Göra egen hudkräm

Sedan många år tillbaka gör jag min egen hudkräm. Det här receptet på body butter är min absoluta favorit som jag förmodligen kommer fortsätta göra så länge jag lever. Det är en oerhört bra kräm för torr vinterhud! Sedan jag började tillföra mer fett i min kost i form av t ex kallpressad kokosolja, ghee, smör och kallpressad olivolja så behöver jag i princip aldrig smörja in min hud längre. Den verkar få det fett den behöver inifrån och det håller även min hud återfuktad. Jag blir inte längre torr och behöver sällan eller aldrig smörja in kroppen vintertid som jag behövde tidigare. Däremot kan mina händer och framförallt fötter ofta bli torra den här årstiden och under vinterhalvåret så behöver jag smörja in dem för att de inte ska bli torra. HÄR hittar du recept på en underbar fotinpackning som jag gör under vintern.


Har du läst innehållsförteckningen på din hudkräm? Det spelar ingen roll hur dyr kräm du köper, innehållet är sällan någon trevlig läsning. Det är tillsatser i mängder och börjar man kolla upp vad dessa ämnen faktiskt är så inser man ofta snabbt att många är både cancerframkallande och ger andra typer av negativa biverkningar. Genom att smörja huden med sånt som du ändå skulle kunna äta, d.v.s riktig mat från rena råvaror, så behöver du inte tillföra ämnen som kan skada din nuvarande eller framtida hälsa. Huden är vårt största organ och självklart tas det vi smörjer på vår hud upp och påverkar resten av kroppen.

Receptet som jag delar idag innehåller bara tre ingredienser och de är alla helt okej att äta om du skulle vilja det (Tror dock inte att det är så gott!) Väljer du kakaosmör så kommer din hudkräm att dofta choklad.


RECEPT BODY BUTTER

50 gram ekologiskt kakaosmör eller sheasmör (jag använder detta eller detta)
100 ml (1 dl) ekologisk mandelolja eller avokadoolja (jag använder denna eller denna)
0,75 tsk ekologiskt potatismjöl (jag använder detta)

Gör så här:

Värm kakaosmöret/sheasmöret i en rostfri tillbringare i ett vattenbad tills smöret smält helt. Jag brukar använda ett litermått i rostfritt stål som jag ställer i en kastrull med vatten på spisen. När smöret smält helt så häller du i oljan och rör om. Ta tillbringaren från plattan och ställ på diskbänken tills det svalnat till rumstemperatur. Ställ sedan i kylskåp, eller utomhus nu när det är kallt (täck då över med en assiett högst upp som lock). Låt stå kallt c.a en halvtimme tills det börjat stelna något. Tillsätt potatismjölet och vispa med elvisp på lägsta hastigheten tills det tjocknar och konsistensen blir samma som hårt vispad grädde. Håll vispen mot botten när du vispar. Jag använder bara den ena av visparna på elvispen för att få plats i den rostfria 1-liters-tillbringaren.

Potatismjölet tillsätts för att krämen ska bli mindre oljig och fet. Det går även bra att använda arrowrot för detta ändamål.

När konsistensen blivit likt vispad grädde är det klart. För över krämen till en ren glasburk med tättslutande lock. Skriv gärna en lapp på med innehållsförteckning samt datum när du gjorde den.

Sist beställde jag kakaosmör i små chips och kunde av den förpackningen göra två omgångar med hudkräm. En med mandelolja och en med avokadoolja.
Body butter gjort på kakaosmör, mandelolja och potatismjöl.

Denna hudkräm har en hållbarhet till det datum som ingrediensen med kortast bäst-före-datum har. Kolla BF för kakaosmör/sheasmör, olja samt potatismjöl och skriv det datum som ligger närmast i tid på din burk. Eftersom det inte finns något vatten i produkten så håller den lika länge som de ingredienser som man använder.

Jag älskar detta body butter som med fördel smörjs in direkt efter duschen när huden fortfarande är lite fuktig. På så sätt så kan huden tillgodogöra sig vattendropparna som stannar kvar och återfuktar.

Det känns riktigt bra att kunna smörja sig med något som inte innehåller en massa tvivelaktiga tillsatsämnen, som t ex hormonstörande parabener, förtjockningsmedel, mikroplast, färgämnen, parfymer och liknande, som annars är vanligt förekommande i de flesta konventionella hudkrämer. Huden är vårt största organ och givetvis så tar kroppen upp det som vi smörjer in den med så det känns klokt att bara använda råvaror som är rena och undvika alla former av tillsatser, precis samma tänk som jag har när det kommer till mat.

___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

4 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag bara undrar om jag förstör mitt Bodybutter om jag tillsätter lite eterisk olja?

  SvaraRadera
 2. Hej! Det går jättebra att tillsätta någon droppe eterisk olja för att få en lukt du vill. Kom dock ihåg att om du använder kakaosmör så luktar den väldigt mycket i sig själv (choklad). Då passar det nog bättre att använda sheasmör om du vill tillsätta din egen lukt på ditt body butter. Stort lycka till. :-)

  SvaraRadera
 3. Eftersom jag försöker använda så närproducerade produkter som möjligt, så undrar jag om du tror att det går att byta ut oljan mot ekologisk, kallpressad rapsolja. Vad jag vet, så finns det inget närproducerat fett som är fast i rumstemperatur, så det kakaofettet/sheasmöret går nog inte att byta ut./Cecilia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut kan du göra det! Det går utmärkt att använda rapsolja istället för mandel- eller avokadoolja. Precis som du skriver kan det vara svårare att hitta ett alternativ till sheasmör eller kakaosmör dock.

   Stort lycka till!

   /Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.