Göra egen Jun Kombucha

Visste du att det går att trolla med mat så att den innehåller mer näring än den gör när du köper hem den från butik? Det finns två saker som du kan göra för att öka näringen i en råvara. Ett sätt är genom att grodda (här har jag skrivit om du enkelt steg för steg kan göra detta), och det andra är att fermentera och det är denna metod jag fastnat så otroligt för. Att fermentera mat var det sätt som man förr använde sig av för att förlänga en råvaras hållbarhet innan de syntetiska konserveringsmedlen började användas.

I processen när man fermenterar så bildas mjölksyrebakterier som inte bara gör att råvaran håller mycket längre utan den får även ett ökat näringsinnehåll samt tillökning av s.k goda bakterier. Dessa goda bakterier brukar kallas för probiotika och deras viktiga funktion är att förse vår tarmflora med goda bakterier så att de onda bakterierna inte tar överhanden i vår tarm. Jag har tjatat om detta många gånger, men det är i tarmen som grunden ligger för en god hälsa. Med en god tarmflora så har du de bästa förutsättningarna för att hålla dig frisk och kroppen att kunna fungera så optimalt den bara kan. Självklart finns det andra viktiga pusselbitar för detta, så som att få in tillräckligt med rörelse i din vardag, att du får tillräckligt med sömn samt inte stressar för mycket.

Jag har delat en rad olika recept med fermentering tidigare här på bloggen. Kolla in menyn högst upp här på hemsidan och klicka på "Recept". Där finns en underkategori som heter "Fermenterat" där du hittar alla de recept som jag älskar och gör regelbundet hemma hos oss. Några exempel på fermenterad mat och dryck som jag gör regelbundet är t ex kefir, kombucha, surkål och andra syrade grönsaker m.m.

Jun Kombucha smaksatt med hallon och mynta.

Jun Kombucha - här smaksatt och redo för en  så kallad andra fermentering. Den ena flaskan är smaksatt med hallon och mynta och den andra med mango. Om två till tre dagar är dessa flaskor redo att börja avnjutas.

Jun Kombucha är en släkting till vanlig kombucha, men där jästsvampen (scobyn) som bildar de goda bakterierna matas med grönt te och honung, istället för med svart te och socker som vanlig kombucha görs på.

Det är superenkelt att göra sin egen Jun Kombucha. Både vanlig kombucha och Jun Kombucha är utmärkta alternativ att ge barnen istället för saft eller läsk. Då får barnen en dryck som stärker deras hälsa istället för att den bryts ned som den gör av att dricka saft och läsk som innehåller en hel rad tillsatser och massvis med tillsatt socker.

Att göra Jun Kombucha tar 14 dagar. Arbetsinsatsen är minimal och det mesta av tiden handlar om att vänta ut att drycken ska bli klar. Junsvampen (scobyn) gör jobbet så efter att du blandat det som ska vara i så behöver du endast vänta tills din Jun Kombucha är klar. Jag hade lyckan att få en junsvamp av Paleodrottningen. Hennes blogg kan jag för övrigt varmt rekommendera, där hon delar med sig av recept på AIP, autoimmun paleokost. Är du nyfiken att testa Jun Kombucha så kolla i gruppen "Kefir Kombucha Yoghurt Sverige" och ställ en fråga om det finns någon i din närhet som har en junsvamp att dela med sig av.  

Nu till receptet. Så här gör jag min Jun Kombucha: 


RECEPT JUN KOMBUCHA

Redskap du behöver:

- En stor glasburk som rymmer minst 2 liter.
- En kökshandduk eller annan tygduk att täcka över glasburken.
- En gummisnodd att fästa handduken / tygduken med.
- Glasflaskor med snäpplock att hälla upp den färdiga kombuchan i. Jag använder 2 stycken i storleken 1 liter (finns att köpa för 17 kronor på Ikea).
- En handmixer (om du vill mixa frukt / bär i en andra fermentering)
- En sil (om du vill mixa frukt / bär i en andra fermentering)
- En tratt.

Förutom redskapen behöver du följande:

- 1 junsvamp (det bästa är om du kan ärva någon av nån du känner, men de finns också att köpa).
- 2 - 4 dl startkultur (d.v.s färdig Jun Kombucha).
- 2 liter vatten.
- 2 påsar / 1 msk helt vanligt ekologiskt grönt te (ingen smaksättning utan 100% grönt te).
- 0,6 dl ekologisk honung.

Så här gör du:

- Koka upp vattnet och slå av värmen på plattan när det börjat koka. Lägg i 2 påsar grönt te och låt dra i minst 15 minuter under lock. Ta upp teet och lägg i en stektermometer i vätksan och lägg på locket. När vätskan sjunkit till en temperatur mellan 35 - 37 grader så tillsätter du 0,6 dl honung. Rör om tills honungen lösts upp helt. Lägger du i honungen för tidigt när vätskan är varmare så förstörs mycket av honungens hälsobringande egenskaper.

- Vänta sedan tills vätskan har svalnat av till 25 grader. Vill du snabba på denna process så gör ett kallt vattenbad i diskhon och ställer ned kastrullen så svalnar vätskan fort, alternativt att vintertid ställa ut kastrullen på balkongen eller i ett uterum. Annars tar det några timmar innan det svalnat av till 25 grader. Jag använder alltid lock under avsvalningstiden då jag inte vill att vätskan ska avdunsta. Jag brukar kolla med en termometer för att säkerställa att temperaturen är rätt. Är vätskan för varm när du sedan ska tillsätta junsvampen så kan den dö. När vätskan har rätt temperatur häller du över vätskan i den stora glasburken.

