Meditation med Kirtan Kriya

Idag tänkte jag berätta lite mer om meditationsformen som verkligen fångat mitt hjärta, Kirtan Kriya (KK). För en tid sedan bestämde jag mig för att göra en meditationsutmaning där jag skulle testa Kirtan Kriya en gång per dag i 30 dagar. HÄR kan du läsa om det. Faktum är att jag blev helt tagen av denna meditation och den passade mig så bra! Kanske var det bara rätt i tid, att jag var redo för detta just nu, eller så är detta en form av meditation som står helt i linje med vem jag är. Jag vet inte och det spelar egentligen ingen roll. Jag är helt betagen av meditationens påverkan på mig och jag längtar till varje kväll när jag får göra min KK. Därför tänkte jag idag dela med mig mer om vad Kirtan Kriya är samt hur det går till att meditera på detta sätt.

Min stund på kvällen då jag mediterar är verkligen ett andhål som jag kan längta till och något som jag inte vill missa.

Jag har valt att göra Kirtan Kriya på kvällen, men det är förstås helt valfritt. Jag mediterar på morgonen med hjälp av appen Headspace sedan i maj månad förra året och trivs så bra med det så jag ville inte ta bort den morgonrutinen. HÄR kan du läsa mer om det. Därför passade det bäst för mig att lägga KK på kvällen. Jag säger godnatt till vårt yngsta barn ungefär klockan 20.00, sedan mediterar jag, och efter det säger jag godnatt till vårt äldsta barn som ligger och läser sista halvtimmen innan hon ska sova. Själva meditationen tar 12 minuter, men med in- och ut-toning tar KK ca 16 minuter.

Att meditera har ger mig ett inre lugn som jag aldrig tidigare upplevt. Med ett stilla sinne är det så mycket lättare att tackla livets både motgångar och medgångar. Jag upplever att det är lättare att få distans i känslomässigt laddade situationer, att jag har lättare att se situationen lite ovanifrån istället för att ryckas med i känslomässigt vilket gör att det är lättare att agera klokt. Jag upplever att jag har lärt känna och förstå mig själv på ett djupare plan sedan jag började meditera regelbundet varje dag. Jag kan t ex klarare se varför jag reagerar som jag gör i vissa situationer. Det är en skön känsla tycker jag.

Min sömn är kanske det som påverkats allra mest av att jag dagligen mediterar. Jag hade kommit in i en lång period av dålig sömn på grund av olika anledningar för drygt ett år sedan. Min sömn var verkligen helt förskräckligt dålig. Jag vaknade ofta upp nattetid och det kunde ta timmar att somna om. Jag vaknade dessutom nästan utan undantag mellan 04.30 och 05.00 på morgonen och kunde många gånger inte somna om förrän det var dags att stiga upp. Med meditationens hjälp så är min sömn numera nästan så gott som återställd.

Förutom ett inre lugn och en bättre sömn så är nog det bästa med att meditera att jag på djupet lärt mig att älska den jag är. I meditationen kommer jag precis som jag är - just nu. Jag försöker inte ändra på mig själv, utan istället helt och fullt acceptera mig själv så som jag är precis just nu. Det gäller både de dagar då livet känns lätt och enkelt men också de dagar då jag känner mig allt annat än på topp. Att meditera har varit och är en skola i self compassion.

Vad är Kirtan Kriya?


Kirtan Kriya är en klassisk mantrameditation som grundar sig i kundaliniyogan. Den introducerades till västvärlden i slutet av 60-talet via Yogi Bhajan som var en indisk yogi. Kirtan Kriya stimulerar och balanserar hypofysen och tallkottkörteln, två viktiga körtlar i hjärnanMeditationen stimulerar och skapar också nya kopplingar mellan höger och vänster hjärnhalva. I yoga-traditionen används KK därför för att bryta dåliga vanor som bygger på mentalt eller fysiskt beroende. Den är därför bra att använda sig av om man vill släppa taget om t ex socker, kaffe, cigarretter eller en skadlig relation. Men man behöver inte ha ett beroende för att ta del av meditationsformens alla fördelar. Alla kan göra Kirtan Kriya!

