Giftfri rengöring av hårborste

Är din hårborste sunkig och smutsig av damm och fett? Kanske använder du stylingprodukter vilka gör din hårborste extra smutsig. Använder du svinhårsborste så fungerar dessutom hårborsten som en rengörare av ditt hår och stråna på borsten suger åt sig extra mycket av det smuts, damm och fett som finns i ditt hår och din hårbotten. Jag rengör min svinhårsborste ungefär en gång i veckan. Det är enkelt och går snabbt och metoden är både giftfri och miljövänlig. Har du en "vanlig" hårborste med piggar eller syntetborst så är min erfarenhet att den inte behöver rengöras lika ofta. Idag delar jag med mig av mina recept på rengöring av alla typer av hårborstar.

Efter varje gång jag borstat mitt hår så rengör jag den från det hår som lossnat och fastnat i borsten. Det gör jag enkelt med en liten fenomenal uppfinning, en borstrengörare (se bild nedan). Den tar enkelt bort hår som fastnat i min hårborste och som jag sen kan slänga i soporna. Denna lilla pryl skulle jag inte vilja vara utan och den har verkligen gjort skäl för sig med tanke på att jag använder den varje dag och haft den i flera år nu. Det finns inga tecken på att den börjar vara sliten och behöver bytas ut. Den lilla borstrengöraren från Redecker finns att köpa bland annat hos Malin i RatanLapland Eco Store och hos Jordklok och kostar mindre än en femtiolapp.

Men smuts, fett och damm är inte lika lätt att få bort från borsten. Idag delar jag med mig av mina recept på hur jag på enkla och effektiva sätt rengör familjens alla hårborstar så att de blir helt rena och som nya igen. Jag gör på lite olika sätt beroende på vilken typ av borste det gäller, så här kommer mina tips både för rengöring av svinhårsborstar och av "vanliga" hårborstar med piggar.

Den lilla borstrengöraren är en fenomenal uppfinning som enkelt rengör din hårborste från hårrester.


RECEPT - RENGÖRING AV SVINHÅRSBORSTE

Har du en svinhårsboste så är det enklaste sättet att rengöra den direkt under kranen med hjälp av ljummet vatten och lite Aleppotvål. Aleppotvålen är hård vilket är bra för att inte onödigt mycket tvål ska gå åt till din hårborst-tvätt. Även tvålarna från Malin i Ratan funkar utmärkt, men de är mjukare och därmed tar de slut mycket fortare, varför jag tycker att Aleppotvålen är bättre. Här köper jag min Aleppotvål och jag väljer alltid den som har 32% lagerbärsolja.

Blöt hårborsten under rinnande vatten. Gnugga sedan noggrant in Aleppotvålen så alla delar av själva borstet blir intvålade, och skölj sedan tills alla tvålrester är borta. Gör om proceduren ytterligare en gång. Avsluta med att skölja borsten i kallt vatten. Klart!

Låt sedan din svinhårsborste torka med borstet nedåt på en liten handduk på handfatet. Det är viktigt att borsten ligger med stråna nedåt så att vattnet inte sugs upp och går in i själva skaftet.


RECEPT - RENGÖRING AV HÅRBORSTE MED PIGGAR

Hårborstar med piggar (både i plast, stål eller trä) rengörs enkelt även de. För att få bort rester av fett och smuts från själva piggarna så använder jag mig av kokhett vatten, bikarbonat och lite ättika.

Så här gör jag: Börja med att lägga borsten i en skål av rostfritt stål, glas eller porslin. Koka upp vatten. Häll det kokheta vattnet över borsten så att det täcker den. Häll i en liten skvätt ättika, ca två matskedar (jag använder denna som finns att köpa i de flesta matvarubutiker). Strö sedan ca en tesked bikarbonat. När ättika och bikarbonat blandas uppstår en kemisk reaktion som gör att det bubblar och pyser. Detta löser effektivt bort alla rester av smuts och damm från hårborstens alla piggar och dyna / botten.

Skölj sen borsten i kallt vatten under kranen.

Tänk på att om din borste är i plast så släpper plasten ifrån sig skadliga kemikalier när den kommer i kontakt med det varma vattnet. Genom att avsluta med att skölja borsten i kallt vatten så sköljs dessa bort och blir inte kvar på borsten och riskerar inte att hamna på dina händer när du sedan använder borsten igen.

Har du en borste med en gummidyna i botten så bör borsten inte ligga längre än några sekunder i vattnet så att det inte sipprar in vatten in i dynan som blir svårt att få ur sen. För att få bort eventuella rester av vatten som gått in i borsten så slå med den i luften för att få ut vattenresterna. Låt borsten torka med borstet nedåt på en liten handduk på handfatet. Färdigt!

Kokhett vatten, lite ättika tillsammans med bikarbonat gör din hårborste helt ren och som ny igen.

All smuts och allt fett som fanns på hårborstarna innan är helt borta efter en tvätt med kokhett vatten, ättika och bikarbonat. Dessa hårborstar, Tangle Teezer, är något som jag valt att inte plastbanta bort trots att mycket annat i plast fått lämna vårt hem under de senaste åren. De är helt enkelt för bra på att reda ut trassligt hår på våra barn för att vi ska vilja vara utan dem. Jag har inte hittat en motsvarande borste i naturmaterial som klarar att reda ut trassligt hår lika effektivt. 

En sak som är viktigt att tänka på om du är nyfiken på att börja tvätta ditt hår enligt metoden "No poo" är att komma ihåg att börja med att rengöra din hårborste grundligt för att få bort alla silikoner och mineraloljor som finns i vanligt schampo, balsam och i stylingprodukter. Här och här berättar jag mer om vad No Poo är och hur man går tillväga om man inte längre vill använda sig av konventionellt schampo. Det är viktigt att tänka på att om du ska börja tvätta ditt hår enligt No Poo så måste även din hårborste vara ren från silikoner och mineraloljor som finns i konventionella schampo, balsam och stylingprodukter. Annars lossnar dessa från borsten och hamnar i ditt hår, och det blir fett och ser smutsigt ut samt blir svårt att tvätta rent. Rengör då din borste på samma sätt som jag beskriver här ovan.___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.