En succé hos barnfamiljen: Kycklingköttbullar

Kycklingfärs är både billigt och ett utmärkt kött att göra köttbullar av. De blir så saftiga och får en enormt god smak. Jag har haft lite svårt att hitta ekologisk kycklingfärs den senaste tiden så jag har fått nöja mig med svensk kycklingfärs från Kronfågel som visserligen är garanterat fri från antibiotika som annars är vanligt i utländskt kött, men ändå inte riktigt tillräckligt bra eftersom den inte är ekologisk. Både Kronfågel och Coop Änglamark säljer ekologisk hel kyckling så jag hoppas att båda dessa leverantörer väldigt snart utökar sitt sortiment så att det även innefattar ekologisk kycklingfärs. Jag har mailat dem båda och hoppas få positivt besked om detta!

Kyckling är förutom att det är ett hälsosamt och riktigt gott kött även ett klimatsmart alternativ då växthusgaserna endast är en tiondel jämfört med vad uppfödning av nötkött resulterar i. Men jag önskar förstås att det även är ekologiskt innan jag känner mig helt nöjd med att äta detta.

Kycklingköttbullar med hemlagat potatismos och egna rårörda lingon. Tillsammans med  något fermenterat, t ex syrade grönsaker, mjölksyrad gurkasurkål, kimchi eller syrad rödkål blir detta en riktigt god och hälsosam måltid. 

RECEPT KYCKLINGKÖTTBULLAR


500 gram kycklingfärs (gärna ekologisk)
1 tesked oraffinerat havssalt (jag använder detta från Celtic Sea Salt)
1/2 tesked ekologiskt örtsalt (jag använder detta från Kung Markatta)
1/2 matsked ekologiskt paprikapulver
3 ekologiska vitlöksklyftor, pressade
Ekologiskt ghee eller ekologisk kallpressad kokosolja till stekning (jag använder detta ghee eller denna kokosolja, båda från Kung Markatta)

Tag ut färsen en stund innan. Blanda alla ingredienser med rena händer och forma sedan lagom stora köttbullar med fuktiga händer. Genom att skölja händerna i kallt vatten emellanåt så är det mycket lättare att få till släta och fina köttbullar.

Stek i antingen ekologiskt ghee eller kallpressad eko kokosolja, först på lite högre temperatur så att köttbullarna får en gyllenbrun färg. Sänk sedan temperaturen och stek med lock ytterligare ca 10 minuter. Rör om ibland.

Servera kycklingköttbullarna med hemmagjort potatismos, lite syrade grönsaker och rårörda lingon.


RECEPT RÅRÖRDA LINGON

Blanda ca 2 deciliter ekologiska eller självplockade lingon (tinade) med en matsked honung. Om du vill så blanda även i en matsked ekologiska chiafrön och låt svälla i en halvtimme innan lingonen serveras.


RECEPT EGET POTATISMOS

Koka ekologisk potatis, ungefär två till tre potatisar per portion i saltat vatten i ungefär 20 minuter tills de är mjuka. Häll av nästan allt vatten, men spara någon deciliter. Lägg i en stor klick med smör och mosa med en potatispress med skal och allt. Den mesta näringen sitter nämligen i skalet så det vill vi inte gå miste om. 

Tänk på att potatis är en av de mest besprutade grödorna i Sverige så välj ALLTID ekologiskt när du köper potatis. 

För recept på diverse syrade grönsaker så klicka på länkarna på namnen till bildtexten till den översta bilden i detta inlägg så kommer du till inläggen som beskriver recepten på detta. Om du istället väljer att köpa färdiga så tänk på att de inte ska vara pastöriserade för då finns inga av de goda bakterierna kvar i grönsakerna. Burken måste stå i kyldisken om den är opastöriserad och därmed ofta ett kvitto på att produkten innehåller de hälsosamma mölksyrebakterierna. Några märken som säljer äkta syrade grönsaker som är lika bra som att göra egna är t ex Tistelvind (som jag hittat hos Ica t ex) och Surtantens Syrade. Det är bland annat med personlig hjälp med tips och inspiration från Jenny Neikell som driver det sistnämnda företaget som jag inspirerats till många av mina recept på syrade grönsaker. Hon har gett ut en bok som heter Fermentera - Mat med jäst, mögel och bakterier som jag verkligen varmt kan rekommendera om du vill lära dig mer om hur du syrar själv.


Nu önskar jag er alla en riktigt fin onsdag så ses vi snart igen!


___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.