Bli en Värdshjälte du med

För drygt en vecka sedan utsågs jag av WWF Sverige till en av deras Världshjältar. Jag är så otroligt stolt att få vara en del av deras arbete och idag tänkte jag berätta lite mer om vad det innebär och hur jag valt att engagera mig. Tillsammans med Världsnaturfonden har jag startat en insamling. Varför? För att växter och djur dör i en extrem fart runt hela vår planet, på grund av föroreningar, klimatförändringar, förstörda livsmiljöer, tjuvjakt och rovfiske.

Så här ligger det till: Förra veckan kom en rykande färsk rapport där WWF visar att andelen vilda ryggradsdjur på vår planet minskat med HELA 60% på mindre än 50 år. Detta är så svårt att greppa. Läget är extremt akut. När arter försvinner, och känsliga ekosystem rubbas, drabbas också vi människor förstås – hela vår existens är beroende av den biologiska mångfalden och vad den ger oss i form av syre, rent vatten och mat.

Det är vi människor som genom vårt sätt att leva och konsumera orsakat problemen. Vi måste agera och vi måste göra det snabbt. Just därför har jag valt att engagera mig i WWFs arbete för att bibehålla stoppa utrotningen av hotade vilda djur. Det är insatser som också hjälper till att bevara den biologiska mångfalden och stoppa tjuvjakten.

Jag och mina två döttrar har valt att engagera oss särskilt i en av de hotade arterna som lever i Arktis - nämligen ISBJÖRNEN. Den må se ut som en gosig nallebjörn, men man ska komma ihåg att den är ett rovdjur som bara äter kött och som är rustad för det otroligt tuffa livet i iskalla Arktis. För att överleva har den ett 10 cm tjockt fettlager under huden.


Isbjörnarna har inga fiender förutom människan som jagat dem hårt under lång tid. Det största hotet idag, när jakten är reglerad, är den globala temperaturhöjningen och illegal jakt. På grund av växthusgaser i atmosfären smälter den arktiska havsisen tidigare varje år vilket ger isbjörnarna kortare tid att jaga och bygga upp fettreserverna inför sommaren. 

Andra hot är gifter och bekämpningsmedel som förs från söder till Arktis i norr genom vindar och havsströmmar. Vissa av dessa kemikalier är långlivade organiska föreningar som samlas upp i den arktiska näringskedjan. När de når toppredatorn, isbjörnen, har koncentrationen nått en alarmerande hög nivå. När isbjörnarna svälter finns det stor risk att miljögifterna kommer ut i kroppen och försvagar immunförsvaret. Tyvärr förs miljögifterna över från mamman till ungarna via dimjölken. Som ni vet brinner jag för att minska på de skadliga kemikalierna i vår vardag - något som inte bara gynnar oss människor utan i allra högsta grad även de vilda djuren och vår natur. Vill du lära dig mer om hur just du kan kemikaliebanta så kika gärna in under fliken "Kemikaliebanta" här på hemsidan så kan du läsa mer om vad du själv kan göra i din vardag för att minska ned drastiskt på de skadliga kemikalierna.

Nu behöver jag DIN hjälp. Vill du vara med och kämpa mot utrotningen av isbjörnen tillsammans med mig? Jag hoppas det! Genom att swisha en gåva till min insamling så kan du vara med och göra skillnad. Insamlingen hittar du om du klickar HÄR. Liten som stor summa - allt är lika välkommet. Varför inte ge en gåva till detta istället för att köpa en (onödig) julklapp. Ett tips från mig är att pyssla i ordning ett fint kort där du berättar att din julklapp i år är en gåva för att stoppa utrotningen av vilda djur.


Klimatförändringarna påverkar oss alla, men vissa drabbas hårdare än andra. Den globala uppvärmningen i Arktis har varit dubbelt så snabb som i övriga världen de senaste 50 åren. Idag är Arktis hårt drabbad av klimatförändringarna och läget är allvarligt. Havsisarna smälter i skrämmande fart och 2017 var det näst varmaste året som uppmätts sedan slutet av 1800-talet. Mest utsatta är de djur som är beroende av havsisen för sin överlevnad.

Här och här kan du läsa mer om vad WWF gör för att rädda isbjörnarnas hem.


Så visst vill du vara med mig och hjälpa till med WWFs viktiga arbete? Tillsammans kan vi slå rekord för hur mycket pengar vi lyckas samla in. Pengarna går oavkortat till WWF:s viktiga arbete för att bland annat bevara isbjörnen. Klicka HÄR så kommer du direkt till min insamling.___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.