Rölleka

Jag har kommit att förälska mig i rölleka. Under en tid framåt kommer jag dela mina egna personliga örtkort där jag insamlat fakta kring några av de örter som jag börjat lära känna lite mer på djupet. Att skriva ett eget örtkort om varje ört du närmar dig gör att du fördjupar din kunskap om örten och tar till dig kunskap om örten på ett för dig högst personligt sätt. 

Sedan jag börjat använda läkeörter har jag utvecklat mer av min intuitiva sida. Lärt mig känna in och börjat lyssna mer till vad örterna har att säga mig. Att lära känna en ört är en högst personlig erfarenhet och ser såklart olika ut för alla, då vi alla behöver olika saker i livet och vid olika tidpunkter i våra liv. Jag tror att en anledning till att jag just nu är attraherad av rölleka är för dess spirituella förmåga att hjälpa mig att stå stadigt i den jag är. Det sägs att den hårda starka stjälken hos rölleka symboliserar just detta, och för mig har det varit högst påtagligt att så är fallet. Jag är inne i en fas i livet då jag mer och mer öppnar upp för den jag innerst inne är och det har bland annat inneburit att jag står mer grundad än någonsin tidigare. Jag vågar ge mer plats för det som är min fulla potential. Jag utvecklas på ett sätt där min sårbarhet är min största styrka. Rölleka påminner mig om att stå stadig även när det blåser och att inte låta andras negativitet komma åt mig på samma sätt som tidigare. Det är en fantastisk och mycket omvälvande erfarenhet och jag tror att detta bara är början på min resa med läkeörter.

Rölleka.

Läkeörter används på ett annat sätt än vi är vana att använda medicin utskrivet av en läkare. Sjukvården utgår från behandling av symtom, inte grundorsaken till att vi blivit sjuka. Förenklat, ta ett piller och bli bra. Man arbetar med örterna på ett annat sätt som klingar an så mycket bättre i mig. Där människan själv tar ansvar för sin egen hälsa och där man ger kroppen förutsättningar att självläka. Man stöttar kroppen - och själen med för den delen - så att det som är vi kan fungera så som det var tänkt. En annan skillnad är att istället för att vänta tills man blivit sjuk så förebygger man sjukdom genom en livsstil som främjar hälsa. Visste du att dagens läkemedel bygger till stor del på komponenter från naturen? Som visserligen sedan processas kemiskt, men många av beståndsdelarna kommer från naturens egen kemi. T ex så är beståndsdelen salicylsyra i älggräs det som är den aktiva substansen i många moderna smärtstillande preparat. 

Människan har använt örter för att läka och stärka kroppen i tusentals år. Det finns ingen motsättning mellan modern medicin och att använda läkeörter, de kan komplettera varandra. Det finns av naturliga skäl inte lika mycket forskning på läkeörter eftersom forskning kostar pengar och det är läkemedelsindustrin som har ekonomiska intressen och därför bekostar forskning. Inga pengar finns att vinna på att forska kring naturens egna skatter då man inte kan ta patent på det som växer i naturen. Vi får istället förlita oss på tusenårig erfarenhet. För att arbeta mer terapeutiskt med en ört så innebär det ofta att en kur med en eller flera läkeörter intas mer intensivt under några veckor, t ex genom att dricka infusion av rölleka flera koppar under dagen varje dag i ca tre veckor. 

Jag gick med i Läketrädgården i höstas. I vår har jag även gått kursen Skapa ditt örtapotek - lär dig bereda och använda örter som även den hålls av Anna Rosenblom. Jag kan verkligen varmt rekommendera både medlemsportalen och kursen (som bara har insläpp och kursstart några få gånger per år, så håll koll på hennes Instagram om du är intresserad av att gå med). Anna är fenomenal på att på ett pedagogiskt och lättförståeligt sätt dela med sig av all den kunskap hon har om läkeörter.



ÖRTKORT RÖLLEKA


Röllekans botaniska namn är Achillea millefolium. Den kallas också för sårläka, soldatört, röllika. Millefolium betyder tusen blad och syftar till röllekans blad.

Örten kallas ibland på engelska för Soldiers wound wort vilket kan översättas till soldatens sår-ört, som kom efter första världskriget då man använde örten flitigt för att läka soldaternas sår. Men örten har används för sina sårläkande egenskaper redan så långt tillbaka som under antiken. Första delen av det botaniska namnet, Achillea, syftar på den grekiska hjälten Akilles som var känd för sin osårbarhet (förutom hälen). Han använde rölleka för att hela sina kamraters sår efter strider. 