Det är vetenskapligt bevisat i forskning utförd av Nobelpristagaren Elizabeth Blackburn att Kirtan Kriya förlänger våra telomerer. Telomerer är ändarna på våra celler. Man kan likna dem vid “tejpen” i slutet av skosnören, som hindrar snöret från att luckras upp och falla isär. Varje gång en cell delar sig så förkortas telomererna något. Det är det som händer ju äldre vi blir, vi åldras, och när telomererna till slut är så korta att de inte kan dela sig mer så dör människan. Telomererna fungerar som skydd för våra celler så att de inte skadas och försämras. Förkortade telomerer och reducerad telomerase-aktivitet (cellenzymet som ansvarar för att ta hand om telomerernas längd samt reparera skador) associeras med för tidigt åldrande och död, samt förutser ett flertal hälsorisker och sjukdomar.

Elizabeth Blackburn är biolog och fick Nobelpriset i medicin 2009 för upptäckten av hur kromosomerna skyddas av telomerer och enzymet telomerase i cellen. Blackburn har även forskat på meditationsformen Kirtan Kriya tillsammans med psykiatrikern Elissa Epel. De ville undersöka om det fanns saker i vår livsstil som kan förlänga våra telomerer. Stress är en av de faktorer som förkortar telomererna allra snabbast. Men vad kan vi göra för att förhindra att telomererna förkortas för snabbt? Finns det till och med saker vi kan förändra i vår livsstil för att förlänga dem? Blackburn och Epel undersökte olika metoder som används för stressreducering, så som tai chi, qigong, yoga m.m. Det visade sig att flera av dessa förlängde telomererna med mellan 10-30%. Men det som visade sig förlänga telomererna allra längst var alltså meditationsformen Kirtan Kriya. Att göra 12 minuters Kirtan Kriya under 7 veckor förlängde telomererna med hela 43%. 

Viktigt att poängtera är att man inte behöver vara spirituell eller andlig, eller "tro på" meditationen för att den ska fungera.

Med en skön ullfilt över axlarna och en meditationskudde som hjälper mig att sitta avslappnat i skräddarställning har jag allt jag behöver för att meditera hemma. Den tibetanska klangskålen (singing bowl) slår jag i när jag börjar min meditation vilket ger kroppen en signal att nu är det dags för meditation igen och det hjälper min kropp att snabbare komma ned i ett avslappnat tillstånd. 


Hur gör man Kirtan Kriya?


Jag själv lärde mig och rekommenderar även dig att lära sig meditationen via den video som ingår i Vitalistas onlinekurs Kirtan Kriya Meditation. Den kostar endast 79 kronor (Obs: Jag är inte sponsrad). Det finns också låtar på Spotify som sjunger meditationen som du kan sjunga med i (Jag tipsar om min favorit längst ned i detta inlägg), samt om du har en iPhone så kan du ladda ned appen "Kirtan Kriya Timer" för att hålla koll på tiden och meditera helt på egen hand. Men för mig har videon där Lotta och Victoria mediterar varit guld värd och jag använder mig av den varje kväll.

Man använder sig av ett mantra när man mediterar samt handrörelser, s.k mudras.

Mantrat i meditationen består av de 5 primala ljuden och representerar skapelse-cykeln

SA: det eviga, oändliga, kosmos, alltings början 
TA: liv, existens 
NA: död, förändring, transformation 
MA: återfödelse 

Mantrat uttalas eller sjungs på medvetandets tre språk: 

Normal röst: Det mänskliga språket (världen) 
Stark viskning: Kärlekens språk (längtan att få höra till) 
Tyst: Det gudomliga, en mental vibration (det eviga, oändliga) 

De olika mudras (handrörelser) som ingår i Kirtan Kriya har följande betydelse

Gyan Mudra (tumme möter pekfingret): kunskap 
Shuni Mudra (tumme möter långfingret): visdom, intelligens, tålamod 
Surya Mudra (tumme möter ringfingret): vitalitet, livsenergi 
Buddhi Mudra (tumme möter lillfingret): förmågan att kommunicera 

Varje tryck ska vara tydligt och bestämt. När man vibrerar mantrat på varje fingertopp växlar vi de elektriska polariteterna, enligt Yogi Bhajan. Pekfingret och ringfingret är negativt laddade jämfört med de andra fingrarna. Detta främjar en balans i vårt elektromagnetiska fält och i projektionen av vår aura.

Bäst är att sitta i meditationsställning (skräddarställning) på golvet på en yogamatta eller en filt. Använd gärna en meditationskudde att sitta på så kommer rygg och bäcken i bättre vinkel och det känns skönare att sitta en stund om man är ovan. Du kan också rulla ihop en filt eller en handduk att sitta på (det gör jag när jag är på resande fot och ska meditera och inte har tillgång till min meditationskudde). Om det är svårt för dig att sitta på golvet överhuvudtaget så kan du sitta i en stol. Sträck på ryggraden och anlägg ett lätt nacklås. Det innebär att hakan strävar en aning ner mot bröstkorgen för att underlätta även för nacken att vara rak, i linje med ryggraden. Slappna av i axlar, nacke och ansikte. 

