Mandel och sesamkakor

Småkakor är väldigt gott men sällan något som jag tar mig tid att baka hemma. Köpes-kakor är fullproppade med alla möjliga sorters tillsatser och massvis med socker så de går bort för mig, jag får avsmak när jag läser innehållsförteckningen och kan helt enkelt inte förmå mig att varken äta dessa själv eller ge till mina barn.

Men det här receptet är enkelt och kakorna blir på grund av fullkorns-dinkelmjöl, mandelmjöl och sesamfrön mer som mellanmålskakor som innehåller en hel rad nyttigheter och faktiskt också mättar. Lite socker finns de i dem, i form av vaniljsocker och lönnsirap, men de innehåller inget vitt raffinerat socker. Jag gissar att om man vill så kan man byta ut vaniljsockret mot ekologiskt vaniljpulver. I ursprungsreceptet som jag hittade hos Kung Markatta så var det blåbärspulver men jag upplevde att blåbärssmaken helt försvann så jag ersatte med kanel och det blev ljuvligt gott.

Mandel- och sesamkakor.

RECEPT MANDEL- OCH SESAMKAKOR

40 stycken

3 dl ekologiskt mandelmjöl
2 dl ekologiskt fullkorn dinkelmjöl
2 tsk ekologiskt vaniljsocker
1 dl ekologiska sesamfrön
200 gram ekologiskt smör
4 msk ekologisk lönnsirap
2 tsk ekologisk kanel

Blanda mandelmjöl, dinkelmjöl, vaniljsocker, sesamfrön och smör. Tillsätt lönnsirap och kanel. Blanda allt väl. Ta upp och forma en deg på mjölat bakbord. Dela den i 2 delar och rulla varje del till en ca 20-25 cm lång rulle (ca 3 cm i diameter). Vill du ha större kakor gör du en kortare rulle. Kakorna sväller inte så mycket i ugnen så de färdiga kakorna blir bara något större än den storlek som rullen har. Linda in varje rulle i plastfolie och lägg i kylskåpet i minst 45 minuter. Jag brukar göra degen på kvällen och baka ut på morgonen.

Sätt ugnen på 175 grader. Skär försiktigt varje rulle i 1 cm tjocka skivor och lägg på smörad plåt. Grädda i mitten av ugnen 12-15 minuter. Låt svalna på plåten och förvara sedan i en plåtburk. Går jättebra att frysa också om man vill.

När rullen legat i kylen hårdnar den och är lätt att skära upp i centimetertjocka skivor.

20 nygräddade mandel- och sesamkakor.


Betydligt nyttigare än köpes-kakor som är fullproppade med tillsatser. 

Det fina fatet har jag hittat på loppis för en tia.


Förvara kakorna i en vacker plåtburk.

Dessa ingredienser behöver du för att göra kakorna. 


Kemikaliebantar-tips

- Välj ekologiska råvaror. Då slipper du rester av bekämpningsmedel.

- Undvik att använda plastredskap när du bakar. Använd en bakbunke i rostfritt stål, glas eller porslin och rör om med en vanlig sked i rostfritt stål (eller endast med händerna) så slipper du att hormonstörande ämnen från plasten läcker över i kakorna. De flesta redskap går att hitta billigt på second hand. En bakbunke i rostfritt stål håller i evigheter, likaså slevar och andra redskap i detta material.

- Smöra plåten istället för att använda bakplåtspapper så är du inte med och bidrar till sopberget, och kan samtidigt vara säker på att du inte perfluorerade ämnen från bakplåtspappret läcker över i kakorna eller sprids i naturen när du sedan slänger det. Vill du absolut ha bakplåtspapper så rekommenderar jag dem som är Svanen-märkta då dessa inte innehåller perfluorerade ämnen.

- Förvara kakorna i en plåtburk eller låda av glas. Undvik att frysa in i plastlådor då de kan läcka tillsatsämnen till kakorna.


Hoppas ni alla fått en bra start på veckan. Själv kämpar jag med trötthet och detta enträgna mörker som dämpar mig så här års, men ser fram emot att snart är det dags att tända upp med ljusbelysning ute och inne vilket ger en mysigare känsla och livar upp vardagen en hel del tycker jag.


___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

  1. Sirap är också socker. :-) Men jag håller med; mycket bättre innehållsförteckning än köpekakor.

    SvaraRadera
  2. Naturligtvis har du helt rätt Matilda. Jag tänkte inte på lönnsirapen, men har nu ändrat i texten. De innehåller dock inget av det vita raffinerade sockret, och både vaniljsocker och lönnsirap innehåller ändå nyttigheter jämfört med det vita sockret. Men visst är det så, sockerfria är de inte. Tack för att du uppmärksammade detta. Med vänliga hälsningar /Sara

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.