Det engelska namnet Yarrow kommer från ordet heros, vilket betyder helig och tros komma från att den genom tiderna ofta har används ceremoniellt och sägs skydda mot negativ energi. Den ansågs ha många magiska egenskaper. Rölleka sägs hjälpa oss att upprätthålla våra gränser och göra oss mindre mottagliga för andras negativitet. Den stadiga starka stjälken gör röllekan väldigt tålig och stark. 

Viktigaste användningar: Sårläkande, blodstillande, urindrivande, svettdrivande, vattendrivande, kramplösande, sammandragande, bittertonikum, matsmältningsstimulerande, antiinflammatorisk, antiseptisk, kärlvidgande, smärtstillande, antihistamin, menstruationsbalanserande, slemutdrivande. Se mer utförligt längre ned.

MEN! Som vid alla symtom behöver du titta på varför symtomen uppstår och åtgärda grundorsaken. T ex om du har håravfall p.g.a underaktiv sköldkörtel (hypotyreos) så behöver du se över grundorsaken istället för att försöka lindra symtomet håravfall. 

Aktiva ämnen: Eterisk olja, kumariner, laktoner, aminosyror, steroler, bitterämnen, flavonoider, sesquiterpener, silica, tanniner, garvämnen, harts, kiselsyra, saponiner, salicylsyra, sockerarter, cyanidin, aminosyror, kumarin, fettsyror, vitaminer (B, C, E) och mineraler.

Beredningar: Infusion, tinktur, örtolja, salva, bad, omslag.

Rölleka kan skördas från juni ända till oktober. Blommorna är vita eller varierade rosa nyanser. De finns framodlade i andra färger, men dessa är inte lika potenta och bör inte användas som läkeörter. Den finns överallt och är jättelätt att hitta; i gräsmattor, på ängar och längs stigar och vid vägkanter. På våren kan man titta ned i nästan vilken gräsmatta som helst så ser man att där är fullt av röllekans blad (se bild nedan). Plocka den gärna i intensivt solsken då de eteriska oljorna och läkekraften tilltar då. Skörda gärna när blommorna har de gula pistillerna i mitten, då är blommorna som mest potenta. Plocka gärna hela växten ovan jord, enklast att klippa med sax (obs: dra inte med rötterna så den kan fortsätta växa på platsen). Häng upp i knippen upp och ned och torka. Det är blommorna som är mest potenta så ta sedan tillvara på dessa och låt övrigt gå tillbaka som kompost i din trädgård. Du kan också enbart skörda blommorna och torka på plan yta. Du kan även skörda rötterna som du kan torka och använda vid tandvärk.

På våren kan man se bladen av rölleka överallt i nästan varenda gräsmatta.

Rölleka är bra för nästan allt!! Det är en av alla läkeörterna som har bredast användningsområde. En anekdot berättar om en örtterapeut som varje gång hon fick en patient med en komplicerad sjukdomsbild rekommenderade personen att gå hem och ta en kur med rölleka i tre veckor och sedan komma tillbaka och berätta vilka symtom som kvarstod. 

Användningsområden:



KVINNOÖRT: Rölleka är en fantastisk kvinnoört, då den bidrar till hormonbalans bland annat genom att balansera menscykelnlindrar pms och minskar kraftiga mensblödningar. Den har en kramplösande effekt. Man kan ta rölleka som infusion eller tinktur vid mensvärk. Men är bra vid alla typer av underlivsproblem, både för mödrar och döttrar, i allt från oregelbunden mens till klimakteriet, för var och en, ung som gammal, är det en god investering att dricka en kopp rölleka då och då. Den är välgörande för allt som rör underlivsorganen, allt från cancer i underlivetäggstocksinflammationflytningarmyom, till utebliven mens. De sammandragande ämnena hjälper till att strama upp slappa muskler vilket kan hjälpa vid framfall och inkontinens


NERVSYSTEMET: Rölleka påverkar nervsystemet och är milt avslappnande. Den hjälper oss att upprätthålla våra personliga gränser och att stå emot negativitet från andra. Precis som citronmeliss går rölleka dit där den behövs i kroppen, vilket innebär att den kan vara lätt uppiggande på morgonen och milt avslappnande till kvällen.