Under meditationen har du dina ögon slutna. Det finns två alternativ för Drishti (ögonrörelser): 

1. Bakom dina slutna ögon vänder du blicken upp mot “tredje ögat”, en punkt mellan ögonbrynen. 

2. Visualisera hur energi strömmar in genom toppen av ditt huvud och sedan ut igen genom tredje ögat. Energin får formen av ett “L”. 

Tona in:

Gnugga dina handflator mot varandra och sätt sedan ihop händerna mot varandra, där tummarna vilar med ett lätt tryck mot bröstbenet. Sjung eller "vibrera" mantrat “Ong Namo Guru Dev Namo” tre gånger på utandningen. Andas in mellan varje mantra.

ONG NAMO GURU DEV NAMO betyder i ungefär på svenska: Jag kallar på och öppnar mig inför den oändliga universella visdom och kreativa medvetenhet som jag har djupt inom mig själv och som nu ska leda mig från mörker till ljus, från okunnighet till insiktMantrat öppnar upp för din inre kraft och din inre visdom.

Själva meditationen:

Mantrat som upprepas under meditationen är "Sa Ta Na Ma" på varje utandning. Mantrat upprepas i takt med handrörelserna (mudras) som utförs på båda händerna samtidigt. Tumme möter - pekfinger, långfinger, ringfinger och lillfinger medan dina händer vilar på dina lår. 

Själva meditationen tar 12 minuter, plus tiden för att tona in och tona ut. Totalt ca 16 minuter. Man säger/viskar/tänker mantrat samtidigt som du gör mudras enligt följande:

- Säg eller sjung mantrat högt för dig själv i 2 minuter.
- Viska mantrat i 2 minuter.
- Tänk mantrat tyst i ditt huvud i 4 minuter.
- Viska mantrat i 2 minuter.
- Säg eller sjung mantrat högt för dig själv i 2 minuter.

Tona ut:

Gnugga dina handflator mot varandra och sätt sedan ihop händerna mot varandra, med tummarna med ett lätt tryck mot bröstbenet. Sjung eller "vibrera" mantrat "Sat Nam" tre gånger när du andras ut. Andas in mellan varje mantra. SAT betyder sanning och NAM står för namn eller identitet. 
Man brukar översätta mantrat till svenska med ”jag är sann” eller ”sanning är min identitet”. Det blir som en positiv affirmation till dig själv.
Avsluta med två djupa, fullständiga andetag. Håll andan en liten stund efter varje inandning innan du andas ut. Känn in hur det känns i din kropp. Öppna ögonen när du känner dig redo. 

Klart!


Jag verkligen rekommenderar onlinekursen som Lotta och Victoria byggt ihop. Där finns dels en video som utförligt beskriver metoden men också en video där du kan meditera tillsammans med dem. Det är den videon jag använder mig av varje kväll.

Man kan också meditera längre, t ex i 30 minuter (5 min+ 5 min + 10 min + 5 min + 5 min), eller kortare i 6 minuter ( 1 + 1 + 2 + 1 + 1). Du väljer själv hur länge du vill meditera beroende på hur mycket tid du har, om du vill utmana dig själv o.s.v. Huvudsaken är att proportionerna hålls. Källor:

Onlinekursen Kirtan Kriya hos Vitalista. HÄR hittar du den.

http://www.bbc.com/future/story/20140701-can-meditation-delay-ageing

https://www.huffpost.com/entry/meditation-alzheimers_n_3625181

Avsnitt 17 av podcasten Hälsosnack med Lotta och Victoria, som är en intervju med Göran Boll om MediYoga, forskning och kundalinikraften. HÄR kan du lyssna till avsnittet.

Genom att säga, viska och tänka mantrat så upplever jag att det är så mycket lättare att släppa tankarna som annars vill pocka på. Även handrörelserna hjälper till att vara fokuserad på nuet och inte försvinna bort i tankens värld.

Den låt på Spotify som jag gillar bäst att meditera till heter Sa Ta Na Ma - Panj Shabd, av Paramjeet Singh, Kaur.
___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

 1. Om man vill köpa kursen och inte har Paypal och inte vill skaffa, hur gör man då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kikki. Hör av dig till Lotta och Victoria så kan de säkert hjälpa dig.

   Mvh Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.