Syrade grönsaker med gurkmeja

Här kommer ett recept på riktig superfood som förutom att det är vansinnigt gott även stärker din tarmflora. Jag fortsätter att tjata om just det, att det är i tarmen som grunden ligger för en god hälsa. Att syra grönsaker, eller fermentera som det också kallas, gör att det bildas mjölksyra (det har inget med mjölk att göra trots namnet). Mjölksyra hjälper till att skapa en god miljö i din tarm där de goda bakterierna kan växa och föröka sig, och där de onda bakterierna inte trivs. Att syra / fermentera var förr ett sätt att förlänga hållbarheten på maten innan man hade kylskåp och människan kom på att tillverka syntetiskt konserveringsmedel (som har motsatt effekt på vår hälsa, d.v.s något du bör undvika så mycket du kan). Vad dessa mjölksyrebakterier gör är att de skapar ett surt pH i tarmen vilket gör att de onda bakterierna inte trivs där. Det som är så himla bra med denna typ av kost är att den har förmågan att ta sig hela vägen ned till våran tjocktarm, något som mycket av annan mat vi äter inte klarar av utan istället bryts ned redan i tunntarmen och därmed inte kan fungera som mat för de goda bakterierna i tjocktarmen.


Att äta denna typ av mat innebär förutom att grönsakerna håller sig fräscha flera månader i kylskåpet att de dessutom fungerar som s.k probiotika i vår mage och tarm. D.v.s den innehåller de goda bakterier som är avgörande för att få en god tarmflora. Statusen på din tarm är själva grunden för en god hälsa så genom att äta probiotisk kost / fermenterad mat och dryck så hjälper du din tarm att må som allra bäst. För att göda dina goda bakterier så är det viktigt att äta en kost bestående av mycket grönsaker som innehåller fibrer (s.k prebiotika) som blir till mat till de goda bakterierna. Det som istället motverkar en god tarmflora är t ex socker och stress, vilket istället gör det gynnsamt för de onda bakterierna att ta över.

Under fliken recept i menyn här på min hemsida kan du klicka på "fermenterat" för att hitta alla de recept som jag tidigare delat på fermenterad mat och dryck.

Gurkmeja är den absolut starkaste antiinflammatoriska kryddan så att tillsätta det med de syrade grönsakerna gör detta recept extra hälsosamt.De syrade grönsakerna i detta recept kan du sedan äta som tillbehör till de allra flesta maträtter, precis som surkål, syrad rödkål eller min mjölksyrade gurka (klicka på respektive namn för att komma till recepten). Eller varför inte bara ta en matsked rakt upp och ned som det är. Jag ser till att varje dag ta mig en sked av något fermenterat jag har i kylen. Har jag inget eget fermenterat hemma så är en stor favorit Tistelvinds milda kimchi en stor favorit hos oss. Att ta en sked om dagen av fermenterade grönsaker är ett otroligt enkelt, billigt och effektivt sätt att behålla eller sträva mot en god tarmflora och därmed en riktigt bra investering i din egen hälsa.

Okej, nog pratat om alla fördelar med att äta syrade grönsaker. Här kommer receptet.


RECEPT SYRADE GRÖNSAKER MED GURKMEJA

1 ekologisk morot
2 ekologiska vitlöksklyftor
1 ekologisk rödlök
5 rädisor (jag hittade inte ekologiska, men dessa är förstås bäst om du hittar det)
1/2 ekologisk broccoli
1/2 ekologisk blomkål
1 msk oraffineat havssalt (jag använder detta)
2 tsk ekologiska gula senapsfrön
1 msk ekologisk mald gurkmeja

Skölj alla grönsaker noggrant. Skala vitlök och rödlök och skär vitlöken i tunna skivor och rödlöken i klyftor eller bitar. Skär / dela övriga grönsaker i lagom stora bitar. Lägg alltsammans i en skål av glas eller porslin (ej metall). Blanda med saltet och låt stå och dra i två timmar. Det är viktigt att saltet är fritt från tillsatt jod (som är syntetiskt), då detta jod har bakteriedödande egenskaper och här vill vi ju att de goda bakterierna ska kunna växa och föröka sig. Jag använder oraffinerat havssalt (detta) och det funkar utmärkt. Detta salt räknas som ett av världens bästa salter och det är det enda salt vi använder hemma hos oss. Här kan du läsa mer om Celtic Sea Salt.

