Jul-kombucha

Ni som hängt med mig ett tag vet att jag regelbundet gör och dricker den underbara drycken kombucha. Strax innan jul hade jag en omgång klar och testade då att krydda min kombucha med smaker som hör julen till. Det blev fantastiskt gott så receptet måste naturligtvis delas med alla er läsare! Jag kryddade med hel kryddnejlika, hel kardemumma och färsk ingefära och det blev väldigt lyckat. Smaken påminner lite om glögg, fast i en kall dryck istället. Jul-kombucha kommer definitivt att bli en återkommande favorit kommande jular.

Att varje dag äta något fermenterat är en god investering för att behålla en god tarmflora och det är förutom att det är enormt hälsosamt även väldigt, väldigt gott. Hemma hos oss äter vi allt från surkål, syrad rödkål, mjölksyrad gurka, syrade grönsaker, syrade morötter och drycker så som t ex kefir, vattenkefirkombucha och Jun kombucha. Kolla under fliken Recept här på hemsidan och klicka dig vidare till Fermenterat så hittar du alla mina personliga favoriter på fermenterad mat och dryck.


RECEPT JUL-KOMBUCHA

Du behöver:

- En stor glasburk som rymmer drygt 2 liter.
- En kökshandduk att täcka över din burk med.
- En gummisnodd att fästa kökshandduken med.
- Glasflaskor med snäpplock att hälla upp den färdiga kombuchan i.
- En sil (ej nödvändigt men behövs om du vill sila bort kryddorna när kombuchan är klar).

Förutom redskapen behöver du följande:

- 1 scoby (det bästa är om du kan ärva någon av nån du känner, men de finns också att köpa).
- 2-4 dl startkultur (d.v.s färdig kombucha)
- 2,2 liter vatten.
- 1 dl ekologiskt rårörssocker.
- Fyra tepåsar 100% svart ekologiskt te (t ex English breakfast funkar jättebra. Dock inte Earl Grey som inte är 100% svart utan även innehåller eterisk olja av bergamott).

Så här gör du:

- Koka vattnet och slå av värmen på plattan. Häll i sockret och rör så att det löses upp. Lägg i de fyra tepåsarna och låt dem dra i 15 minuter.

- Vänta tills teet har svalnat av till kroppstemperatur (under 40 grader). Det kan ta väldigt länge, oftast någon timme. Några tips att kyla av fortare är att ställa kastrullen i diskhon fylld med iskallt vatten, eller vintertid ställa ut på balkongen / uterum eller liknande. Jag brukar kolla med en termometer för att säkerställa att det inte är varmare än 40 grader. När det avsvalnat så häller du över vätskan i den stora glasburken.

- Nu är det dags att lägga i scobyn och ca 2 dl startvätska (d.v.s färdig kombucha). Scobyn kan lägga sig lite hursomhelst i burken. Låt den vara, men om den sticker upp ovanför ytan kan du försiktigt försöka peta ned den. Annars så är grundregeln att sedan scobyn väl är i bör du inte peta eller röra glasburken utan låta den få stå stilla, gärna mörkt i ett skafferi eller liknande.

- Täck med en kökshandduk över öppningen och fäst med en gummisnodd. Kombuchan behöver syre men tygduken skyddar mot insekter, t ex bananflugor och liknande som annars lätt kan flyga in.

- Låt glasburken stå i rumstemperatur, gärna mörkt, i 14 dagar. Märk glasburken med en lapp med startdatum och datum när det är dags att skörda.

- Efter 14 dagar är kombuchan klar att skörda. Det gör du genom att plocka ur modern (scobyn) antingen med rena händer eller en träslev. Lägg scobyn i en skål. Glöm inte att även spara lite kombucha för scobyn att ligga i och som behövs sen för att göra nästa sats (2 - 4 dl). Ju mer startvätska desto säkrare är det att du lyckas.

Nu är det dags för den andra fermenteringen då smakerna av jul ska tillsättas.

RECEPT "ANDRA FERMENTERING" AV KOMBUCHA MED SMAK AV JULEN

- 2 teskedar hel ekologisk kryddnejlika (mald går också bra)
- 2 teskedar hel ekologisk kardemumma (mald går också bra).
- ca 4 cm ekologisk ingefära, skuren i lagom stora bitar som går ned i flaskorna utan att fastna.

Den andra fermenteringen gör förutom att det ger en speciell smak på kombuchan att det bildas lite kolsyra till drycken.

- Mortla kryddnejlika och kardemumman. Jag valde att sedan plocka bort skalen från kardemumman men även dessa kan du lägga i sen om du vill.

- Skala och skär ingefäran i långa stavar som inte är för stora för att gå ned i flaskornas öppning.

- Dela upp kryddblandningen samt ingefäran på hälften och sätt i varsin flaska som rymmer 1 liter vardera och häll på kombucha i båda flaskorna.

- Ställ i rumstemperatur men gärna mörkt (t ex i ett skafferi).

- Märk flaskorna med en lapp som anger dagens datum samt tid. Låt sedan flaskorna stå i ungefär två dygn (max tre dygn). Pys dem minst en gång varje dygn för att trycket inte ska bli för stort i flaskorna.

- Efter två till tre dygn är de klara och ska flyttas över till kylskåpet.

Servera sedan din kombucha väl kyld. Kombuchan håller många, många veckor i kylen. Ska du inte dricka på länge så pys gärna emellanåt även i kylen.





___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.


Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

  1. Smarrigt jag har smaksatt med lingon, stjäranis och saffran riktigt gott inte tillsammans utan var och en försig:) Önskar dig ett riktigt bra år
    Kram Milla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, vilka spännande smaksättningar! Det blev så lyckat att smaksätta med kryddor att jag ska testa fler nu. Imorgon är en ny sats kombucha klar. Rekommenderar du nåt som du tyckt blivit extra bra? Kram och trevlig helg 💜. /Sara

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.