Återbruk av glasburkar

Jag återbrukar ofta de glasburkar som vi får över efter mat som vi köpt, eftersom glas är ett mycket bra material som inte släpper några kemikalier till maten som förvaras i burkarna. Det man ska komma ihåg dock är att på insidan av locken till glasburkar så hittar man ofta det hormonstörande ämnet Bisfenol A (BPA). Det är i själva tätningsringen som ska göra locket tätt som man kan finna detta ämne. Men det finns två företag som valt att ta bort bisfenoler från sina lock till glasburkar och det är Kung Markatta och Urtekram (läs längst ned i detta inlägg deras svar när jag skrivit och frågat dem). Av den anledningen sparar jag endast locken från dessa två märken. Det är även sedan några år tillbaka (2012) förbjudet med Bisfenol A i locken till barnmatsburkar, så även dessa går utmärkt att spara och återanvända.

För att få bort klistret från glasburken, som ibland kan sitta som sten, har jag några bra knep. Så här gör jag: Jag lägger flaskan / burken i en skål med riktigt varmt vatten i några minuter. Sedan avlägsnar jag etiketten. Om det finns klister kvar på burken (vilket det ofta gör) så tar jag en liten bomullstrasa och häller på lite matolja. Jag har ett gammalt lakan som gått sönder som jag river små trasor av. Jag använder sedan ekologisk kallpressad rapsolja, men gissar att det går lika bra med vilken matolja som helst. Låt tygduken sitta runt burken några minuter. Ta sedan loss tygtrasan och gnugga med duken till klistret släpper. Du kan även ta lite olja på diskborsten och gnugga. Ibland får man gnugga på ordentligt, men ge inte upp, klistret släpper av fettet och värmen hjälper till att underlätta denna process. Diska sen rent med diskmedel. Även de mest svåravlägsnade etiketterna går att få bort på detta sätt. Tidigare har jag kämpat med att få bort klistret från glasburkar, och flera gånger har jag fått ge upp, men med denna metod så går det alltid att få bort.

Jag använder som sagt ett trasigt gammat lakan som jag river lagom stora bitar till att använda när jag städar eller som i detta fall, till att ta bort klistret efter etiketterna på glasförpackningar. Det går sedan utmärkt att skölja tygbiten i lite diskmedel och använda igen och igen.

Glasburkarna använder jag sedan till förvaring av mat. Här är några exempel på hur jag använder dem:

Det är så enkelt att göra sin egen hallonsylt. Det bästa är att den är gjord på rena råvaror och helt fri från alla former av tillsatser och dessutom fri från vitt socker. Här hittar du receptet.

Glasburkar funkar också jättebra att använda som festliga och lite annorlunda dricksglas till en god smoothie. Här har jag gjort mangolassi. Mixa ett paket fryst ekologisk mango (eller en färsk eko mango) med 1/2 liter naturell yoghurt och 1 dl vatten. Läskande och svalkande gott! Jag brukar byta ut yoghurten mot min egengjorda kefir.

Återbrukade glasburkar passar perfekt att använda som matlåda att ta med sig till jobbet. Här en grön smoothie toppad med lite frysta lingon. 

Att göra sin egen hummus är både gott och väldigt nyttigt. Ett mättande pålägg med mycket protein. Här hittar du receptet på det. Den förvaras med fördel i en återbrukad glasburk. 

Raw hallonsylt. Här finns det enkla och jättegoda receptet. 

Kefir görs bäst i en glasförpackning och då passar en större glasburk perfekt. Jag brukar använda de stora burkar som innehållit Kung Markattas kokosolja eller Kung Markattas granatäppeljuice när jag gör min kefir. Här ska dock inget lock användas utan man täcker istället öppningen med en tygbit som man fäster med ett gummiband. 

En glasburk från en stor förpackning Kung Markattas ekologiska kallpressade kokosolja passar perfekt till att förvara kefiren i. Här kan du läsa mer om hur du gör din egen kefir.

Barnen använde gamla glasburkar till att göra vackra ljuslyktor på skola och förskola innan jul. 

Jag använder en återbrukad vacker grön glasflaska från Kung Markattas äppelcidervinäger när jag gör min efterskölj efter att jag tvättat mitt hår. Då blandar jag 1/2 dl äppelcidervinäger med 5 dl kallt vatten och häller detta över håret för att ge håret rätt pH-balans som gör håret glansigt och mjukt. Läs mer om det här. Dessa gröna flaskor passar också utmärkt att använda för att vattna blommorna hemma. Ställ fram ett gäng flaskor, fyll dem med vatten och när det är dags att vattna blommorna hemma så använder du bara det vattnet som fått stå i flaskorna. 

Även ekologiska kryddor som jag köper på lösvikt (det blir mycket billigare än att köpa färdiga förpackningar) förvarar jag i glasburkar som jag tagit bort den ursprungliga etiketten på. De flesta av dessa har jag köpt på Ekobutiken i Stadsträdgården, Örebro. 