CIRKULATIONEN OCH BLODET: Den är svettframkallande och därför bra att dricka vid feber då det hjälper till att sänka feber. Den hjälper till att öka cirkulationen och har en avslappnande effekt på blodkärlen vilket kan hjälpa till att sänka blodtrycket och kan även hjälpa vid kramper i kroppen, t ex värk i benen och vid åderbråck. Garvämnen i rölleka verkar sammandragande och är bra vid t ex solbränd hud eller inflammerat tandkött.


LUFTVÄGAR: I kombination med pepparmynta och fläder är rölleka en fantastisk ört vid förkylningar. Den innehåller antihistamin vilket kan användas vid allergier

Vid andningsproblem: Andas in ångorna från rölleka-infusion. Drick sedan infusionen.


MATSMÄLTNINGEN: Rölleka stimulerar matsmältningen. Örten innehåller bitterämnen som är något som är väldigt viktigt för oss människor att få i oss men med den kost vi äter idag så har vi nästan helt tagit bort dessa ämnen ur vår kost. Bitterämnen stimulerar leverns funktion och ökar matstmältnings-enzymer som är viktiga för matsmältningen och mag- och tarmhälsan. Rölleka ökar näringsupptaget! Rölleka är bra vid uppblåst mage och gaser samt vid magkramper och IBS. Den är även bra att använda vid diarré och inflammatoriska magproblem. Hjälper tarmperistaltiken vid förstoppning. Vid dålig aptit kan rölleka stimulera aptiten.


IMMUNFÖRSVARET: Rölleka hjälper immunförsvaret genom att öka de vita blodkropparnas rörlighet och anfallslust. Den är urindrivande

Om du har torr hy är rölleka bra, då den har en leverstärkande funktion. När leverns stärks klarar matsmältningen bättre av fetter vilket syns i hyn om den varit torr. Rölleka stimulerar cirkulationen i huden och rensar kroppen från skadliga kemikalier som rensas ut via huden och via njurarna. Den hjälper och stöttar kroppen vid olika autoimmuna sjukdomar och allergier.

Örtens eteriska oljor hjälper till att ta kål på skadliga bakterier och virus

Vid muskel och ledbesvär kan du utvärtes smörja med olja eller salva på rölleka eller ta ett varmt bad med rölleka. Invärtes kan du använda tinktur eller infusion. 


SÅRVÅRD: Röllekans sammandragande ämnen och silicia hjälper att läka skadad vävnad och kan därför användas som sårvård, på bölderbrännsåråderbråckhemorrojder och hudåkommor som eksem. I boken Praktiska läkeörter står att roten av rölleka kan torkas och tuggas på vid tandvärk

Örten hämmar blödningar både utvärtes och invärtes. Lägg färska krossade blommor eller blad direkt på ett sår eller drick infusion eller ta tinktur. Se nedan hur du gör ett omslag med rölleka.


HUDVÅRD OCH HÅRVÅRD: En örtolja på rölleka är en fantastisk hudvårdande produkt som dessutom lindrar solsveda och avskräcker mygg och fästingar

Rölleka sägs göra så att håret växer bättre. 


URINDRIVANDE: Bra vid urinvägsinflammation då den stimulerar njurar och urinvägarna. Örten hjälper oss att släppa vatten som vi samlat på oss. Den lugnar en irriterad urinblåsa. 

Hur bereder man rölleka?


Du kan ta rölleka som infusion, tinktur, örtolja, salva, bad och som omslag. Här kommer en kort beskrivning av de olika sätten att tillreda rölleka.

Infusion: Ta ca 1-2 teskedar torkad ört till 2,5 deciliter kokhett vatten. Låt dra 10 minuter och sila sedan innan du dricker. Jag brukar koka 1,5 liter ört och lägga i 6-8 teskedar ört som jag sedan silar och häller upp i två termosar och dricker under dagen. Det går bra att koka ny infusion på samma örter flera gånger om inom ett dygn från första gången örten kommer i kontakt med vattnet.

Tinktur: Rölleka i färsk eller torkad form som täcks med 40% alkohol och ställ mörkt (ej i fönster) i minst två, gärna fyra veckor på en plats där du ser den varje dag, t ex ett köksskåp som du använder dagligen. Det gör inget om den står längre, kan stå upp till 9 månader innan du silar. Vänd gärna dagligen eller några gånger per vecka. När klar silas den i fin sil och hälls upp i glasflaska med pipett. Märk noga med innehåll (ört + typ av alkohol) samt datum. En normal dos är 30 droppar. Tinkturen håller i flera år.

