Falafel-biffar

Här kommer ett middagstips inför helgen. Detta är en omgjord version av den vegetariska arabiska rätten falafel som oftast brukar göras som bollar, men jag gör dem istället som biffar. Detta är så vansinnigt gott. De ser inte mycket ut för världen och det är svårt att steka dem så de blir snygga, men låt dig inte luras av utseendet. Smaken är gudomlig och gillas av både stora och små hemma hos oss. Trixet här är att steka dem tillräckligt länge. Jag steker på hög värme från början för att få en fin stekyta och sänker sedan temperaturen och sätter ett lock på stekpannan så att de blir genomstekta rakt igenom.



RECEPT SARAS FALAFEL-BIFFAR

5 dl kokta ekologiska kikärtor (motsvarar 2 förpackningar färdigkokta)
1 stor gul ekologisk lök
2 ekologiska vitlöksklyftor
1 1/2 tesked ekologisk malen spiskummin
1 hel kruka ekologisk persilja
3-4 matskedar ekologiskt rårismjöl, eller annat bindemedel som t ex bovetemjöl eller Maizena
1 matsked ekologisk kallpressad olivolja
1 tesked oraffinerat havssalt
1 dl ekologiska sesamfrön till paneringen
Ghee eller kallpressad kokosolja att steka i


Mixa alla ingredienser med en handmixer i en stor bunke till en jämn smet. Tillsätt eventuellt mer rismjöl om smeten är väldigt lös. Forma biffar med blöta händer (du bestämmer själv storlek, små biffar går lite snabbare att steka). Vänd båda sidorna av biffarna på en tallrik med sesamfrön. Lägg i en rejäl klick kallpressad kokosolja eller ghee i en varm stekpanna och stek biffarna några minuter på varje sida. Sänk sedan värmen och sätt på ett lock och låt steka tills de är genomstekta, ca ytterligare 10 minuter.

Gott att servera till är t ex guaqemole och / eller hummus (klicka på namnen så kommer du till mina recept på dessa) och en stor härlig sallad.

Nu önskar jag er alla en fantastisk helg i det vackra försommarvädret.



___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.