Tänk på att undvika att använda redskap (bunke, slev mm) i metall, utan håll dig istället till redskap i materialen glas, porslin och trä.

Koka 1/2 liter vatten och tillsätt 1/2 msk salt och låt detta svalna till rumstemperatur.

Efter två timmar smaksätter du med kryddorna (senapsfrö och gurkmeja) och blandar runt. Pressa sedan ned blandningen i en glasburk med snäpplock och gummiring. Använd en träslev eller pressa med handen. Försök att pressa ut alla hålrum. Häll sedan på saltvattnet så att det täcker grönsakerna. Se till att innehållet blir täckt av vätska. Det behöver vara minst 2 cm med luft upp till kanten för att förhindra att det svämmar över när grönsakerna börjar fermentera. Har du vitkål hemma så ta gärna ett blad från vitkålen och lägg som ett lock högst upp (tvätta bladet noga först).

Det är bra om grönsakerna ligger med en tyngd högst upp. Jag använder Ikeas glas-ljuskoppar och staplar eventuellt två - tre sådana på varandra så de pressas ned mot innehållet när locket stängs (se bild längre ned).

Stäng burken med snäpplocket och gummiringen på och ställ på en bricka (det är bra ifall det skulle svämma över). Förvara mörkt i rumstemperatur. För att få mörkt funkar det bra att ställa över en uppochnedvänd papperspåse över burken. Jag brukar dock ställa mina burkar mörkt i vårt skafferi.

Kolla till dina burkar då och då så att grönsakerna fortfarande är täckta av vätska. Om de inte är det så behöver du fylla på med saltvatten (1 msk salt/liter) om vätskenivån sjunkit. Gör då så här: Koka upp en halv liter vatten och blandade i 1/2 msk jodfritt salt så att det löstes upp i det varma vattnet. När detta svalnat och har rumstemperatur kan du använda detta vatten att hälla på vid behov så att surkålen hela tiden står i vätska. Det går bra att låta saltvattnet stå framme i rumstemperatur med locket på i några dagar och använda detta om du behöver fylla på fler gånger (brukar dock inte behövas). Observera att det är viktigt att vattnet svalnat helt innan man tillsätter detta över surkålen. Värme kan annars döda bakterierna.

Öppna inte burken annat än om du behöver fylla på med vätska. Jag brukar sällan behöva fylla på med vatten.

Redan efter ett par dagar har grönsakerna blivit lätt syrade och är fulla med nyttiga bakterier. Låt stå i rumstemperatur i 2 veckor. Ställ sedan in burken i kylskåpet och låt stå oöppnad ytterligare minst 2 veckor till. Smaken blir bara bättre och bättre ju längre burken får stå oöppnad, men minst 2 veckor brukar vara en bra riktlinje. Burkens innehåll håller sig fräscht i flera månader i kylskåpet sen.

Här har alla grönsaker fått stå med tillsammans med salt i två timmar och kryddorna gurkmeja och senapsfrö strös på innan det är dags att pressa ned allt i glasburken. 

Grönsakerna har pressats ned i glasburken, saltvatten har hällts på så det täcker och jag har staplat ljuskoppar högst upp som bildar ett tryck när burken stängs för att minimera att syre kommer ned till grönsakerna och riskerar att dåliga bakterier kan börja växa till. 

Jag lät just dessa grönsaker först fermenteras i 2 veckor i rumstemperatur och sedan ytterligare drygt en månad i kylskåp. Två veckor i kylskåpet räcker dock för att de ska vara klara att äta (men smakerna utvecklas ännu mer om du väntar lite längre). Ät dina syrade grönsaker bara som de är - en sked om dagen för din hälsa - eller som tillbehör till de flesta maträtter. ___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

 1. Låter jätte gott ska testa det på sikt:)
  Ha det gott
  Kram Milla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaaa, gör det! Förutom att det är så gott så håller sig grönsakerna i flera månader i kylskåpet. Jag tar en sked av nåt fermenterat varje dag för att stärka min tarmflora. Smaken bryter dessutom av så fint mot nästan all mat, så det passar som tillbehör till nästan all mat. Du får berätta sen om du testar och om du gillade dessa syrade grönsaker. Kramar /Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.