Gurkmeja och guldmjölk

Gurkmeja är egentligen en rot, nära besläktad med ingefära och används mycket i bland annat Indien, både i matlagning och som medicinalväxt. De hälsobringande egenskaperna av gurkmeja är otroligt många. Det är en kraftig antioxidant, tio gånger starkare än vitaminer. Antioxidanter skyddar kroppen mot så kallade fria radikaler som skadar celler i kroppen. Det är därför som det är så bra att äta mycket frukt och grönsaker, för de innehåller också antioxidanter som hjälper oss att hålla oss friska och förebygger sjukdom. Gurkmeja är alltså än mycket mer hälsosam än frukt och grönsaker. 

Här ser man hur gurkmejan ser ut i sin ursprungsform, väldigt lik ingefäran som den också är nära besläktad med. Lånad bild.

Gurkmeja kan också bidra till att stoppa inflammationer. Anledningen är ett färgämne som finns i gurkmeja som heter curcumin. Gurkmeja består till 5% av curcumin och det är det som ger gurkmejan sin gula färg (det är också det som ger curry sin gula färg, då curry egentligen är en blandning av olika kryddor, bland annat gurkmeja). Curcumin har visat sig vara starkt antiinflammatoriskt. Gemensamt för många av de vanligaste kroniska sjukdomarna är att de är just inflammatoriska, som hjärt- och kärlsjukdomar, alzheimer och sjukdomar i bukspottskörtel, lever och lungor. Gurkmeja kan hjälpa vid ledgångsreumatism som är en kronisk infektion. Även för att motverka stela leder, svullna leder eller morgonstelhet så är gurkmeja väldigt bra. Men för att gurkmejan ska ha positiv verkan på lederna behöver den kokas i minst 8-10 minuter. Andra åkommor som gurkmeja visat sig ha positiv inverkan på är bland annat diabetes, då blodsockernivån minskar vid intag av kryddan. Även det farliga kolesterolet minskar medan det goda kolesterolet ökar om man äter gurkmeja regelbundet.

I laboratorieförsök har det visat sig att gurkmeja kan hejda tillväxten av olika cancertumörer och till och med döda cancerceller. Bland befolkningsgrupper som äter stora mängder gurkmeja är antalet av vissa sorters cancer betydligt lägre (bröstcancer, prostatacancer, lungcancer och hudcancer). Eftersom bara fler och fler drabbas av denna hemska sjukdom så kan det vara en god livsinvestering att förebygga så gott man kan, och där kan gurkmeja vara ett förebyggande verktyg.

Curcumin är också bakteriedödande och blodstillande. Det används som en ingrediens i plåster i Indien.

Studier bland annat i Sverige har visat att gurkmeja har positiva effekter för att förebygga alzheimer. Något som förstärks av det faktum att alzheimer är väldigt ovanligt i Indien där gurkmeja är en del av deras dagliga kost.

Finns det några risker med att äta gurkmeja? På grund av att gurkmeja har en blodförtunnande effekt bör man konsultera en läkare om man äter blodförtunnande mediciner. Gurkmeja är även galldrivande så har man problem med gallan så bör man undvika att äta det. Även gravida avråds från att äta gurkmeja då den kan ha en sammandragande effekt på livmodern.

Här kommer ett recept på något med det passande namnet guldmjölk. Förutom gurkmeja innehåller denna dryck bland annat kokosolja som också är otroligt hälsosamt. I perioder dricker jag en kopp guldmjölk varje morgon. Det är värmande och gott och håller mig mätt väldigt länge. Borsta gärna tänderna efter att du druckit det då den starkt gul-orangea färgen annars kan missfärga tänderna.

För att nyttja gurkmejans positiva egenskaper för lederna behöver den kokas i 8-10 minuter.


RECEPT GURKMEJA-PASTA (att ha i guldmjölk)

- 1 dl ekologisk mald gurkmeja (finns att köpa bland annat här om du inte hittar det i din vanliga matbutik. Jag köper den i storpack om 1 kg hos Ekobutiken i Örebro).
- 2 dl vatten.
- 1 tsk mald ekologisk svartpeppar
- 2 tsk mald ekologisk kryddnejliga
- 1 tsk mald ekologisk kardemumma
- 2 tsk äkta ekologisk kanel
- 3 msk kallpressad ekologisk kokosolja (jag använder Kung Markattas)

Häll i gurkmeja och vattnet i en kastrull. Värm upp på svag värme så att det sjuder i 8-10 minuter. Rör om då och då så det inte bränns vid.  Ta av från plattan och tillsätt kryddor och kokosolja och blanda väl. Här kan man välja lite själv vilka kryddor man själv gillar och utesluta någon av de ovanstående om man inte vill ha med den. Häll upp i en glasburk och förvara i kylskåpet efter det har svalnat. Det håller i minst 2 - 3 veckor i kylskåp.


RECEPT GULDMJÖLK

- 1/2 dl kallt vatten i en stor kopp
- 2 dl ekologisk mjölk (havre-, soja- eller komjölk) Jag använder havremjölk
- 1 tsk gurkmeja-pasta

Häll upp det kalla vattnet i en stor kopp. Värm mjölken på spisen tills det blir varmt och precis börjar sjuda. Medan du väntar på att det blir varmt tag 1 tsk gurkmeja-pasta i koppen med det kalla vattnet. Häll sedan på den varma mjölken. Rör ordentligt med en tesked så att allt blandar sig. Endel föredrar att även ha i 1 tsk honung men jag tycker att det blir för sött.