- Nu är det dags att lägga i junsvampen och hälla i startvätskan (d.v.s den sparade färdiga Jun Kombuchan). Svampen kan lägga sig lite hursomhelst i burken (sjunka till botten, lägga sig i mitten eller flyta upp till ytan). Låt den vara så som den själv väljer att placera sig, men om den sticker upp ovanför ytan kan du försiktigt försöka peta ned den. Annars så är grundregeln att när junsvampen väl är i glasburken så bör du inte peta eller röra glasburken utan låta den få stå stilla.

- Täck glasburken med en kökshandduk eller annan tygduk över öppningen och fäst med en gummisnodd. Kombuchan behöver syre men tygduken skyddar mot insekter, t ex bananflugor och liknande som annars lätt vill flyga in och smaka på vätskan.

- Låt glasburken stå i rumstemperatur, gärna i närheten av ett element eller ovanpå kyl eller frys där det är varmt i ca 14 dagar. I ett skafferi funkar också. Den bör inte stå i direkt solljus. Jag brukar märka glasburken med en lapp med startdatum och datum när det är dags att skörda. Efter ca 14 dagar är Jun Kombuchan klar att skörda. Det gör du genom att plocka ur modern (junsvampen) antingen med rena händer eller en träslev. Lägg sen junsvampen i en skål och häll över ca 2 dl av vätskan. Vanligtvis har det även bildats en ny junsvamp så att du nu har två stycken. Den ena kan du ge bort eller äta upp. Jag brukar mixa den i en smoothie för ett extra kraftfullt probiotikatillskott som vi sedan dricker upp.

Jun Kombucha är godast att dricka väl kyld. Häll upp den på flaska och förvara i kylskåpet, eller ännu hellre: smaksätt med frukt, bär och kryddor i en s.k andra fermentering (se nedan).

Om du inte vill göra en ny sats med kombucha direkt så förvarar du junsvampen i 2 - 4 dl Jun Kombucha i kylskåpet tills du vill göra en ny omgång.


RECEPT "ANDRA FERMENTERING" AV JUN KOMBUCHA

Det är jättegott att smaksätta sin kombucha och även få den lite lätt kolsyrad.

Så här gör du då:

- Ta ca 2 dl ekologiska bär (frysta går lika bra) eller motsvarande mängd frukt och gärna en liten bit ingefära. Även olika kryddor och örter fungerar jättebra. bara fantasin sätter gränser för vad du väljer att smaksätta med. Antingen mixar du frukt och bär med en stavmixer tillsammans med lite av den färdiga Jun Kombuchan, eller så lägger du i hela bitar av bär och frukt i en flaska. Tänk i så fall på att de behöver vara mindre storlek än flaskans öppning för att sen lätt få ut dem ur flaskan när du druckit upp din Jun Kombucha. Om du väljer att mixa bären / frukten så sila sedan i en finmaskig sil. Jag brukar använda det som blir kvar i silen till att göra isglassar av genom att hälla upp i glassformar och sticka i en glasspinne innan jag ställer i frysen. Men det som är kvar i silen går även superbra att äta som "sylt" i din yoghurt eller bara som det är.

- Häll upp bär-vätskan i två flaskor med snäpplock med hjälp av en tratt, eller tryck i hela bär med hjälp av händerna. Tillsätt om du vill en nypa socker, ca 1-2 teskedar. Det ger lite extra mat till fermenteringsprocessen och en något sötare smak på den färdiga drycken.

- Häll på resten av den färdiga Jun Kombuchan i glasflaskorna tills de blir nästan fulla. Ställ flaskorna i rumstemperatur i ytterligare 2 - 3 dygn. Kom ihåg att pysa flaskorna en gång per dygn. Annars finns risk att trycket blir för högt och det sprutar när du sedan öppnar flaskorna, eller ännu värre - flaskorna exploderar om trycket blir för högt. Efter 2 - 3 dygn är de klara. Du märker när du pyser dem när de är klara för att ställas i kylskåpet, på sommaren går det fortare och vintertid tar det lite längre. Även val av bär gör att processen tills kolsyra bildas går olika fort. Förvara i kyl när de är klara. Kylan stannar av fermenteringsprocessen så inte mer kolsyra bildas.

Servera din smaksatta Jun Kombucha väl kyld. Nu har du en svalkande god dryck att njuta av i sommarvärmen.

Jag testade att smaksätta min allra första Jun som jag gjorde i våras med svarta vinbär. Det blev riktigt, riktigt gott! Kan varmt rekommenderas.


En stor glasburk som rymmer minst 2 liter, en tygduk och gummisnodd är all utrustning du behöver för att göra Jun Kombucha.

Jag sätter alltid en lapp på flaskan med tidpunkt då jag påbörjar den andra fermenteringen så jag inte ska glömma bort när den är klar. Efter två till tre dygn är den klar och redo att ställas i kylskåpet. Här inspekterar vår lilla valp Tibbi en flaska Jun Kombucha.

Förvara vätskan i rumstemperatur, gärna nära ett element eller på kyl och frys där det är lite varmt i 14 dagar. Sedan är din Jun Kombucha klar. 

Jun Kombucha smaksatt med mango. En svalkande, näringsfull och energigivande dryck som passar utmärkt nu i sommar









___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

  1. Hoppas du är medveten om att de flesta näringsämnen i honungen samt de goda bakterierna försvinner om du värmer upp den över 40 grader. Som biodlare får vi inte hätta upp honungen utan att ange detta vid försäljning pga detta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Ja, jag vet att honung är känslig för värme. Vet du vid vilken temperatur som näringsämnen ändå håller sig intakta och inte försvinner? Jag ändrar gärna i receptet och förtydligar detta. Väskan behöver dock vara så pass varm att honungen blandas med vätskan.

      Vänliga hälsningar /Sara

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.