Fröknäcke - ett naturligt glutenfritt snacks

Vad roligt att jag fått så mycket feedback på mitt inlägg om mitt beslut att inte flyga under 2018 (här kan du läsa det). Jag hade förväntat mig en del motreaktioner då det fortfarande ses som kontroversiellt att inte flyga eftersom det är en stark norm i vårt samhälle att flyga - att resa och flyga är synonymt med lycka - men reaktionerna har varit övervägande positiva. Sedan jag publicerade inlägget har debattartiklar i ämnet fullkomligt exploderat i olika media. Läs t ex denna debattartikel av Sofia Mirjamsdotter: Fler måste våga vara obekväma tråkmånsar om vi ska rädda klimatet, samt lyssna på detta 10 minuter långa klipp från Sveriges radio: Klimatångest ersatte semesterskrytet. Nu börjar det ÄNTLIGEN hända saker på denna front och Sofia Ulver, docent och forskare i konsumtionskultur jämför i radioklippet att det gick snabbt från en cool markör till en skamlig markör att röka och hon tror att detsamma kommer att hända med att flyga.

Veckan börjar gå mot sitt slut och jag tänkte jag skulle avsluta den med att dela med mig av ett recept på fröknäcke som jag bakat många gånger och som är riktigt, riktigt gott. Mitt tips är att baka fröknäcket på lördagsmorgonen så har du gott knäcke över hela helgen. Det blir en fin start på helgen.


Jag hade nästan glömt bort detta goda knäcke. Det är ju så med recept. Ibland blir även favoriterna bortglömda, eller man har helt enkelt lessnat på dem om de äts för ofta. Men så blev jag påmind av en person som jag följer på Instagram för några veckor sedan som hade bakat fröknäcke och för det är jag väldigt tacksam, för detta knäcke sätter verkligen guldkant på både vardag och helg.

Knäcket är naturligt glutenfritt vilket är perfekt för alla er som inte vill eller kan äta gluten. Dessutom innehåller det BARA bra grejer, endast näringsrika och hälsosamma ingredienser. Ofta tycker jag att det alltid är någon eller några ingredienser som man inte är helt jättebra även när man lagar mat och bakar från grunden, men i detta recept är verkligen ALLT fenomenalt hälsosamt! Du kan alltså med gott samvete äta det utan att tumma på din hälsa. Tvärtom blir det en boost för hälsan. Det är så otroligt gott, och egentligen behövs varken smör eller pålägg eftersom det är fantastiskt gott att äta bara som det är.

Fröknäcke med grön ärthummus (här delar jag receptet på den). 


RECEPT FRÖKNÄCKE

2 dl ekologiska havregryn
1/2 dl ekologiska linfrön
1/2 dl ekologiska solrosfrön
1/2 dl ekologiska sesamfrön
2 msk ekologiskt psylliumfröskal (jag använder detta)
1/2 tsk oraffinerat havssalt (jag använder Celtic Sea Salt)
1/2 dl ekologisk kallpressad kokosolja
2 1/2 dl kokhett vatten

1. Sätt ugnen på 160 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt kokosolja och kokhett vatten och rör ihop till en geléliknande deg.

2. Kavla ut degen tunt mellan två bakplåtspapper på en plåt så det täcker hela plåten. Det är viktigt att hela plåten blir jämntjock och att det är så tunt som möjligt. Dra sen bort det översta papperet.

3. Grädda brödet mitt i ugnen i 60-70 minuter. Kolla om det är klart genom att det fått en lite gyllenbrun färg och genom att knacka försiktigt på fröknäcket för att försäkra dig att det blivit hårt. Låt knäcket svalna på plåten och strö på lite flingsalt. Bryt i lagom stora bitar.

Fröknäcket är som sagt supergott att äta precis som det är, men passar även som en vanlig knäckemacka som du kan bre smör eller t ex hummus på. Jag brukar återkommande göra två olika sorters hummus som båda passar jättebra till knäcket, hummus på kikärtor och grön ärthummus gjord på gröna ärtor. Här och här hittar du dessa recept. Detta fröknäcke är också gott att ha som tillbehör på julbordet.

Nu önskar jag er alla en fin helg. Vi ses igen nästa vecka!


___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.