Plommon chutney (Paleo)

Vi har två plommonträd på vår gård i Bergslagen, ett med gulplommon och ett med Victoria-plommon. Det senare har gett så oerhört mycket frukt och fullkomligt dignar av plommon. För att kunna ta tillvara på all frukt innan den blir dålig och förstörs, och för att inte storkna av att äta plommon dagligen så har jag bland annat kokat plommon chutney. Detta är ett riktigt, riktigt gott tillbehör till maten, särskilt till kött. Jag har provlagat receptet två gånger och jag utgick från detta som en god vän tipsade om. Jag har som vanligt ändrat och modifierat för att göra receptet på mitt egna lilla vis, a la Saras Eviga helt enkelt. Här nedan kommer min variant som är Paleo. 

Plommon chutney är också en perfekt ge-bort-present nu i hösttider om du har egna plommon eller har vänner och bekanta som låter dig plocka plommon från deras plommonträd.


RECEPT PLOMMON CHUTNEY (PALEO)

Blir fem glasburkar i storleken som syltburkar/olivburkar brukar ha. 

1,5 kilo plommon 
1 deciliter vatten
0,5 kg ekologiska gula lökar (blir ca sex stycken lite mindre lökar)
1 hel vitlök (hela kronan, ca 10-12 vitlöksklyftor)
4 deciliter kokossocker (jag använder detta)
1 deciliter ekologisk äppelcidervinäger (jag använder denna)
0,5 deciliter gula senapsfrön (jag använder dessa)
1 ekologisk kanelstång (jag använder dessa)
2 matskedar oraffinerat havssalt (jag använder detta)
1 tesked ekologiska chiliflakes (jag använder dessa) - kan ersättas med en halv färsk chilifrukt
2 ekologiska citroner (saften) - pressas i på slutet när allt svalnat av.

Gör så här:

- Räkna plommonen och skriv upp hur många det är.

- Koka plommonen med vattnet i 30 minuter på svag värme i en tjockbottnad kastrull. 

- Under tiden: Hacka löken och vitlöken. 

- När en halvtimme gått så sila plommonröran med en hålslev eller genom ett durkslag och rör om för att kunna separera och plocka bort kärnorna. Räkna så du fått med alla.

- Koka sen upp plommonröran igen tillsammans med lök, vitlök, kokossocker, äppelcidervinäger, senapsfrön, kanelstång, salt och chiliflakes/hackad chilifrukt. Låt koka utan lock på svag värme så det bara puttrar försiktigt i en timme. Rör om då och då så det inte fastnar på botten av kastrullen.

- Ta upp kanelstången och låt svalna en längre stund innan du sist pressar i citronsaften. 

- Rör om och häll upp i rena glasburkar. HÄR berättar jag hur jag återbrukar gamla glasburkar och hur du kan få bort sega etiketter som ibland sitter som klister på burkarna man köper.

- När det är helt avsvalnat, sätt på lock och förvara i kylskåpet. Burken är hållbar hela den kommande vintern.   • Vill du få mer inspiration kring hur du kan leva mer hållbart? Följ mig på Instagram, där heter jag Saraseviga. Vill du läsa mer om livet på vår gård så följ mig på Instagramkontot rden i Bergslagen. Där berättar jag om stort och smått gällande det hållbara livet på vår 1700-talsgård.

    Gilla och följ Saras Eviga på Facebook. Där delar jag länkar till alla nya blogginlägg jag skriver så du inte missar dem, men också annat som har med hälsa och en hållbar livsstil att göra. Välkommen! 


CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.