Glutenfria saffransmuffins

Jag älskar att baka med saffran när det börjar närma sig jul. Jag älskar smaken av saffran och brukar vanligtvis göra en saffrans-sockerkaka som finns i kokboken "7 sorters kakor". Men den innehåller en hel del socker och också förstås vetemjöl. Eftersom jag strävar efter att dra ned på både gluten, vitt raffinerat socker och komjölk så ville jag testa ett recept som inte innehöll detta. Jag ramlade över ett recept hos Evelinas Ekologiska och testade. Det visade sig vara en fullkomlig hit. De här muffinsen blev så fantastiskt goda. Ni bara måste testa att baka dem! Här kommer receptet som jag gjort om lite.


RECEPT GLUTENFRIA SAFFRANSMUFFINS          16 st

4 dl ekologiskt mandelmjöl
2 msk ekologiskt kokosmjöl
1 dl ekologiskt rårörsocker eller kokossocker
1 tsk ekologiskt bakpulver
1 gram ekologisk saffran (motsvarar två påsar)
2 krm havssalt
2 ekologiska ägg
100 gram ekologiskt smör

Slå på ugnen på 175 grader. Blanda mandelmjöl, kokosmjöl, kokossocker, bakpulver, saffran (om du köpt helt saffran så mortla det innan med lite kokossocker så det blir till ett fint pulver) och havssalt. Smält smöret och tillsätt tillsammans med äggen. Klicka ut i bullformar.

Grädda i mitten av ugnen i 14 minuter.

Jag använde Kung Markattas mandelmjöl, kokosmjöl och kokossocker. För att muffinsen ska bli mer saftiga och klart gula i färgen så använd rårörsocker istället för kokossocker, som gör muffinsen mer matiga och inte lika söta i smaken, plus att de inte får den guldgula färgen då kokossockret gör dem mer bruna. Renée Voltaire har börjat sälja ekologiskt bakpulver (finns bland annat på Coop) så det använde jag.

Som salt använder vi numera Celtic Sea Salt som sägs vara det bästa saltet och det är fyllt av många viktiga mineraler och spårämnen som vi behöver, såsom magnesium, kalium, koppar, zink, järn mangan och selen och är till skillnad från vitt bordssalt väldigt hälsosamt. Det innehåller även jod som hjälper till att dra ut tungmetaller ur kroppen. Celtic Sea Salt köper jag här.

Ekologiskt saffran hittade jag på Rättvisebutiken i Örebro och det kommer från ett kvinnokooperativ i Afghanistan. I Afghanistan odlas 90% av världens opiumvallmo, något som leder till en illegal droghandel där vinsterna går till kriminella grupper och talibanerna. I detta projekt har man ersatt opiumodlingarna med saffransodlingar och klimatet är perfekt i detta område för att odla saffran. En grupp med 480 kvinnliga saffransodlare plockar saffranet för hand, ett mödosamt och tidskrävande arbete. Det är därför som saffran är världens dyraste krydda. Det känns bra att stödja detta projekt genom att köpa denna saffran som odlas helt utan bekämpningsmedel och konstgödsel.

De här ingredienserna behöver du för att göra saffransmuffins utan gluten och vitt socker. Kokossocker kan bytas ut mot rårörsocker så blir muffinsen mer saftiga och gula. Med kokossocker blir de mer matiga och mörkare i färgen.

På Världsbutiken i Örebro hittade jag ekologiskt rättvisemärkt saffran.

Saffranet från provinsen Herat i Afghanistan säljs i hela pastiller. Jag mortlade det med lite kokossocker till ett fint pulver.


Saffransmuffins på väg in i ugnen för att gräddas. Här har jag bakat med rårörsocker.

Saffransmuffins till någon av de kommande adventsfika kanske?

Glutenfri saffransmuffins bakade med rårörsocker.

Här bakar jag saffransmuffinsen med kokossocker. Det gav dem en mörkare färg och de blev mer "matiga" i konsistensen än med rårörsocker. 

Saffransmuffins bakade med kokossocker.

En lugn och fridfull december önskar jag er alla. 


___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

 1. Misslyckades fatalt med mina muffins. De blev torra som attans måste ha gjort något väldigt fel;( för du har skrivit rätt i receptet va? Men det luktade iallafall fantastiskt gott ;)
  Fin andra advent till dig
  Kram
  Annie

  SvaraRadera
 2. Oj, det var ju inte bra Annie. Jag har bakat muffinsen både med rårörsocker och med kokossocker och det ger ganska olika muffins. Med kokossockret så blev muffinsen mer bruna och mer matiga (men absolut inte torra). Jag har dubbelkollat receptet och det ska vara rätt. Testa med rårörsocker nästa gång (om du vågar testa igen) och förhoppningsvis kommer du att tycka att det var värt mödan, för de är fantastiskt goda tycker jag. Men smaken är ju som baken, så jag kan ju inte garantera att du gillar dem som jag gör. Men torra ska de absolut inte bli. Jag har förtydligat nu i inlägget att man kan använda antingen kokossocker eller rårörsocker och att det ger lite olika typer av muffins beroende på vad man väljer. Med vänliga hälsningar /Sara

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.