Lyssnings-tips


Nätpedofilen i Husby producerad av P3 Dokumentär är något som jag verkligen rekommenderar alla föräldrar att lyssna till trots att det är ett tufft och svårt ämne som berörs. Den beskriver hur oerhört lätt det är för sexuella förövare att ta kontakt med barn via nätet. På alla appar och spel där det finns barn, där hänger också de som vill ha sexuell kontakt med barn. Och de är många, förövarna. De kan också nå oerhört många barn som de kan förgripa sig på. Detta är så smärtsamt att lyssna till, men det är vår skyldighet som föräldrar, och vuxna överlag, att lära oss om hur verkligheten ser ut för unga idag, för att kunna hjälpa och skydda våra barn mot detta vidriga som pågår dag som natt hela tiden. Du kan lyssna på den där poddar finns. Sök på P3 Dokumentär. Du kan också lyssna HÄR.

I dokumentären beskrivs hur 13-åriga Nellie blir kontaktad på MSN där hon får ett meddelande från någon som erbjuder henne ett presentkort på 1000 kronor på Nelly.com (en shoppingsida där man kan köpa kläder). Det enda hon behöver göra är att skicka en bild på sig själv. Ett oemotståndligt erbjudande för en 13-åring. Nellie skickar en bild på sig själv. Hon får då till svar att hon behöver skicka en där hon tagit av sig tröjan. Hon skickar då ytterligare en bild där hon bara har bh. Resonerar att det är som att ha bikini på sig och det kanske inte är så farligt. Personen som lovat presentkortet försvinner sen och hon förstår att hon blivit lurad. Hon berättar inte för nån, inte ens någon vän. Senare blir hon kontaktad av samma man igen och nu har han tagit reda på hennes föräldrars kontaktuppgifter och hotar att skicka bilden på henne till dem om hon inte skickar fler bilder på sig själv. Nu krävs mer nakenhet. Allt urartar i en vidrig situation där hon tvingas till upprepade fruktansvärda övergrepp på sig själv framför sin webbkamera. När hon till slut säger nej, så gör mannen verklighet av sina hot och skickar bilder och filmer till alla hennes vänner på Facebook. Hennes värld rasar samman. Då berättar hon till slut för sin mamma och de polisanmäler. Efter ett långt polisarbete lyckas de hitta vem mannen är och det visar sig att samma person utnyttjat massvis med tjejer på samma sätt och till slut lyckas polisen få fast honom och han döms. Han fälldes för att ha förgripit sig på mer än 60 unga flickor, där den yngsta varit 11 år gammal. Så oerhört starkt av Nellie att berätta öppet om detta. Tystnad är förövares bästa vän. Skammen som kommer med allt detta gör att de flesta inte vågar berätta.

Vi MÅSTE våga prata med våra barn om att detta händer, även om det är obekvämt och jobbigt. Berätta för dem att det tyvärr finns människor som vill barn illa på nätet (och såklart även i den verkliga fysiska världen). Tala om för dina barn att du som förälder finns där och aldrig kommer att döma barnet för om nåt sånt händer. Det är ALDRIG barnets fel. Genom att få barn att våga berätta tidigt så kan vi stoppa att övergrepp och kränkningar kan fortsätta. 

Vill du lära dig mer så tipsar jag om Maria Dufvas bok Mitt barn på nätet, samt Värsta bästa nätet. HÄR har jag recenserat den första av dem. Maria Dufva har även ett Instagramkonto där hon delar med sig av sin kunskap som kriminolog och arbete med barn som blivit utsatta på nätet. Maria åker runt i hela vårt land för att utbilda och lära både barn och deras föräldrar hur vi kan göra för att få ett stopp på detta hemska.

Andra tips är att följa @ninarungs samt @porrfribarndom på Instagram för att få råd och tips kring hur vi kan motarbeta och göra nätet till en trygg plats för våra barn och unga. Porrfri barndom har även en hemsida med jättebra information och små korta filmer som hjälper dig med tips kring hur du kan prata med dina barn beroende på vilken ålder de har.
___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.