Slaget om skogen

 Idag kom första delen av SVT:s vetenskapsserie i 7 delar Slaget om skogen på SvtPlay. Sebastian Kirppu medverkar och jag är så grymt stolt över honom, både den kunskap han besitter och det mod han har som vågar berätta öppet hur det faktiskt ser ut i den svenska skogen. Jag vet redan nu att den här serien kommer att bli oerhört kritiserad och förmodligen kommer anmälningarna till granskningsnämnden att dugga tätt. Jag vet det för att i Sverige så har skogsbolagen och de stora skogsägarna stor makt och ett stort inflöde av pengar, och de vill inte bli ifrågasatta eller granskade för det hotar den position de har idag.  

Jag hade turen att träffa Sebastian kort efter att jag fått reda på att "vår" skog skulle avverkas, en av Sveriges sista kvarvarande naturskogar. Sebastian tvekande inte en sekund när jag frågade honom om han kunde komma och kolla på "min" skog efter att han hållit en hel utbildningsdag ute i en annan skog. Jag ville att han skulle se skogen för att få svar på om den hade det som krävdes för att vara värd att skyddas. Jag ville veta om den innehåll några skyddsvärda arter, signalarter och rödlistade arter som bara kan växa i en riktigt gammal skog som fått stå orörd utan mänsklig påverkan. På bara en dryg timme hittade Sebastian närmare 10 skyddsvärda och rödlistade arter i vår skog. Utlåtandet från Sebastian var glasklart: Det här är en skog som kommit en bra bit på väg mot att bli en riktig gammelskog och den bör skyddas!!! Den är som yngst mellan 100 - 130 år i de tre olika områden som den består av och det finns även enstaka träd i alla områden av skogen som är mellan 200-300 år. Om den får stå orörd ett tag till kommer de där riktigt, riktigt skyddsvärda arterna som bara finns i en riktigt gammal skog att finnas här. Den är inte riktigt där än. I skogens värld så är 100-130 år väldigt ungt. Men ge den 50 år till så kommer många av de där riktigt sällsynta arterna att börja växa här. Detta är en skog som måste bevaras!


Några dagar efter Sebastians besök tog han med SVT och Agenda till min skog. Agenda sändes den 28 mars i år. (HÄR kan du se det). VD:n för det skogsbolag som förvaltar skogen fick stå till svars i tv. Reportern frågade vad han ville säga till mig som kämpar för att bevara skogen. Han hävdade att skogsbolaget aldrig avverkar skyddsvärd skog och att de bedriver ett hållbart skogsbruk. Ordagrant:

"Är det så att det finns höga naturvärden i det där området så då kommer vi att spara det området, hela eller de delar som har höga naturvärden. Vi har ett ansvar som markägare och vi tar det ansvaret på jättestort allvar".

När jag sedan kontaktade dem efter att programmet sänds för att höra om de tänkt om efter att det framkommit att skogen de anmält till avverkning är just skyddsvärd så möttes jag av kalla handen. Svaret till mig var: "Vi pratar inte med privatpersoner eller miljöorganisationer". 

Det kan tyckas som självklart att vi i vårt upplysta land Sverige får en nyanserad och sanningsenlig bild i media av hur dagens skogsbruk ser ut i Sverige. Så är tyvärr inte fallet. Inte alls. Det är starka ekonomiska krafter som gör att lobbying som företräder skogsbolagen får komma till tals och miljöorganisationer tystas. Jag kan bli mörkrädd när jag ser hur vinklad information som når ut till allmänheten. Läs bara den här "artikeln" Hyggen - Här spirar nytt liv (den är skriven som en artikel men om man läser noggrannare så ser man att det är en betald annons från Svenska Skogen som ägs av skogsindustrierna). När jag läste den visste jag inte om jag skulle skratta eller gråta. Mest är det nog bara oerhört skrämmande att en sån artikel ens får publiceras i en av Sveriges ledande nyhetstidningar. Jag har gått på många kalhyggen och jag kan försäkra att på alla kalhyggen jag besökt där lyser liv med sin frånvaro. I den riktiga skogen däremot - där sprudlar det av liv. 

I serien Slaget om skogen får vi en mer nyanserad och verklighetsanpassad bild av hur det VERKLIGEN står till med den svenska skogen. Så jag uppmanar alla att se detta första avsnitt (HÄR kan du se det) och de kommande avsnitten i serien. Avsnittet är bara en knapp halvtimme långt så alla har tid att avsätta den tiden och kolla. Gör det! Där får du en mer nyanserad bild av hur det egentligen ser ut i den svenska skogen och med det svenska skogsbruket. Fortsätter vi med det kalhyggesbruk som vi använder idag kommer det innebära dödsstöten för den biologiska mångfalden och därmed i slutändan allt liv på jorden - även för oss människor. Vi måste ändra dagens skogsbruk i grunden och det måste ske NU innan det är försent. 

Det har inte gått många dagar som jag inte på olika sätt arbetat för att skydda vår skog sedan den där dagen i februari när jag fick beskedet att skogen skulle avverkas. Numer har jag en hel liten armé av miljökämpar som tillsammans med mig jobbar för att få skogen skyddad. Jag kan tyvärr inte prata om detta så mycket som jag skulle önska då jag blev anonymt hotad av någon av de 96 delägare som äger skogen. Tyst kommer jag inte bli, men jag måste väga mina ord försiktigt för att inte provocera och trampa någon på tårna. Men en dag hoppas jag kunna berätta hela historien från början till slut. Fram till dess så lutar jag mig mot alla er som på olika sätt visat att ni står bakom mig och håller min rygg. Ni är ovärderliga, varenda en av er. 

Jag tänker kämpa till "vår" skog är permanent skyddad för all framtid. Det är min starka övertygelse att detta är min uppgift och att rädda vår skog har så mycket större betydelse än bara att rädda just "min" skog. Jag är övertygad om att jag i och med detta är mer och påverkar framtiden för alla Sveriges sista naturskogar. DET är betydelsefullt om något. 

Vill du läsa mer om vad som hänt i "vår" skog, läs då mina tidigare inlägg:
Vill du få mer inspiration kring hur du kan leva mer hållbart? Följ mig på Instagram, där heter jag Saraseviga. Vill du läsa mer om livet på vår gård så följ mig på Instagramkontot rden i Bergslagen. Där berättar jag om stort och smått gällande det hållbara livet på vår 1700-talsgård.

Gilla och följ Saras Eviga på Facebook. Där delar jag länkar till alla nya blogginlägg jag skriver så du inte missar dem, men också annat som har med hälsa och en hållbar livsstil att göra. Välkommen! 

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.