.

   Radera
 4. Hej hej.
  Min första sats är klar (hallon/ingefära), men det är några saker som känns som det är
  ”fel”, behöver jag vara orolig...
  /Daniel i malmö
  1) min gryn har svällt men är inte alls lika stora/puffiga som jag sett på andras bilder
  2) efter första fermenteringen har inte grynen ökat i antal/storlek/volym. Har förstått det som att man skulle kunna få ut en ny startsats för en omgång eller två
  3) efter andra fermenteringen på flaska får jag som ett jästliknande sediment på botten av flaskorna. Ska det vara så
  4) Får lite känsla av att det blev vin/mäsk av det hela. Hur man jag veta om det blev rätt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Daniel. Jag har inte gjort vattenkefir sedan förra sommaren så känner mig lite ringrostig. Tror inte det är några problem att de inte förökar sig till det mångdubbla direkt, det är olika hur kallt klimat det är när man gör så på vintern går allt långsammare och på sommaren snabbare. Av vad jag kan utläsa verkar allt okej, men vill du få mer utförliga svar så kan du kontakta Grönt Levande (grontlevande.se), de har superbra koll på allt det där. När jag ringt och pratat med dem har de varit väldigt hjälpsamma så slå dem en pling om du fortfarande känner dig osäker. Stort lycka till! /Sara

   Radera
 5. Hej! Tack för en bra artikel!
  Jag brukade göra mjölkkefir förut, men tyckte att det blev för mycket mjölk... För 1½ år sen blev jag vegan dessutom så vanlig kefir finns inte på kartan att göra! Men nu till min fråga angående vattenkefir: Är det viktigt att det är just ekologiskt rörsocker eller skulle det funka med kokossocker tror du? Jag äääälskar kokossocker... Men det kanske inte gör nåt med smaken oavsett vilket socker man använder?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anneli! Jag tror att det går alldeles utmärkt att använda kokossocker istället för rörsocker. Stort lycka till! Mvh /Sara

   Radera
 6. Klarar grynen av att frysas?
  Bästa sätt att pausa annars?
  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Nu var det ganska länge som jag gjorde vattenkefir så jag minns faktiskt inte. Skulle gissa att de går bra att pausa en kortare tid i kylskåpet, men de som bäst kan svara på din fråga är de som driver Grönt Levande, grontlevande.se. Antingen kan du hitta svaret på deras hemsida, om inte så kan du maila dem för är det nån som är duktig på detta så är de dom! Stort lycka till.

   /Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.