Syrade morötter

Som de flesta vet vid det här laget är jag väldigt svag för fermenterad mat och dryck. Både att det är så gott, men kanske först och främst för att detta är mat som är så oerhört hälsosam, som stärker din hälsa. Fermenterad mat innehåller så kallade goda bakterier som är helt avgörande för att vår tarmflora ska domineras av just goda bakterier och inte av onda bakterier som är sjukdomsbringande.

Det är enkelt, billigt och riktigt kul att fermentera / syra sina egna grönsaker. Tidigare har jag bland annat delat recept på hur du gör din egen surkål, syrad rödkål, mjölksyrad gurka och syrade grönsaker med gurkmeja. Gå in i menyn på min hemsida och under fliken Recept finns en underkategori som heter Fermenterat där du kan hitta alla mina recept samlade på ett och samma ställe.

Nu har turen kommit till syrade morötter. Tidigt i höstas testade jag ett recept och nu har morötterna avsmakats och det blev riktigt gott så här kommer mitt recept på dessa om det är fler som vill testa.


Så här gör du: 

Börja med att desinficera 2 stycken glasburkar med snäpplock som rymmer 1 liter vardera. Det gör du enkelt genom att ställa in glasburkarna i ugnen på 125 grader i 15 minuter. Då tar du död på eventuella bakterier som annars kan finnas i burken. Det går givetvis även bra att diska burkarna väldigt noga, men tänk på att skölja ordentligt då även väldigt små rester av diskmedel som blivit kvar i burken efter diskning annars lätt kan förstöra processen. Använd en glasburk med s.k snäpplock och gummiring som är i storleken 1 liter.

Tänk på att hygienen är viktig, så ren bunke och redskap är nödvändigt, liksom rena händer. 

Undvik att använda redskap (bunke, slev m.m.) i metall, utan håll dig istället till redskap i materialen glas, porslin och trä.

Det är viktigt att saltet är fritt från tillsatt jod (som är syntetiskt), då detta jod har bakteriedödande egenskaper och här vill vi ju att de goda bakterierna ska kunna växa och föröka sig. Jag använder oraffinerat havssalt (detta) och det funkar utmärkt. Detta salt räknas som ett av världens bästa salter och det är det enda salt vi använder hemma hos oss. Här kan du läsa mer om Celtic Sea Salt. 


RECEPT SYRADE MORÖTTER

Ger 2 liter syrade morötter

2 kg ekologiska morötter
2 stora ekologiska gula lökar
2 tesked oraffinerat havssalt (jag använder detta)
4 teskedar ekologisk hel kummin (obs ej hel spiskummin) eller senapsfrö

Skala morötterna och riv dem grovt. Lägg dem i en stor skål av glas eller porslin. Tillsätt saltet och låt dra i några minuter så gör saltet förarbetet med att dra ur vätska ur morötterna medan du hackar löken fint. 

Blanda ned löken och massera sedan grönsakerna med händerna så att det bildas mycket vätska. Det ska rinna när du tar upp en näve och pressar ihop den. Om det bara droppar är det fortfarande inte tillräckligt med vätska. Fortsätt massera tills du fått en stor mängd vätska och det rinner när du tar upp en näve och pressar ihop.

Blanda i kryddor, antingen hel kummin eller senapsfrö beroende på vilken smaksättning du vill ha. Min personliga favorit är hel kummin. Men varför inte dela morötterna på hälften och ta 2 teskedar hel kummin i den ena satsen och 2 teskedar senapsfrö i den andra för två olika smaksättningar.

Tryck sedan ned allt i glasburkarna. Pressa ihop innehållet så att det blir hårt packat och se till att grönsakerna täcks av vätska. 

Täck gärna allt med ett blad från ekologisk vitkål som du sköljt innan. Lägg på en tyngd. Jag använder mig av ljuskoppar i glas från Ikea, men en glasburk med något tungt i funkar också, t ex stenar. Stäng locket och ställ glasburken på en bricka. Det kommer med all sannolikhet att pysa ut lite vätska de närmaste dagarna. Ställ brickan med glasburken mörkt i rumstemperatur, t ex i ett skafferi. 

Märk gärna burken med en lapp med dagens datum samt datum för 2 veckor framåt då det är dags att ställa burken i kylskåpet. Skriv också datumet för ytterligare två veckor framåt då burken tidigast är redo att öppnas, d.v.s efter två veckor i kylen. Ju längre du väntar desto godare smak, så det är inget fel att vänta upp till 6 veckor i kylen innan du öppnar burken och börjar äta de syrade morötterna. 

Kolla till dina burkar då och då så de står i vätska under de två första veckorna innan burken ställs in i kylen. Om inte så behöver du fylla på med saltvatten (1 msk salt/liter) om vätskenivån sjunker. Gör så här: Koka upp en halv liter vatten och blandade i 1/2 msk jodfritt salt så att det löstes upp i det varma vattnet. När detta svalnat och har rumstemperatur kan du använda detta vatten att hälla på vid behov så att morötterna hela tiden står i vätska. Häll på så mycket att vätskan precis täcker. Observera att det är viktigt att vattnet svalnat helt innan man tillsätter detta över morötterna. Värme kan annars döda de goda bakterierna som bildats.

OBS: Öppna inte burkarna annat än om du behöver fylla på med vätska. Luften ger annars näring åt dåliga bakterier som kan ta över.

De syrade morötterna håller sig sedan minst 6 månader i kylen, men ofta mycket längre än så. 


Allt som behövs för att syra morötter.

Massera grönsakerna tills vätska bildas och det rinner när du tar upp en näve och pressar ihop.

Behind the scenes.

Tryck ned i en glasburk och pressa med handen eller en träslev så att innehållet packas hårt.

Lägg gärna ett blad från ett vitkålshuvud som täcker morötterna.

Lägg på en tyngd. Jag använder ljuskoppar i glas.


Märk upp både när det är dags att ställa burken i kylen efter två veckor samt när den är tidigast klar att öppnas. Ju längre du väntar med att öppna desto godare blir innehållet är min erfarenhet.___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

 1. Hej sara. Jag har syrat morötter och nu efter 5veckor när jag öppnar burken så har en liten bit morot flutit upp till ytan och bildat mögel. Vågar jag äta resten av morötterna? Jag tänker att konserveringen ändå borde vara bra?
  Med vänlig hälsning Johanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Joanna.

   Tyvärr så tror jag att du behöver slänga burken. Detta är så tråkigt när det händer. Men mögel växer fort och finns förmodligen i små sporer i hela burken. Jag har misslyckats två gånger under alla år jag hållit på. Det som är absolut viktigast är att burken är ren och det inte finns kvar rester av diskmedel, samt att få alla grönsaker under vätskenivån när man stänger burken för att fermenteringen ska kunna starta. Om något sticker upp så har denna del av grönsakerna inte tillgång till de goda bakterierna i burken och möglar därför så som mat gör efter några dagar. Önskar jag kunde skicka dig en burk som plåster på såren men du får helt enkelt göra ett nytt försök. Hoppas du inte ger upp utan ger det en chans till.

   Mvh /Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.