När du dricker så rör om då och då med teskeden så att gurkmejan inte sjunker till botten.

Svartpeppar och kokosolja sägs öka upptaget av curcumin i vävnaderna.


RECEPT - MIN VARIANT AV GULDMJÖLK

Om man inte är van att äta kokosolja så kan man lätt bli lite illamående och vet man med sig att man inte äter kokosolja på daglig basis så minska ned mängden kokosolja alternativt ta bort det helt ur pastan och lägg istället en liten, liten tesked direkt i koppen när du dricker. Öka sen på mängden i takt med att din kropp vant sig. Jag har förenklat receptet då det är viktigt för mig att det går snabbt på morgonen och jag inte riktigt har tid att stå och värma och passa varm mjölk på spisen. Därför dricker jag den med vanligt kokhett vatten istället. Så här gör jag:

Koka upp vatten och häll upp i en stor kopp. Tillsätt en tesked gurkmeja-pasta. Häll på med mjölk så att det blir lagom drick-temperatur. Färdigt! Man kan också tillsätta en liten tesked ekologisk honung (bör inte bli varmare än 40 grader för att behålla alla sina goda egenskaper).

Här kan du läsa mer om min egen variant av guldmjölk. 

Tänk på att köpa ekologisk gurkmeja så du slipper rester av bekämpningsmedel. Den här har jag köpt på Ekobutiken i Stadsträdgården i Örebro. Oftast väljer jag dock en ännu större förpackning på 1 kg från märket Sonnentor som även den finns på Ekobutiken.

Den här kokosoljan från Kung Markatta använder jag i guldmjölken. Det är viktigt att kokosoljan är ekologisk och kallpressad. Första gången gjorde jag misstaget att köpa den i en hälsokostbutik, och upptäckte sedan att den fanns att köpa både på Ica, Coop och Willys för en mycket billigare peng. Nu kostar denna stora burk på 675 gram 95 kronor i matvaruhandeln. På hälsokost får man betala ca 130 kronor för samma burk. 

Här kokar jag gurkmeja-pastan som sedan räcker några veckor och som förvaras i kylskåpet. Den har en vacker guldgul färg. Koka i minst 8 minuter för att gurkmejans alla nyttiga egenskaper ska kunna tas tillgodo. 

Så här ser den färdiga gurkmejapastan ut.

En fantastisk start på dagen att börja med en kopp värmande guldmjölk. Här tillsammans med ett glas nypressad juice av morot och äpple i vår råsaftcentrifug.

Vissa påstår att guldmjölk är bäst att intas på morgonen, medan andra hävdar att den är bäst att dricka på kvällen och att gurkmejan hjälper dig att få en god natts sömn. Du får helt enkelt prova dig fram vad som passar bäst för dig.


___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

3 kommentarer:

 1. Jag har färsk gurkmeja rot .. måste jag köpa pulver för att göra Gurkmeja-pasta ?
  Hälsn / Christina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Christina. Ursäkta mitt extremt sena svar, jag har helt lyckats missa din kommentar. Jag har själv aldrig använt den färska gurkmejan, så jag är faktiskt osäker. Jag tror att det är bäst att använda den torkade kryddan, just i och med att du ska koka den och det kan vara svårt med måtten med den färska. Jag gissar att det går åt en hel del färsk i så fall för att få samma mängd. Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
  2. Hej, jag är Sheryln Coleman Jag är mest lyckligaste personen på jorden, efter 6 månader av sorg och sorg utan att med ett jag älskar, jag försökte alla mina möjligt bäst att se till att jag gör min älskare glad men det verkar aldrig fungera bra det var som jag gör allt förgäves men allt tack går till Dr Ogundu kom att ändra alla mina bekymmer och sorg till glädje. Jag visste den store mannen när jag läser några underbara vittnesbörd om Dr Ogundu hur han har hjälpt massor av människor på deras relationsproblem jag läste en tidning när jag såg stora vittnesmål, liksom min situation då jag beslutat att inte slösa tid eftersom jag har missade min älskare så mycket jag beslutade att kontakta honom och dela alla mina problem med honom som han berättade för mig att inte oroa sig för att han försäkra mig om att allt inom 48 timmar skulle redas ut jag trodde Dr Ogundu så mycket på grund av hur han har varit hjälpa många människor, min pojkvän som lämnade mig för gott plötsligt svarade min text och tillbaka mina samtal och bad mig förlåt honom var jag så glad är så tacksam mot Dr Ogundu för vad han har gjort för mig och jag lovar att vittna hans godhet hela mitt liv. Om du det går samma problem eller någon form av problem kontakt denna stora man på sin e-postadress: drogunduspellcaster@gmail.com
   1. Lär din älskare eller make tillbaka
   2. Pengar spell / lycka spell
   3. Om du inte kan tillfredsställa din partner
   4. Viktminskning spell
   5. Skaffa ett jobb stavnings
   6. Promotion trollformler
   7. Att få dina pengar tillbaka
   8. Freedom trollformler
   9. kärlek stava
   10. Hämnas stavnings
   11. Lottery spell

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.