Fotinpackning

De senaste åren har jag mer och mer börjat förstå vikten av att ta bra hand om och lägga mer vikt vid fötter. Fötterna är så oerhört viktiga. De ska bära hela vår kropp från morgon till kväll. Ofta utgår vi bara från att de ska sköta sitt jobb utan att de får någon större uppmärksamhet alls. Många gånger klämmer vi in dem i obekväma skor. I höst började jag gå i s.k barfotaskor, något som jag kommer att berätta mer om i ett kommande inlägg till våren.

Några saker som jag gör för att ta hand om mina fötter är att jag försöker att massera dem, böja och bända på tårna fram och tillbaka, så ofta jag kommer ihåg. En annan underbar sak som jag gjort i drygt ett års tid är att göra en djupgående fotinpackning som verkligen gjort underverk för mina fötter. Denna tid på året brukar mina fötter se allt annat än roliga ut. Jag får lätt förhårdnader. Idag tänkte jag dela med mig av hur jag gör denna fotinpackning som är som balsam för fötterna!


Det var i en av Karin Björkegren Jones böcker som jag läste om detta sätt att djupvårda sina fötter. Hon använde sig av ekologisk kallpressad olivolja, men jag använder mitt eget body butter. Till en början kände jag mig inte helt bekväm med att trä på plastpåsar på fötterna, med tanke på skadliga kemikalier som ofta finns i plast och som därmed kan läcka över till vår kropp. Men jag tycker att detta är ett bra exempel på när det faktiskt gör mer gott än skada att använda plast. Det är så sällan jag gör dessa inpackningar att jag anser att fördelarna överväger.

Så här gör du:

RECEPT FOTINPACKNING

Detta behövs:

- En pimpsten, alternativt fotfil.
- Body butter (använd gärna mitt recept, det funkar fantastiskt bra till denna inpackning).
- Två stycken 3 liters plastpåsar (använd gärna dessa Svanenmärkta).

Gör så här:

Efter du duschat så fila gärna undersidan av fötterna om du har förhårdnader. Jag använder en pimpsten som jag haft i många, många år. Tror att jag fått den i present vid något tillfälle och har därför ingen aning vart den är inköpt, men kan tipsa om denna från Iris Hantverk. En pimpsten slår fotfilar med hästlängder, framförallt för att de aldrig blir utslitna utan kan användas gång på gång hur länge som helst. Pimpsten är en 100% naturlig produkt från vulkanisk lava som fungerar precis som en fotfil, d.v.s används för att fila bort förhårdnader på fötterna. Tänk dock på att det är bättre att fila lite för lite än lite för mycket, då huden annars verka kompensera och bildar ännu mer förhårdnad om man filar för mycket. Se det som ett långsiktigt projekt som får ta tid, med flera upprepade fotinpackningar.

Massera sedan in ordentligt med body butter på dina fötter, både på undersidan och översidan av fötterna.

Dra sedan på varsin 3 liters plastpåse (typ fryspåse) på vardera fot. Använd gärna DESSA som är Svanenmärkta och delvis gjorda av sockerrör. Sätt sedan på dig strumpor så att plastpåsarna håller sig på plats. Plastpåsen gör att huden inte kan andas och det blir som en värmebehandling där under vilket gör att hudkrämen verkligen går på djupet. Vill du få extra varmt om fötterna så trä på ett par varma ullstumpor ovanpå dina vanliga strumpor.

Ha påsarna på fötterna under några timmar, t ex under en kväll eller sov med dem över natten. Kom ihåg att gå försiktigt när du har dessa på fötterna så du inte ramlar.

När du sedan tar av plastpåsarna så kan du behöva torka av överflödigt body butter med lite papper eller en handduk så dina fötter inte kladdar ned golvet.

Nu har du förhoppningsvis fötter som är lena som en barnrumpa.

Klart!
Man behöver inte trä på ullstrumpor utanpå allt om man inte har några. Det går finfint med bara vanliga strumpor som du trär över foten efter att plastpåsen sitter på. Strumporna gör att plastpåsen sitter på plats.


Gör en fotinpackning och ge dina fötter lite kärlek. Tänk vilket jobb de gör för dig varje dag från morgon till kväll. Varför inte göra denna fotinpackning och sen krypa upp i soffan med en god bok och passa på att få en lugn stund tillsammans med dig själv i jul?!

Dina fötter ska bära hela din kropp varje dag så var snäll mot dem! Ge dem lite uppmärksamhet och ta dig tid att ta väl hand om dem. Massage, fotinpackning och att gå barfota så ofta du bara kan är några tips på hur du kan ge dina fötter extra kärlek.


Nu ska jag ta julledigt i några veckor. Jag tänker låta telefonen ligga på hyllan ofta och istället spendera tid med dem jag älskar mest. Därför kommer ni inte att höra så mycket från mig under några veckor här på bloggen. Jag vill passa på att önska alla mina fantastiska läsare en riktigt, riktigt god jul och ett gott nytt 2020! Vi ses igen i januari.___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.