Att göra sin egen majonnäs är både enkelt och otroligt gott. Och framförallt så slipper du alla tillsatser som annars finns i den majonnäs du köper färdig på matvaruaffären. 


Det var ett axplock av hur jag återbrukar glasburkar.

Vårt skåp där vi förvarar återbrukade glasburkar och flaskor. Så här skriver Urtekram på mina frågor om alla deras lock till glasförpackningar är bisfenolfria, samt om deras konserver är bisfenolfria:


"Alla lock som används för glas är utan BPA. Men våra nuvarande konserver belagd med en epoxilack innehåller BPA. Det har vi arbetet med att få fasas ut så snart som möjligt. Epoxilack är att skydda maten från metall och metall från maten.
Vi arbetar för närvarande med att hitta en alternativ leverantör av burkar, som kan testas fri från BPA. Majoriteten av Urtekram konserverade produkter skördas och producerade en gång om året, så att vi inte har möjlighet att göra ändringen med verkan från och med idag. Men vi fokuserar mycket på att ha fått burkar utan BPA till nästa generation".


Urtekrams konserver är alltså inte fri från BPA. Men alla lock till glasburkar från Urtekram är fri från BPA. De svarade inte på min fråga om det gällde alla typer av bisfenoler, t ex Bisfenol S (BPS) eller Bisfenol F (BPF).

Så här skriver Kung Markatta när jag ställde samma frågor:

”För närvarande är det Bisfenol A man kontrollerar när man tittar på bisfenoler. De andra vet man inte så mycket om än, och alla finns inte ens registrerade i REACH (EU:s förordning för godkännande av kemikalier). Så Bisfenol A är det vi vet något om, i våra produkter.

I våra BPA-fria burkar och lock ersätts det med polyester, och jag kan inte hitta någonstans att det skulle ha någon bisfenol som tillverkningskälla. Så min tro är att det borde inte finnas BPS i våra burkar och lock, men jag kan ju inte säga det helt säkert.
Material som framställs från BPF får dessutom inte användas i kontakt med livsmedel.

Hittills har jag information om att konserverburkar, oliver, ghee, kokosolja vanlig och deodoriserad, sesamolja, linfröolja, olivolja, rapsolja, juicerna, Dijonsenap, tomatprodukterna, lakritspulver, alla nötsmör, tahini, jordnötssmör samt sylterna är bisfenolfria.”

Jag tolkar det som att alla Kung Markattas glasförpackningar har bisfenolfria lock, inklusive alla deras konservburkar.

Trevlig tisdag på er alla!!!___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

4 kommentarer:

 1. Tack för din research! Den känslan man får är att själva företaget (kung markata) inte riktigt har full koll på vad deras leverantör använder sig av vid tillverkning. De bara (precis som vi kunsumter) köper en produkt. Lite märkligt. Men det kanske är så det funkar?
  har en fråga om din Kefir. Hur fast är den? Har gjort yogurt i umgångar och det funkar fint men har svårt att få till det fasta "grekisk yogurt" konsistens...Och då har jag också använt lantmöjlk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej. Min erfarenhet är tvärtom att Kung Markatta ligger i framkant när det gäller företag som bryr sig och som tar hänsyn till miljö och människa genom att minimera gifter i deras förpackningar, och det faktum att all deras mat är ekologisk. De var de första (vet inte om fler än följt efter) som tog bort Bisfenol A ur deras konserburkar. De är nu tydligt märkta med att de inte innehåller bisfenoler.

   Kefir är mer som en dryck. Ungefär som filmjölk i konsistensen. Den är alltså rinnigare än yoghurt. Jag använder också lantmjölk. Vill du ha en riktigt tjock konsistens så kan du testa att göra cream cheese, genom att hälla den färdig-silade kefiren i ett kaffefilter och låta stå över natten i kylskåpet, det som blir kvar i filtret är likt philadelphiaost. Den som runnit ned i burken under kallas för vassle och är även det väldigt nyttigt att dricka. Lycka till. Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 2. Hej! och tack för alla dina intressanta inlägg.
  Jag är på jakt efter en matberedare. Men jag kan verkligen inte hitta en som inte är i plast. Jag undrar om du har lyckats med det?
  Vänliga Hälsningar Magdalena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Magdalena. Vad roligt att du gillade inlägget. Tyvärr så har jag inget bra tips att ge dig gällande matberedare. Jag har själv en gammal som jag ärvt av min mamma, som också är i plast. Eftersom jag använder min så oerhört sällan har jag inte tagit mig tiden att undersöka bättre alternativ. Men om du själv hittar något bra så får du jättegärna dela det vidare med mig så kan jag tipsa vidare här på bloggen om det. Ett tips om du har Facebook är att ställa frågan i gruppen "Plastbanta" och se om någon där hittat ett bra alternativ. Stort lycka till. Med vänliga hälsnigar /Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.