Hel kyckling i lergryta

Att köpa en hel ekologisk kyckling och tillaga i lergryta är något som vi gör regelbundet. Det ger massor med mat och ger oss allt som oftast även mat över som vi använder till matlådor de kommande dagarna. Tillagningen i lergryta gör att kycklingen blir klar i ugn utan särskilt mycket arbetsinsats. Att laga den i lergryta gör dessutom kycklingen enormt saftig och god. Idag tänkte jag dela med mig av mitt favoritrecept som aldrig misslyckas.

Dagen efter jag gjort kyckling i lergryta brukar jag alltid koka benbuljong på kycklingskrovet och alla ben. HÄR hittar du recept på detta. Buljongen dricker jag sedan som den är (istället för en kopp te på morgonen eller som mellanmål), men framförallt så fryser jag alltid in glasburkar med några deciliter benbuljong i varje. Dessa använder jag sedan när jag gör soppor och grytor. Vill du ha tips på goda soppor så kolla in min receptbank här på hemsidan. Klicka på "Recept" och sedan på underfliken "Lunch & Middag" så hittar du några av mina favoriter som jag ofta gör hemma hos oss. En av mina favoriter är min variant av tabbouleh där jag kokar quinoan i benbuljong. HÄR hittar du det receptet.

Trots att ekologisk hel kyckling har ett betydligt högre pris än icke ekologisk så tycker jag verkligen att det ger valuta för pengarna, för det blir både enormt mycket mat och sedan en massa benbuljong. Så ser man till all mat det ger så blir det inte dyrt alls. Du får massor av näring och god mat, samt benbuljong som verkligen räknas som superfood då det innehåller massvis med vitaminer, mineraler, aminosyror och antioxidanter samt det hälsosamma kollagenet. Förr fick man naturligt i sig det via maten då man tog tillvara på alla ben och då vi även åt inälvsmaten. Ett sätt att få i sig detta trots att kosten idag ser väldigt annorlunda ut och där kött numera nästan alltid säljs utan ben och brosk är att koka sin egen benbuljong. Det är dessutom starkt antiinflammatoriskt för kroppen.


Här kommer mitt recept:

RECEPT HEL KYCKLING I LERGRYTA

En hel ekologisk kyckling (ca 1,9 kg)
Eventuellt 0,5 gram ekologisk saffran (om du vill ha med saffranssmak)
2 teskedar grovt oraffinerat havssalt (jag använder detta)
1/2 tesked nymald ekologisk svartpeppar
1 kryddmått ekologisk cayennepeppar
2 hela vitlökar (obs inte vitlöksklyftor utan hela vitlökar)
1 hel ekologisk citron, delad i två delar (med skal och allt)
1 knippe färsk ekologisk timjan
Ca 25 gram ekologiskt smör (eller ghee om du vill laga 100% Paleo)

Lägg lerkrukan i blöt 30 minuter innan, även locket, och ta samtidigt ut kycklingen ur kylen så att den är inte är för kall när den ska tillagas. Blanda salt, svartpeppar och cayennepeppar (och saffran om du vill ha det).

Tvätta kycklingen under kallt vatten och torka sen med hushållspapper. Massera sedan in saltblandningen utanpå kycklingen och lite inuti. Lägg skycklingen i lerkrukan med bröstsidan uppåt.

Dela vitlökarna i hälften med skal och allt och lägg inuti kycklingen (eventuellt någon klyfta även utanför kycklingen). Dela citronen på hälften (behåll skalet) och lägg även den inuti kycklingen. Lägg lite timjan inuti och lite ovanpå kycklingen. Lägg smöret i bitar ovanpå kycklingen och sätt sen på locket.

Ställ lergrytan i kall ugn på nedersta falsen och slå på ugnen på 200 grader.

Låt kycklingen stå 1 1/2 upp till 2 timmar. Den ska ha en innertemperatur vid benet på 82 grader är den klar. Har du inte en stektermometer så testa att skära i kycklingen efter 1 1/2 timme. Om saften som rinner ut är klar och ofärgad är kycklingen klar.

Ta ut och låt kycklingen låt den vila en stund, gärna en halvtimme, innan den serveras.

Servera med en god sallad och eventuellt ris till. Jag brukar koka riset i benbuljong för extra näring och god smak. Andra goda tillbehör är hummus, pesto eller guaqamole. Klicka på namnen så kommer du till mina recept på dessa.

Kycklingen är lika god att äta kall som varm de kommande dagarna och håller ungefär en vecka i kylskåp.


Med en klick smör på kycklingen innan den skjutsas in i ugnen så får den en extra god smak. 

Jag hade en enorm tur och hittade min lergryta på loppis för endast 10 kronor för några år sedan. Dessa kostar ungefär 600 kronor nya så man kan säga att jag gjorde ett rejält kap.

Av kycklingskrovet och benen kokar jag sedan benbuljong  dagen efter att vi lagat kyckling i lergryta. Några glasburkar fyllda med benbuljong fryser jag sedan in för att använda i soppor, när jag kokar ris m.m. Men jag lämnar alltid en stor matlåda uppe i kylen som vi dricker upp som den är under de kommande dagarna. 


___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.