Örtolja: Du gör ett kallt örtutdrag genom att fylla en glasburk med ört (färsk eller torkad) och häll på olja så det täcker, t ex jojobaolja, mandelolja, avokadoolja, olivolja, druvkärneolja, sesamolja eller rapsolja (obs: Både sesam och rapsolja innehåller hög andel omega 6, därför undviker jag dessa). Desinficera burkarna innan i ugnen 15 minuter i 125 grader och låt svalna. Låt stå i soligt fönster 2 veckor upp till en månad. Vänd på burken varje dag och se till att inga delar sticker upp ovanför oljan. Sila med mycket tät duk, t ex en tygbit. Häll upp i glasburk och förvara mörkt och svalt. Märk med ört, typ av olja, datum när klar samt datumet då oljan har sitt BF. Mycket viktigt med hygienen under hela processen så rena redskap och rena händer. Kan tillsätta vitamin E för bättre hållbarhet (1 ml per 100 ml olja). Det går att göra ett varmt örtutdrag i en slow-cooker eller i vattenbad för snabbare process. Då krävs termometer så det inte blir varmare än max 50 grader, 30-40 grader är optimalt. 

Salva: En salva gör du av örtolja plus bivax. 4 delar örtolja + 1 del bivax (t ex 100 ml örtolja och 25 gram bivax). Smält bivax först i ett vattenbad. Häll på oljan, bivaxet stelnar något, så rör tills det smält igen. Ta av från plattan och rör tills det tjocknar. Häll upp på mörka glasburkar (60 ml brukar vara bra storlek) och låt svalna helt innan du sätter på lock. Märk burkarna med innehåll och dagens datum. 

Bad: 2-3 nävar torkade örter och 2 liter vatten. Koka upp vattnet och låt örten dra i 10-20 minuter, sila. Häll vätskan i ett bad.

Omslag: Hacka färsk ört och lägg på en tygduk. Täck örten med lite plastfolie för att fördröja nedbrytningen av de verksamma ämnena. Vik kanterna på duken så det blir som ett paket. Lägg omslaget med plastfolien utåt så att sidan med örterna läggs närmast huden. Fäst med hudvänlig tejp. Lägg fetvadd eller en varmvattenflaska för att få värme för varmt omslag eller ta frysta ärtor eller liknande och lägg på för kallt omslag. 

Kontraindikationer: 


Undvik rölleka när du är gravid. Om du är allergisk mot gråbo kan också vara allergisk mot rölleka då båda är korgblommiga växter, så sluta använd om du får eksem eller allergiska besvär. Undvik om du tar antikoagulerande läkemedel. Rölleka kan färga urinen brun men det är inte farligt.

Vita blommor är vanligast, men rölleka kan också förekomma i olika nyanser av rosa. De rosa blommorna sägs vara mest potenta, men är ovanliga att hitta.



När en människa skadas genom olycksfall skall man, efter att ha tvättat såret med vin, (såralkohol), lägga på rölleka som är kokad i vatten som en varm kompress. Det kommer att dra ut var, mildra värken och läka såret. Man byter kompress ofta och håller på så länge som det krävs. När såret har slutit sig och börjat läka kan du ta bort förbandet och ta varmt rölleka-avkok direkt på såret. Det kommer då att läka fullständigt utan komplikationer.”

Hildegard av Bingen om läkning av infekterade sår och skador.



Källor:
- Medlemsportalen Läketrädgården av Anna Rosenblom.
- Kursen Skapa ditt örtapotek hos Läketrädgården.
- Stora örtläkarboken för kvinnor, Anne McIntyre (s. 31)
- The complete herbal tutor - the definitive guide to the principles and practices of herbal medicine, Anne McIntyre (sid 96)
- Hälsa ur Guds apotek - läkande örter - råd och erfarenheter, Maria Treben (sid63-64)
- Praktiska läkeörter, Henriette Kress (sid 97-102)
- Medicinal herbs - a beginners guide, Rosemary Gladstar (sid 212-216)
- Trädgårdsapoteket - Att bruka och bereda terapeutiska örter, Marie-Louise Eklöf (sid 84-85)
- Häxans trädgård - läkeväxter förr och nu, Hella Nathorst-Böös (sid 158-159)




Vill du få mer inspiration kring hur du kan ställa om till en hållbar livsstil? Följ Saras Eviga på InstagramFacebook och YoutubeVälkommen! 

Vill du läsa mer om livet på vår gård så följ mig på Instagramkontot rden i Bergslagen. Där berättar jag om stort och smått gällande det hållbara livet på vår 1700-talsgård. 

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.