Antiinflammatorisk hitte-på-soppa

Jag är hemma och vabbar med sjuk 6-åring som verkar ha drabbats av influensan och idag är inne på sin 5:e dag med feber. Jag vill hjälpa henne att boosta hennes immunförsvar så mycket jag bara kan för att ge henne optimala förutsättningar att tillfriskna. Både benbuljong och gurkmeja är fantastiska på att ge kroppen riktigt bra chans att tillfriskna så dessa använde jag när jag gjorde en soppa till dottern igår. Denna soppa räknar jag in i kategorin "nyttig snabbmat", då den innehåller massvis med näring och lagas på mindre än en halvtimme. Att äta hälsosamt är inte likställt med att det måste ta lång tid att laga maten (även om långkok givetvis också är oerhört hälsosamt).


Benbuljong.


Att koka egen benbuljong är en riktigt fin investering i din hälsa då den är oerhört nyttig och räknas till s.k superfoods. Här har jag tidigare berättat om benbuljongens alla fördelar och där finns även receptet på hur jag går tillväga när jag kokar min egen. Buljongen använder jag sedan på flera olika sätt. Jag lämnar uppe i kylen den mängd som jag tror går åt de närmaste dagarna och resten fryser jag in i återbrukade glasburkar med ca 3 dl i varje, vilket är lagom mängd att sedan kunna använda i soppor m.m.

Benbuljong använder jag alltid numera när jag lagar en soppa, vilket jag gör minst en gång i veckan. Jag dricker den också bara rakt upp och ned som den är, värmd i en kopp precis som jag skulle druckit en kopp te. Våra barn gillar inte att dricka den som den är, så därför tillsätter jag den när jag kokar soppa samt i grytor och köttfärssås. Den inte bara "göms" lätt i dessa rätter utan ger dem också en extra god smak. Man kan förstås ersätta benbuljongen med vatten i en soppa och istället använda en buljongtärning, men då tappar man också alla de välgörande egenskaper till soppan som egen buljong tillför. Benbuljong är läkande för tarmen, något som är oerhört positivt då så många idag har s.k läckande tarm (de flesta utan att de vet om det). Gelatin och kollagen läker tarmen och är dessutom starkt antiinflammatoriskt.

Gurkmeja.


Gurkmeja är en av de allra mest antiinflammatoriska kryddor som finns och jag använder denna krydda bland annat i den guldmjölk som jag dricker så gott som dagligen. Ibland är det svårt att veta i vilken mat som gurkmeja passar bra för att ge god smak, men jag har upptäckt att den till exempel passar perfekt i köttfärssås och köttfärspaj, samt i rätter där jag steker lök. Jag tillsätter då gurkmejan tillsammans med den hackade löken och steker på ganska svag värme så att löken börjar svettas men utan att ta färg. Här hittar du receptet på min guldmjölk och här berättar jag mer om gurkmejans alla positiva fördelar för hälsan.

Igår blev det en som sagt en antiinflammatorisk hitte-på-soppa och receptet blev otroligt gott att jag bara måste dela det med er läsare så fler kan testa på det.


RECEPT SARAS ANTIINFLAMMATORISKA HITTE-PÅ-SOPPA                    4 personer

1 stor ekologisk gul lök, fint hackad
2 teskedar ekologisk gurkmeja
1-2 paket ekologiska krossade tomater
2 stora ekologiska vitlöksklyftor, pressade
ca 3 dl egen benbuljong (alternativt motsvarande mängd vatten och en tärning kycklingbuljong)
1/2 paket ekologiska svarta bönor (andra bönor går lika bra, t ex vita bönor, cannelini eller kikärtor)

Så här gör du:

- Hacka den gula löken fint. Stek i rikligt med ekologiskt smör eller ghee på ganska svag värme så löken börjar svettas men inte får färg. Tillsätt gurkmeja och låt den steka med tillsammans med löken i några minuter.

- Sänk värmen och tillsätt sedan krossade tomater och pressa i vitlöksklyftorna. Häll på buljongen och koka upp så den sjuder svagt. Om du använder egen benbuljong behövs inget salt tillsättas, annars kan du behöva 1/2 tsk oraffinerat havssalt om du använder en buljongtärning.

- Tillsätt sist de sköljda bönorna och låt allt värmas upp. Mixa sedan soppan med en stavmixer tills den är nästan helt slät.

Servera soppan med t ex glutenfritt fröknäcke eller en bit surdegsbröd, eller ät den bara som den är.

Bon Appétit!


___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.